Tip til fotografering > Fotografering af fyrværkeri

  Niveau: Begynder

  LEKTION 15Fotografering af fyrværkeri

  Fotografi

  Brændvidde: 28 mm (35 mm ækvivalent), blændetal: 14, Lukkerhastighed: 23 sekunder.

  Sommeren er sæson for fyrværkeri. Med et kamera kan du indfange betagende billeder af, hvordan det lyser op på nattehimlen i strålende, flygtige øjeblikke. Er du klar til at prøve at fotografere i det mindste et par stykker denne sommer?

  Forberedelse til at tage billeder af fyrværkeri

  For at tage smukke billeder af fyrværkeri, der eksploderer, skal du fastgøre kameraet på et stativ, fordi lukkeren skal forblive åben i længere tid. Det er også godt at have en fjernbetjening* til at åbne lukkeren på det helt rigtige tidspunkt. Ikke alene er det vigtigt at have det rigtige udstyr, når du optager fyrværkeri, du er også nødt til at vælge den rigtige placering. Prøv at placere dig selv i det centrale område for at høre meddelelser om og være tættere på den begivenhed, du ønsker at optage, samt nyde atmosfæren under fyrværkeriet. Når du optager fra dette område, skal du passe på ikke at stå i vejen for dem omkring dig. Hvis dit stativ er for højt, så hold det i lav position uden at forlænge benene, så du undgår at blokere for andre menneskers udsigt og samtidig forhindrer sløring på grund af vibrationer og vind. Sørg for at tjekke på forhånd, at brugen af stativer er tilladt.

  • * Den type fjernbetjening, der kan bruges, varierer i forhold til kameramodellen. Se her.

  På dagen for showet skal du tage ud på stedet og sætte dit udstyr op, mens det er stadig lyst udenfor. Det er også vigtigt at sørge for, at der ikke er noget gadebelysning eller elektriske lys, der kan komme i vejen for udsynet, når man tager billeder.
  Det anvendte objektiv kan variere, afhængigt af afstanden til opsendingsområdet og typen af billede, du ønsker at fotografere. Men vi anbefaler at anvende standardzoomobjektivet i dit objektivsæt. Med dette objektiv kan du tage mere ekspansive vidvinkeloptagelser med en kort brændvidde (1) og mere detaljerede telebilleder med en lang brændvidde (2).

  Fotografi

  (1) Brændvidde: 20 mm(2) Brændvidde: 70 mm.

  Fotografi

  Billede taget på afstand med telefoto-indstilling.

  Konfiguration af kameraindstillinger

  Når udstyret er sat op, skal du konfigurere kameraindstillingerne.

  Indstil kameraets optagefunktion til M-tilstand, og juster følsomhed, blænde og lukkertid.

  1.Sensitivity

  Fyrværkeri er meget lyst, så optag med følsomheden sat til ISO 100. Du kan justere for lysstyrken af fyrværkeriet med blænden.

  2. Blænde (blændetal)

  Selvom den passende blænde varierer alt efter typen af fyrværkeri, kan du optage mange typer af fyrværkeri med passende eksponering ved hjælp af en blænde på F13. Hvis du føler, at fyrværkerisporene, som du tog billeder af, enten var for mørke eller lyse, så kan du anvende f-stop mellem f10 og f18 som standard.
  Selv om det er bedst at finjustere f-stop, så det passer med typen af fyrværkeri, så anbefaler vi at fiksere f-stop og fokusere på lukkerhastigheden, indtil du har fået bedre føling med fotograferingen.

  3. Lukkerhastighed

  Nøglen til at indfange imponerende billeder af fyrværkeri er at vide, hvor længe lukkeren skal holdes åben. For lukkerhastigheden skal du vælge [BULB], så kan du manuelt justere, hvor længde lukkeren er åben.
  Når du hører, at fyrværkeriet starter opsendelsen, skal du åbne lukkeren og holde den åben, indtil det eksploderede fyrværkeri er forsvundet. Du vil være i stand til at fange et smukt billede af et fyrværkerispor, som vist i (1). Hvis lukkerhastigheden er for hurtig, vil fyrværkeriet se ud som prikker, der er vist i (2).
  Fordi kameraet skal været konfigureret til at udløse lukkeren med en fjernbetjening, skal du desuden være sikker på i forvejen at kontrollere indstillingsmetoden, der varierer afhængigt af kameramodellen. Find flere oplysninger i brugervejledningen eller håndbogen.
  Du kan stadig bruge [BULB] til at udløse lukkeren uden at anvende en fjernbetjening. Men vær forsigtig, da vibrationen fra at trykke på udløserknappen kan få kameraet til at ryste og sløre billedet.
  Under alle omstændigheder skal du være sikker på at deaktivere funktionerne Lang eksponering NR og SteadyShot.

  Fotografi

  (1) Lukkerhastighed: 4 sekunder. (2) Lukkerhastighed: 1/100 sekund.

  Du kan, ved at holde lukkeren åben gennem af en serie af fyrværkerieksplosioner, skabe et fantastisk billede, men lyset fra forskelligt fyrværkeri kan overlappe på de samme positioner, hvilket skaber et billede, der indeholder hvide, overeksponerede områder.

  Fotografi

  Overlapning af flere fyrværkerieksplosioner.

  Nu er du klar til at fotografere

  Nu hvor dit udstyr er klart, og kameraindstillingerne er konfigurerede, så er du klar til at fotografere.
  Juster først kameraets fokus efter fyrværkeriet. Brug manuel fokus (MF) for at justere fokus på fyrværkeriet. Fordi det er svært at justere fokus ved hjælp af de allerførste fyrværkerieksplosioner skal du bruge den første del af fyrværkeriet til at justere fokus, og derefter gøre dig selv klar til midten af showet og finalen. For at få mere detaljeret fokusering kan det være praktisk at gøre brug af funktionerne MF Assist og Focus Magnifier.
  Hvis du ikke er vant til at bruge MF, kan du lade autofokus (AF) fokusere på fyrværkeriet og så hurtigt skifte tilbage til MF. I begge tilfælde kan du på afspilningsskærmen forstørre de billeder, der er blevet taget, for at kontrollere om motivet er i fokus.
  Når du først har fyrværkeriet i fokus, kan du fortsætte med at fotografere med den samme fokusposition. Det kan ændre sig, hvis du skifter komposition eller zoomer ind eller ud. I de tilfælde anbefaler vi, at du kontrollerer fokus på de billeder, der er taget.

  Fotografi

  Forstør en del af fyrværkeriet på afspilningsskærmen.

  Hvidbalance er vigtig for at tage billeder af fyrværkeri, der indeholder de samme lyse farver, som du ser. Selv om du kan indfange smukkere farver med [AWB] (automatisk hvidbalance), kan du prøve at vælge [skinnende] for at få mere naturlige farver med mellemliggende nuancer såsom cyan, lyserød og citrongul. Brug [Dagslys] til at indfange fyrværkeri med meget orange i.
  Få mere farverige billeder ved at bruge Creative Style/Creative Look, og juster farvemætningen til en højere værdi for at skabe mere levende fotoer.

  Fotografi

  [AWB] hvidbalance.

  Fotografi

  [Skinnende] hvidbalance.

  Fotografi

  Højere farvemætning.

  Hvis billeder fremstår hvidlige eller med matte farver trods justering af hvidbalance og farvemætning, kan billedet være overeksponeret. Hvis det sker, så reducer blænden lidt, og fotografer igen.

  Hvis du er fortrolig med fotografering, kan du prøve at justere kompositionen til at passe til fyrværkeriet.
  Selvom den ideelle komposition afhænger af det anvendte objektiv, placering for affyringen, og det billede, du forsøger at skabe, så skal du, for at fange enkelte fyrværkerieksplosioner, bruge en lodret komposition, og for at fange store eksplosioner af fyrværkeri, som dem, der typisk forekommer under den store finale, skal du bruge en vandret komposition for at fylde billedet med fyrværkeri. Du kan også fotografere med en vandret position, når du tager enkelte lyseksplosioner sammen med baggrundsscenariet.

  Fotografi

  Lodret optagelse.

  Fotografi

  Vandret optagelse af store eksplosioner af fyrværkeri.

  Brug af en fjernbetjening

  Ved optagelse fyrværkeri ved hjælp af [BULB]-tilstand skal der bruges en fjernbetjening. Ved at bruge en fjernbetjening i [BULB]-tilstand kan du tilpasse fyrværkerisporet og antallet af lyseksplosioner i ét billede. Da du kan udløse lukkeren, når du ønsker det, uden at kigge på kameraet, er du fri fra at skulle holde øje med kameraet og kan selv nyde fyrværkeriet på himlen.
  Hvis man bruger fjernbetjeningen mindsker det også sløringen af billeder på grund af kamerarystelser, når lukkeren udløses. Det giver mulighed for lang eksponering i mere end 30 sekunder ad gangen, hvilket er praktisk, når man anvender et stativ til natten og fotografering af nattehimlen.

  • * De tilgængelige fjernbetjeninger varierer efter kameramodel. Kontrollér kompatibiliteten af fjernbetjeningen (RMT-P1BT, RM-VPR1), før du køber den.
  Fotografi

  Lukkerhastighed: 37 sekunder.

  Fjernbetjening med flere terminaler. Muliggør fjernbetjening af zoom og lukkerlås (blitz) og leveres med et kabel til at tage stillbilleder og optage film.