Grundlæggende viden → Kreativ indstilling

Kreativ indstilling

Prøv Kreativ indstilling for at få endnu mere glæde af dit kamera og give dit fotografi den stemning, du ønsker. At lære at bruge Kreativ indstilling vil i høj grad forbedre dit fotografiske udtryk.

Hvad er Kreativ indstilling?

Kreativ indstilling er en funktion, der giver dig de billedtyper, der er forudindstillet i kameraet, så du kan opnå dine fotografiske og kunstneriske visioner. Afhængigt af modellen er der 6 til 13 stilarter tilgængelige, som f.eks. Landskab og Solnedgang, som kan bruges i tilstandene P/A/S/M.
    Med digitale billeder kan du oprette forskellige visninger af det samme motiv ved at styre forskellige parametre for kameraet, f.eks. toner og farvedybde, lysstyrke, kontrast og skarphed.
    Med Kreativ indstilling kan du nemt lægge sidste hånd på billedet ved at opretholde den optimale balance mellem disse forskellige parametre.
    Du skal blot vælge den stil, der passer til det tema eller den scene, du vil formidle, så får du meget mere fleksibilitet i dit fotografiske udtryk. Desuden giver denne særlige funktion dig mulighed for at indarbejde dit eget kunstneriske præg baseret på den valgte stil.

Fotografier

[1] Kreativ indstilling: Levende [2] Kreativ indstilling: Solnedgang

Fotografi [1], der er taget med indstillingen Levende, har en skarp finish med mere levende farver og gennemslagskraft. På foto [2], optaget med indstillingen Solnedgang, gengives det rødlige skær meget mere imponerende.
    Kreativ indstilling er en af de måder, hvorpå kameraet indarbejder fotografens ønsker i billederne. Når du har svært ved at få den ønskede stemning i dine billeder, kan du prøve forskellige stilarter i Kreativ indstilling. Hvis du finder en foretrukken stil, kan du bruge den som standardstil for dit kamera, hvilket giver kameraet sit eget særpræg.

Hvordan adskiller det sig fra Valg af motiv?

Kreativ indstilling er en funktion, der justerer det endelige billede efter dine præferencer. Valg af motiv er derimod den automatiske optagetilstand, der automatisk bestemmer de optimale parametre, f.eks. blænde og lukkerhastighed, der passer til den valgte scene, samt den måde, billedet behandles på. Da Valg af motiv er en automatisk optagetilstand, kan du ikke ændre indstillingerne for Kreativ indstilling.

Forskellene mellem Kreativ indstilling og Valg af motiv er som følger.

Valg af motiv (optagetilstand):

Kameraet styrer automatisk de fleste indstillinger, herunder blænde og lukkerhastighed. Da indstillingerne er baseret på den valgte scene, kan du nemt tage smukke fotos ved blot at lade kameraet vælge.

Funktionen Kreativ indstilling:

Denne funktion giver dig mulighed for at kontrollere det endelige billedet i henhold til scenen eller dit ønskede udtryk. Den er tilgængelig i tilstandene P/A/S/M, og den er helt uafhængig af blænde, lukkerhastighed og hvidbalance. Du kan vælge billedtyper, der passer til dine kunstneriske præferencer og de scener, du optager. Derudover kan du justere parametrene for billedets endelige udtryk, som det passer dig.

Eksempler på og sammenligning af Kreativ indstilling

Følgende viser de billedformater, der er tilgængelige i Kreativ indstilling og deres funktioner. Selvom de typer, der er forudindstillet i kameraet, varierer afhængigt af model, er de følgende 6 typer de mest grundlæggende.

• Billede

Standard

Dette er standardbilledtypen for α. Indstillingerne, f.eks. farvetoner, farvedybde (mætning) og kontrast, justeres, så de passer til de mange motiver og scener. Det er nyttigt til snapshots og hurtig og nem optagelse af forskellige motiver.

• Billede

Levende

Med de højere indstillinger for mætning og kontrast kan du opnå en skarpere finish med større effekt sammenlignet med stilen Standard. Denne stil er nyttig til at optage en stærkere gengivelse af farverige motiver og scener. Desuden kan den gøre farverne mere levende, selv når billedet ser for blegt ud i fremhævet fotografering, eller når motivet ser kedeligt ud i en overskyet situation.

• Billede

Portræt

Denne indstilling gengiver kvinders og børns naturlige hudtoner. Desuden gengiver den hudens struktur mere blødt og jævnt ved at bruge kontrast- og skarphedsindstillingerne, der egner sig til portrætter.

• Billede

Landskab

Denne indstilling indfanger en blå himmel og grønne træer med mere imponerende toner. Med den højere skarphed gengives både det nære og fjerne landskab tydeligt. Da kontrasten og mætningen også er høje, gør den hele billedet skarpere. Den er velegnet til naturbilleder som f.eks. blå himmel, hav og bjerge, samt motiver med blå himmel som baggrund.

• Billede

Solnedgang

Denne indstilling gengiver scener med et rødligt skær, f.eks. solnedgange og solopgange, mere imponerende. Da det rødlige skær bevares med hvidbalancekontrollen, forbliver farvetonerne og stemningen ekstremt naturlige. Den bruger også den højere skarphedsindstilling til at gengive fjerne landskaber klart. Hvis du bruger denne indstilling til at optage personer, der er belyst af solnedgangen, vil det desuden skabe en stemning, der er anderledes end indstillingen Portræt.

• Billede

Sort/hvid

Med denne indstilling kan du nyde det tiltalende ved sort/hvid, som får motivet til at skille sig markant ud ved at fjerne farveoplysninger. Der skabes fyldige overgange fra højlys til skygge med kontrast og andre indstillinger, der egner sig til sort/hvid. Denne indstilling anbefales også, når du vil give bestemte scener et dokumentaragtigt præg, f.eks. nyhedsbilleder.

Finjustering

I Kreativ indstilling kan du finjustere de forudindstillede stile. Tre parametre, Skarphed, Kontrast og Mætning, kan ændres med ± 3 trin. Brug denne funktion til at foretage endelige justeringer af dine fotos.

Fotografier

[1] [2]

Foto [1] blev taget med Kreativ indstilling indstillet til Landskab. Ud fra dette blev Kontrast og Mætning justeret til + siden i fotografi [2]. Dette fotografi blev mere levende og fik større gennemslagskraft. Men pas på ikke at justere for meget, da det kan resultere i en unaturlig finish.