Tip til fotografering > Fotografering af nattehimlen

Niveau: Begynder

LEKTION 14Fotografering af nattehimlen

Brændvidde: 16 mm (35 mm ækvivalent), f-stop: 2,8, Lukkerhastighed: 30 sekunder.

Har du nogensinde ønsket at optage en stjernespækket nattehimmel? Med den rette teknik kan dit kamera indfange myriader af strålende stjerner. Her introducerer vi nogle teknikker for begyndere til at skabe spektakulære billeder af stjerner.

Forberedelse til at tage billeder af stjernerne

Nøglen til at tage smukke fotos af nattehimlen er at vælge det rigtige miljø.
    I store byområder lyser kunstige lys nattehimlen op (lysforurening), hvilket gør det svært at se stjernerne. For at tage fantastiske billeder af stjerner er det bedst at gå op på et højt sted eller et bjerg, uden ret meget lysforurening og en klar himmel, men du kan også fotografere i en park uden synlig belysning fra byen.
    Selv måneskin er lysforurening, når det drejer sig om at fotografere stjernerne. Vi anbefaler optagelse under en nymåne, eller efter månen er gået ned.

Lukkeren skal holdes åben i lang tid for at fotografere stjerner, så fastgør kameraet på et stativ, som hvis du fotograferede nattescener. En fjernbetjening er nyttig, når du optager med stativ, men du kan også indstille selvudløseren til to sekunder, hvis du ikke har et stativ med dig. Dette kan forhindre sløring på grund af vibrationer, når du trykker på lukkerknappen. Når du bruger et stativ, skal du sørge for at deaktivere funktionen billedstabilisering for at forhindre fejlfunktion.

Konfiguration af kameraindstillinger

Når kameraet er blevet placeret sikkert på et stativ, skal dets indstillinger konfigureres.
    Der er flere måder at fotografere nattehimlen på, blandt andet at indfange stjerner, som du ser dem, at indfange et billede over tid med stjernerne i bevægelse og at indfange en stjernetåge med en telefoto-indstilling.
    Først forklarer vi den nemmeste tilgang: Sådan indfanger man et stillbillede af stjernerne.
    Hvis du anvender et zoomobjektiv, skal du bruge en vidvinkel-indstilling (korteste brændvidde). Dette giver dig mulighed for at fange flere stjerner og omgivelser på samme tid.

Vidvinkelbillede af nattehimlen og omgivelser.

Billede af stjernespor.

Derefter skal du indstille optagefunktionen til M-tilstand og justere blænde, lukkertid og følsomhed.

1.Aperture

Åbn blænden så meget som muligt, når du optager for at indfange mere lys og gøre det lettere at fotografere stjernerne.

2. Lukkerhastighed

Selvom lukkerhastigheden afhænger af det anvendte objektiv, så prøv at sætte det til ca. otte sekunder. I modsætning til et fast motiv optaget med et stativ bevæger stjerner sig konstant med en langsom hastighed. Så hvis lukkertiden er for lang, vil du ende op med stjerner, der ligner striber på billedet, og det vil være svært at fange dem mere tydeligt.

3.Sensitivity

Den rette følsomhed er ikke let at bestemme, fordi det varierer meget efter mængden af lysforurening og måneskin, det anvendte objektiv, placeringen for optagelsen og hvilken dag. Prøv først at optage med ISO 400, og find derefter den korrekte værdi ved at kontrollere resultatet af optagelsen.

Efter de ovenstående tre indstillinger er konfigureret, er du klar til at begynde optagelserne, men først skal du justere fokus på stjernerne. Autofokus (AF) fungerer ikke med indstillinger for dæmpet belysning såsom en nattehimmel, så juster manuel fokus (MF). Justering af fokus på en lille stjerne, mens du ser på LCD-skærmen kan være meget svært, så brug funktionerne Fokusforstørrelse og MF Assist til at hjælpe dig med at fokusere på klare stjerner, som ser forstørrede ud på skærmen. Du kan bruge betjeningsknapperne til at flytte det område, der forstørres, så du kan søge efter klare stjerner at fokusere på.

Skærmvisning uden Fokusforstørrelse (eksempel).

Skærmvisning med Fokusforstørrelse (eksempel).

Når du finder en lysende stjerne, skal du dreje fokusringen, indtil omridset af stjernen er klart. Stjernen er måske ikke nødvendigvis i fokus, når fokusringen drejes til fjerneste side (uendeligt), så vi anbefaler at forstørre skærmen for at kontrollere fokus. Hvis displayet er helt sort, og stjernerne og de naturlige omgivelser er svære at se, skal du øge følsomheden til ISO 3200 eller 6400 for at gøre billedet på displayet nemmere at se og prøve igen.
    Når stjernerne er i fokus, skal du være påpasselige med ikke at ændre fokus, før du er færdig med at tage billeder. Fokuspositionen kan ændre sig, hvis objektivets zoomposition er ændret, eller [AF] er valgt.

Hvis fokus ikke er korrekt, vises stjernerne sløret.

Tjek resultaterne, mens du optager

Når stjernen er i fokus, skal du trykke på lukkerknappen for at tage et billede. Støjreduktion kører i et par sekunder, efter du tager billedet, så det kan tage lidt tid, før billedet vises på skærmen.

Forstør billedet, og se resultaterne. Fik du stjernerne med?
    Hvis man tager billeder med ovenstående indstillinger, kan man indfange stjernerne som vist nedenfor.

Brændvidde: 19 mm, blændetal: 3,5, Lukkerhastighed: 5 sekunder.

En del af Orion-konstellationen forstørret på afspilningsskærmen. Stjerner er indfanget som lyspunkter.

Hvis hele billedet er for lyst eller for mørkt, skal du tage flere billeder med forskellige indstillinger for følsomhed og lukkerhastighed. Jo højere følsomhed, jo lysere bliver billedet, og du kan fotografere på kortere lukkertider, men hvis følsomheden er for høj, kan billedet indeholde støj, og opløsningen kan blive forringet. Hvis skærmen er for lys, kan du måske ikke bestemme lysstyrken på billedet korrekt. Ved optagelse på steder med dæmpet belysning anbefaler vi at indstille lysstyrken på skærmen lavere, end når det anvendes i løbet af dagen.

Hvis stjernerne ikke er blevet indfanget, som du ser dem, så kan du kigge på billederne på afspilningsskærmen for at se, om de er ude af fokus, for lyse eller for mørke. Tag så billederne igen.
    Det er også muligt, at himlen er blevet mere overskyet fra det tidspunkt, hvor du så den, til tidspunktet, hvor du tog billeder af den.

Juster komposition og farve

Efter at have bekræftet, at du er i stand til at fotografere stjernerne, så prøv at justere komposition og farve. Fotografering af stjernerne omgivet af landskabet kan give imponerende billeder. Se dig omkring, og prøv at inkludere træer eller et motiv i det fjerne i din komposition. Når du ændrer kompositionen, skal du være forsigtig med ikke at ændre fokusringen, som du lige har justeret.
    Du kan ændre farve med hvidbalance-funktionen alt efter dine præferencer, selv om du kan vælge [Skinnende] eller [Fluorescerende: Varm hvid] for at skabe et klart billede af en stjernehimmel med et blåt skær. Du kan også vælge [AWB] (Automatisk hvidbalance) for at få mere naturlige farver, der ligner dem, du ser med dit blotte øje.

[Auto] hvidbalance[Skinnende] hvidbalance

Kommercielt tilgængelige bløde filtre er effektive til at fremhæve stjernerne ved at sløre stjernelys let. Dette giver dig mulighed for at tage større billeder af stjerner, selv med et vidvinkelobjektiv.

Foto taget med et blødt filter på objektivet.

Ved hjælp af funktionen [Star Trail]*1 i PlayMemories Camera Apps

Hvis du har en kameramodel, der understøtter PlayMemories Camera Apps, kan du bruge funktionenStar Trail til nemt at lave film med stjernespor.
    Med Star Trail kan du vælge [Bright Night] (Lys nat), [Dark Night] (Mørk nat) eller [Custom] (Brugerdefineret) afhængigt af, hvilket scenarie der tages billeder i, for automatisk at lave en film, efter billederne er blevet taget.
    I stedet for at downloade mange billeder til computeren og derefter sammensætte og redigere dem, kan du nu anvende appen til nemt at skabe film med stjernespor i kameraet.

• *1 Afhængigt af land eller region er PlayMemories Camera Apps-funktionen "Stjernespor" muligvis ikke tilgængelig.

Billede fra en film lavet med Stjernespor

Objektivets brændvidde: 24 mm / F-tal: 1,4 / Lukkerhastighed: 8 sek.

Kompromisløs anvendelse af avanceret teknologi resulterer i raffineret G Master-ydeevne med konsekvent høj opløsning og blød, naturlig bokeh, selv ved den bredeste indstilling for blændeåbning på F1.4. Objektivet er både kompakt og det letteste i sin klasse (class2), så bærbarheden maksimeres. Det har også et hurtigt præcisions-AF-drev, styring på højeste niveau og pålidelighed .