Grundlæggende viden → Brændvidde

  Brændvidde

  Brændvidde er afstanden fra midten af objektivet til billedsensoren (fokalplan), og hvert objektiv har forskellig brændvidde.
  Brændvidde er vigtigt, fordi det bestemmer området for en scene, du kan optage (synsvinkel). På de følgende fotografier kan man se, at jo kortere brændvidden er, jo større rækkevidde kan du optage, mens jo længere brændvidden er, desto større synes fjerne motiver.

  • Bemærk: Forholdet mellem brændvidde og synsvinkel varierer afhængigt af kameraet. Oplysningerne i denne optagevejledning er baseret på kameraer i APS-C-format, medmindre andet er angivet.
  Fotografi

  11 mm

  Fotografi

  16 mm

  Fotografi

  23 mm

  Fotografi

  33 mm

  Fotografi

  57 mm

  Fotografi

  90 mm

  Fotografi

  200 mm

  Fotografi

  330 mm

  Generelt kaldes objektiver med en brændvidde på ca. 35 mm for normale objektiver, fordi de har en synsvinkel tæt på det menneskelige synsfelt. Objektiver med en brændvidde, der er kortere end dette, kaldes vidvinkelobjektiver, og objektiver med en længere brændvidde kaldes teleobjektiver. Der er imidlertid ingen strenge standarder for disse termer. Brug forskellige objektiver alt efter de motiver eller billeder, du vil optage.

  Fotografier

  Optagelse med et vidvinkelobjektiv
  Brændvidde: 11 mm
  Optagelse med et teleobjektiv
  Brændvidde: 250 mm

  Lad os kontrollere brændvidden på dit objektiv. Området for den brændvidde, der er tilgængelig med objektivet, er trykt på objektivet. Brændvidder fra 55 mm til 200 mm fås f.eks. med SAL55200-2 på billedet nedenfor.
  På objektivtromlens monteringsside (i nærheden af kamerahuset) kan du også se mærket for den aktuelt indstillede brændvidde. På billedet nedenfor er den aktuelle brændvidde 55 mm.

  SAL55200-2-objektiv

  På dette billede er 55-200 på venstre side området for de brændvidder, der er tilgængelige med objektivet. Den hvide linje i højre side angiver den aktuelt indstillede brændvidde.

  Zoomobjektiver og objektiver med fast brændvidde

  Objektiverne er opdelt i to typer: Zoomobjektiver, som har en variabel brændvidde, og objektiver med fast brændvidde, som har en fast brændvidde. Nogle zoomobjektiver er alsidige nok til selv at kunne gå fra vidvinkel til telefoto. Ud over at være nyttige til hverdagsfotografering er disse objektiver meget praktiske til rejser, når du vil medbringe så lidt bagage som muligt.

  Fotografier

  Brændvidde: 20 mm Brændvidde: 250 mm

  Hvis du derimod bruger et objektiv med fast brændvidde, som ikke har en zoomfunktion, skal du bevæge dig for at påvirke kompositionen. Objektiver med fast brændvidde er dog normalt hurtigere og har en større blænde. De giver fordele ved udtryk, der involverer slørede baggrunde og muligheden for at bruge høje lukkerhastigheder i situationer med svagt lys, hvilket reducerer billedslør. Derudover har de en overlegen gengivelse, så du kan få fremragende billedkvalitet, der ikke kan leveres af et zoomobjektiv.

  Dette foto blev taget med et objektiv med fast brændvidde. Ved at indstille blænden til et lavt F-tal, bliver baggrunden meget sløret.
  Makroobjektiver, som gør det muligt at tage nærbilleder ved at komme tættere på et motiv, er også objektiver med fast brændvidde. Selv om mange nyere zoomobjektiver har en makrofunktion med en forholdsvis kort fokuseringsafstand, kan deres ydelse ikke matche et dedikeret makroobjektiv.

  Fotografi

  Objektiv: SAL50F18/brændvidde: 50 mm/F-tal: 2.0

  Dette foto indfangede detaljerne på en solsikke med et makroobjektiv. Med et makroobjektiv kan du komme meget tættere på dit motiv.

  Fotografi

  Objektiv: SAL100M28/brændvidde: 100 mm/F-tal: 3.5