Grundlæggende viden → Hvidbalance

Hvidbalance

Hvidbalance er den funktion, der får hvide ting til at se hvide ud på et fotografi, ved at kompensere for lysets påvirkning i optagelsesmiljøet.
    Forskelligt lys har forskellige farver og egenskaber. Glødelamper har f.eks. en gullig farve, og sollyset på en overskyet dag har et blåligt skær. Det menneskelige øje kan automatisk kompensere for denne påvirkning, baseret på opfattelsen af, at "hvide ting skal se hvide ud." På et fotografi gengiver et kamera imidlertid den farve, det optager, som den er. Afhængigt af den omgivende belysning kan hvid derfor se gullig eller blålig ud på et fotografi sammenlignet med det faktiske billede, der ses med det blotte øje.

På foto [1] ser hvide retter gullige ud på grund af glødelampen. På den anden side har fotografi [2] et blåligt skær på grund af sollyset.
    Hvidbalancens oprindelige funktion er at justere standarden af hvidhed i kameraet for at korrigere for farveskær som dette, der forårsages af lysets farve. Ud over denne funktion til gengivelse af hvidhed bruges hvidbalancefunktionen i digitale kameraer i stigende grad som farvefilter til også at justere farvetoner.

Fotografier

[1] [2]

Automatisk hvidbalance (AWB)

Kameraet har en automatisk hvidbalance-funktion (AWB), som automatisk justerer hvidbalancen efter de genkendte scener. Da kameraets hvidbalancefunktion som standard er indstillet til AWB, justerer det automatisk farven på fotografier, så de ser naturlige ud i forskellige scener. Når du ikke ved, hvilken indstilling for hvidbalance der er egnet til snapshots eller under forhold med blandet belysning, anbefales det, at du starter med AWB.

Ændring af indstillingen for hvidbalance

Ud over AWB er flere indstillinger for hvidbalance, der egner sig til forskellige scener, forudindstillet i kameraet. Hvis du har problemer med at få den forventede farve med AWB, eller du vil justere farvetonerne efter dine præferencer, kan du manuelt vælge den ønskede indstilling for hvidbalance.

Figur

Som vist i figuren ovenfor er 10 hvidbalanceindstillinger, herunder AWB, forudindstillet i kameraet. Følgende fotos viser farveforskellen ved hjælp af forskellige hvidbalanceindstillinger.

Fotografier

AWB Dagslys Skygge Overskyet

Katten blev fotograferet på en overskyet dag. Med AWB og Overskyet blev farverne gengivet naturligt, tæt på de faktiske farver. Til sammenligning ser fotografiet mere blåligt ud med Dagslys, og mere gulligt ud med Skygge.

Fotografier

AWB Fluorescerende: Varm hvid (-1) Fluorescerende: Kold hvid (0)

Fotografier

Fluorescerende: Dag hvid (+1) Fluorescerende: Dagslys (+2)

Lad os nu sammenligne billederne fra om natten ovenfor. Her gengiver AWB de faktiske farver ganske godt, men der er et svagt grønt skær på hele billedet. Ved at skifte til Fluorescerende forsvandt det grønne skær. Blandt indstillingerne for Fluorescerende kan du se, at farverne bliver varmere, når indstillingen ændres fra - til +. Vælg indstillingen baseret på dine præferencer eller det billede, du vil optage.

Finjustering

Hver hvidbalanceindstilling kan finjusteres (*). Ved at finjustere de forudindstillede hvidbalanceindstillinger kan du tilføje dit eget præg på dit foto.

(*) Hvidbalanceindstillinger, der kan finjusteres, og betjeningsskærmen varierer fra model til model.

Billedet til højre blev taget ved at tilføje et blåt skær til AWB-indstillingen.
    Ved hjælp af finjusteringsfunktionen er det muligt at gengive farver, der ikke kan opnås ved hjælp af de forudindstillede hvidbalanceindstillinger.

Fotografier

Hvidbalance: AWB Efter finjustering

Anvendelse af hvidbalance til fotografiske udtryk

Det oprindelige formål med hvidbalancefunktionen var at justere hvidhed. Denne justering er dog ikke altid hele svaret. Du ønsker måske, at dit billede skal være varmere eller koldere afhængigt af det tema, du vil udtrykke, eller ud fra dine personlige præferencer. Hvidbalance kan bruges til at håndtere denne type udtryk. Lad os se forskellige farvegengivelser ved at prøve forskellige farver med hvidbalance.