Tip til fotografering > Fotografering af smuk belysning

  Niveau: Begynder

  LEKTION 17Fotografering af smuk belysning

  Fotografi

  Brændvidde: 24 mm (35 mm ækvivalent), blændetal: 3,2, Lukkerhastighed: 1/60 sekund, Eksponeringskompensation: +1, ved brug af cross-filter.

  Når du ser den smukke belysning i et bybillede, ønsker du at indfange den på billeder. Her viser vi dig, hvordan du fotograferer belysningen, så billedet indeholder den skønhed, som du oplever i virkeligheden. Når du fotograferer, skal du indstille kameraet til A-tilstand, så du kan tilpasse blænden. Generelt skal du reducere blænden, når du ønsker at fokusere på hele motivet, og åbne blænden så meget som muligt, når du ønsker at fremhæve og få et nærbillede af belysning eller indretning.

  Fotografering af hele scenen

  Når du fotograferer belysning, ønsker du nogle gange at indfange hele scenen som et bybillede, og nogle gange ønsker du at optage nærbilleder af motivet.

  Fotografi

  Indfang hele scenen. Brændvidde: 24 mm (35 mm ækvivalent), blændetal: 2,8, Lukkerhastighed: 1/60 sekund.

  Fotografi

  Indfang nærbillede. Brændvidde: 50 mm, blændetal: 1,8, Lukkerhastighed: 1/80 sekund.

  Når du fotograferer hele scenen, skal du generelt forsøge at indstille eksponeringskompensationen, hvidbalancen og Kreativ indst./Kreativt udseende på samme måde, som når du fotograferer om natten. Se også Optagelse af dramatiske nattemotiver, der omhandler det grundlæggende for fotografering om natten.

  Blændeindstilling

  Når du vil fokusere kameraet på hele scenen, skal du optage med mindre blænde. Du kan tage flotte billeder med hele motivet i fokus ved at indstille blændeværdien til mellem F8 og F11. Men hvis du ikke har et stativ, er det vigtigt at undgå kamerarystelser. Hvis du vil fotografere hele scenen, skal du åbne blænden så meget som muligt.

  Eksponeringskompensation

  Et grundlæggende tip til at fotografere lys er at justere lysstyrken for at skabe den generelle atmosfære. Justering af eksponeringskompensation mod + skaber mere levende billeder, afhængigt af lyskilden og kameraindstillingerne.

  Fotografi

  Eksponeringskompensation: 0 (når den er indstillet til multimønstermåling).

  Fotografi

  Eksponeringskompensation: +1,3 (når den er indstillet til multimønstermåling).

  Men fordi optagelser af belysning indebærer større forskelle mellem lyse og mørke områder end optagelse af typiske nattemotiver, kan der være højere kontrast, og du er måske ikke i stand til at optage det, du ser, ved blot at justere eksponeringskompensationen. I dette tilfælde skal du prøve at justere D-Range-optimeringen (DRO). DRO analyserer billedet og opnår den optimale lysstyrke for hvert område i billedet. Til forskel fra eksponeringskompensation, som ensartet øger eller mindsker billedets overordnede lysstyrke, så justerer denne funktion kun lysstyrken i undereksponerede eller overeksponerede områder. Det er særligt effektivt, når der er meget kontrast i belysningen.
  Når man fotograferer oplysning, så træder effekten af denne funktion frem ved højere niveauer (Niv3 til Niv5). Overdrivelse af korrektionen kan dog skabe unaturlige billeder og mærkbar støj, så vælg et optimalt niveau ved at kontrollere de billeder, du har taget.

  Fotografi

  DRO: Fra.

  Fotografi

  DRO: Lv5.

  Her er DRO indstillet til niveau 5. Når DRO er aktiveret, bliver de mørkere områder gjort lysere, hvilket skaber et billede, der mere ligner det, vi ser med vores blotte øje. En anden nyttig funktion er Auto HDR, som tager tre billeder med forskellig eksponering på samme tid og overlapper så billederne for både at indfange mørke og lyse områder.
  Se brugervejledningen eller håndbogen for at finde ud af, hvordan man bruger DRO og Auto HDR.

  Hvidbalance

  Ved at ændre hvidbalancen kan du ændre, hvordan billeder af belysning fremstår. Automatisk hvidbalance kan gengive farver næsten som vi ser dem, men du kan også bruge Dagslys til at skabe et varmt billede eller Kunstlys til at skabe et koldt eller æterisk billede.

  Fotografi

  Hvidbalance: AWB.

  Fotografi

  Hvidbalance: Solskin.

  Fotografi

  Hvidbalance: Skinnende.

  Kreativ indst./Kreativt udseende

  Hvis justering af eksponeringskompensationen, DRO og hvidbalancen er ikke nok, kan du også prøve at justere farvemætningen i Kreativ indst./Kreativt udseende mod +. Dette vil gøre optagelser af belysning endnu flottere. Vi anbefaler også at ændre indstillingen for Kreativ indst./Kreativt udseende. Eksperimenter med de mange tilgængelige indstillinger for Kreativ indst./Kreativt udseende.

  Fotografi

  Kreativ indst.: Standard, ingen justering af farvemætningen.

  Fotografi

  Kreativ indst.: Standard, farvemætning justeret mod +.

  Nærbilleder

  Når du fotograferer belysning, så prøv at indfange nærbilleder af dekorationer og små detaljer. Et nærbillede kun med belysningen har tendens til at få pærer og ledninger til at skille sig ud, så her kan fokusering på dekorationer tæt på eller positionering af baggrunden skabe imponerende billeder.

  Fotografi

  (1) Optagelse fra øjenhøjde.

  Fotografi

  (2) Optagelse fra en anden vinkel.

  Her er et nærbillede af pynt på et juletræ. Billede (1) blev taget udelukkende med fokus på pynten uden at ændre baggrunden. Fordi der ingen belysning er i baggrunden, er hele billedet mørkt, og balancen er dårlig. I billede (2) blev kameravinklen indstillet til at indfange et andet træ i baggrunden. Det har en bedre balance end billede (1), og det gengiver de smukke omgivelser. For at sløre baggrunden så meget som muligt, blev blænden åbnet helt, men med automatisk eksponering fremstod billedet mørkt, så eksponeringskompensationen blev justeret mod +. Billedet til højre er et godt alternativt billede af et lille, primært motiv i fokus og belysningen som et sekundært motiv i kompositionen.

  Fotografi

  Sløring af belysningen i forgrunden. Brændvidde: 70 mm (35 mm ækvivalent), blændetal: 2,8, Lukkerhastighed: 1/100 sekund.

  Du kan fotografere med sløret belysning i forgrunden, ligesom du kan optage med sløret belysning i baggrunden. Hvis du skaber store, runde sløringer i belysningen, kan du få et billede til at se magisk ud. Størrelsen og antallet af runde sløringer kan variere meget, afhængigt af belysning, afstand til lys og kameravinkel. For at opnå optimal billedbalance kan du tage flere billeder, mens du bevæger dig rundt. Hvis det er svært at fokusere på motivet i baggrunden, skal du bruge manuel fokus.

  Fotografi

  (1) Brændvidde: 130 mm, blændetal: 5,6, Lukkerhastighed: 1/200 sekund.

  Fotografi

  (2) Brændvidde: 91 mm, blændetal: 5,6, Lukkerhastighed: 1/125 sekund, ved brug af cross-filter.

  Til billede (1) blev manuel fokus anvendt for at justere fokus og få alting til at fremstå sløret. Dette er en god måde at indfange et interessant billede på, når motivet udelukkende er oplysende belysning.
  Afhængigt af hvad det skal bruges til, kan du også anvende et kommercielt tilgængeligt cross-filter for at skabe billeder med levende farver som vist i (2).

  Anvendelse af objektiv med fast brændvidde

  Med en fast brændvidde kan du tage imponerende billeder med endnu mere sløret baggrund, hvilket fungerer godt, når du fotograferer belysning. En fast brændvidde kan indfange mere lys end et zoomobjektiv, den skaber mindre slør og er derfor mere praktisk ved optagelser i dunkle områder.

  Fotografi

  Brændvidde: 55 mm / F-tal: 2,2 / Lukkerhastighed: 1/15 sek.

  Dette standard prime-objektiv med 55 mm brændvidde og maksimal blænde på F1.8 giver en helt utrolig ZEISS Sonnar-kontrast og -opløsning til E-mount-huse i fuldformat. Det kan også skabe flot baggrunds-bokeh for at fremhæve dit motiv efter behov. Den store, lysstærke maksimale blændeåbning betyder, at du kan optage håndholdt under forhold med svagt lys og stadig opnå enestående skarphed og klarhed.

  Fotografi

  blændetal: 1,8, Lukkerhastighed: 1/80 sekund.

  Dette medium teleobjektiv har en 75 mm brændvidde (35 mm ækvivalent), hvilket er ideelt til portrætter. Den lyse blænde på F1,8 og det nye optiksystem gør det muligt at tage smukke, slørede billeder. Når det kombineres med optisk billedstabilisering, viser dette objektiv sin evne til at forbedre håndholdt fotografering selv i mørke omgivelser. Herudover giver den indbyggede motor og intern fokusering jævn og lydløs AF, ideelt til filmoptagelse. Aluminiumlegeringen på ydersiden af objektivet signalerer høj kvalitet.