Optagetips > Indfang dramatiske nattemotiver

  Niveau: Begynder

  LEKTION 7Indfang dramatiske nattemotiver

  Fotografi

  Brændvidde: 135 mm / F-tal: 8,0 / Lukkerhastighed: 5 sek. / ISO: 400 / Hvidbalance: Brugerdefineret (3600K / M5)

  Nattemotiver på rejser eller billeder af steder med en flot udsigt er meget populære at fotografere. I dette kapitel lærer du, hvordan du indfanger nattemotiver på smukkeste vis og tydeligt gengiver dit indtryk af den virkelige scene.
  Først skal du indstille kameraet tilP-tilstand og prøve følgende tip.

  Fotografering med stativ

  Et stativ er det mest effektive redskab til at tage smukke billeder af nattemotiver. Når du fotograferer i situationer med svag belysning, f.eks. nattemotiver, bliver lukkerhastigheden langsommere for at øge mængden af lys, der kommer ind i kameraet, og ISO-følsomheden bliver højere. Derfor bliver billedet ofte utydeligt på grund af kamerarystelser eller kornet på grund af øget støj.

  Dette billede blev taget med lukkerhastigheden indstillet til 3,2 sek. Ved denne lukkerhastighed bliver billedet helt sløret, uanset hvor meget fotografen forsøger at stå stille.

  Fotografi

  Lukkerhastighed: 3,2 sek.

  Hvis du fastgør kameraet på et stativ, kan du tage et klart billede uden slør, selv ved lave lukkerhastigheder. Indstil samtidigt ISO-følsomheden til den lavest mulige værdi. Selvom dette gør lukkerhastigheden endnu langsommere, behøver du ikke at være bekymret for slør, da kameraet er fastgjort på et stativ. Desuden kan den lave ISO-følsomhed reducere støj. Minimumsværdien for ISO-følsomheden varierer efter model, men værdier fra ISO100 til ISO 400 anbefales.
  Når du bruger et stativ, skal du slå SteadyShot-funktionen fra for at undgå funktionsfejl. Når du trykker på udløseren, kan kameraets vibration også forårsage slør. Indstilling af selvudløseren på 2 sekunder er en effektiv metode til at undgå slør.

  Fotografi

  Brændvidde: 50 mm / F-tal: 10 / Lukkerhastighed: 5 sek. / ISO: 200 / Hvidbalance: Dagslys

  Billedet ovenfor er optaget med stativ og er ikke påvirket af slør. Med den lange eksponeringstid ser lyset, der skinner på vandet, smukt ud, og det spredes jævnt over overfladen.

  Hvad skal du gøre, hvis du ikke har et stativ?
  Hvis du ikke har et stativ, kan du læne dig mod en væg eller en pæl eller placere kameraet på et gelænder eller en anden flad overflade for at holde kameraet stabilt og undgå slør.
  Hvis dette ikke er muligt, skal du bruge hurtigere lukkerhastighed for at formindske kamerarystelser. Hvis der opstår sløring ved den lukkerhastighed, der automatisk indstilles af kameraet, kan du øge ISO-følsomheden manuelt. Den tilgængelige maksimale værdi for ISO-følsomheden varierer afhængigt af modellen. Når ISO-følsomheden øges til ISO6400, 12800 og derover, bliver lukkerhastigheden hurtigere, og billedet påvirkes mindre af slør. Men billedet kan blive forringet af støj og manglende detaljer.

  Fotografi

  Brændvidde: 24 mm / F-tal: 2,8 / Lukkerhastighed: 1/40 sek. / ISO: 3200 / Hvidbalance: AWB

  Dette billede blev taget med ISO3200. En hurtigere lukkerhastighed forhindrede slør. Men hvis du undersøger det forstørrede billede, kan du se, at det er lidt kornet med støj sammenlignet med billedet, der er optaget med en lavere ISO-følsomhed. I forhold til detaljernes opløsning og vandoverfladens tekstur ser billedet, der er optaget med stativ, også bedre ud end dette.

  Hvis der er synlig støj, som i dette tilfælde, skal du bruge tilstanden "Håndholdt tusmørke" i Sceneudvælgelse (optagelsestilstand). I denne tilstand tages der 6 kontinuerlige billeder med ét tryk på udløseren, og disse billeder kombineres med høj præcision, mens støjen behandles. Denne proces lader dig optage nattebilleder med mindre støj sammenlignet med normale enkeltbilleder.
  Men fordi tilstanden "Håndholdt tusmørke" i Valg af motiv er en automatisk optagelsestilstand, kan du ikke ændre farve- og lysstyrkeindstillingerne beskrevet i næste afsnit.

  Justering af lysstyrke og farve

  Hvis du har lært at optage uden slør, juster lysstyrken og farven baseret på dit billede.
  Lysstyrken kan justeres med eksponeringskompensation. Det menneskelige øje ser nattehimlen som "mørk" og lyset fra bygninger og oplysning som "lys". Men kameraet forsøger at gengive alle scener med den samme lysstyrke, uanset om de er mørke eller lyse. Det betyder, at når man tager nattebilleder, hvor mørke områder (f.eks. nattehimlen) og lyse områder (f.eks. bygningsbelysning) er blandede, vil den eksponering, som kameraet vælger, muligvis ikke give en korrekt gengivelse af den lysstyrke, som det menneskelige øje opfatter. Dette gør det svært at få det ønskede resultat, når du optager om natten, nattehimlen kan se udvasket ud, eller farverne på gadebelysningen kan se beskåret ud.

  Desuden bliver billedets lysstyrke også påvirket af kameraets egne indstillinger, f.eks. indstillingerne for Kreativ indst./Kreativt udseende.
  Prøv først at optage uden eksponeringskompensation, og juster derefter eksponeringen baseret på resultaterne.

  Fotografi

  Brændvidde: 120 mm / F-tal: 6,3 / Hvidbalance: Fluorescerende: Varm hvid (-1) Farvemætning: +3 / Eksponeringskompensation: 0 Brændvidde: 120 mm / F-tal: 6,3 / Hvidbalance: Fluorescerende: Varm hvid (-1) Farvemætning: +3 / Eksponeringskompensation: +0,7

  Uden eksponeringskompensation blev dette foto undereksponeret på grund af de kraftige gadelamper. Bylandskabet bag bygningen er blevet mørklagt. Ved at indstille eksponeringen til +0,7 blev billedet gengivet med den rette lysstyrke.

  Lad os gå videre til farvejusteringen. Du kan bruge hvidbalance til at justere den overordnede farvetone. Automatisk hvidbalance [AWB], hvor kameraet automatisk vælger farvetonen, kan give en realistisk gengivelse af de faktiske farver. Men hvis man tager nattebilleder af en by og vælger [Fluorescerende: Varm hvid], giver det en blålig farvetone. Dette kan være mere velegnet til at gengive det karakteristiske ved kunstig belysning.
  Desuden har kraftigt lys som f.eks. byens bygninger og belysning en tendens til at blive hvidligt på et fotografi, og farverne bliver ikke så levende som forventet. Hvis dette sker, skal du justere farvemætningen i retning mod + i indstillingerne for Kreativ indst./Kreativt udseende, så lysene bliver mere levende og farverige.

  Fotografi

  Brændvidde: 16 mm / F-tal: 6,3 / Lukkerhastighed: 13 sek. / ISO: 200 / Hvidbalance: AWBBrændvidde: 16 mm / F-tal: 6,3 / Lukkerhastighed: 13 sek. / ISO: 200 / Hvidbalance: Fluorescerende: Varm hvid (-1) Farvemætning+3

  Ved at foretage disse justeringer kan du tage nattebilleder, der indfanger det dramatiske indtryk, du får ved synet af den virkelige scene.

  Ligesom med andre scener varierer den bedste farvetone for nattebilleder afhængigt af dine præferencer og din hensigt. Få det fulde udbytte af justeringsfunktionerne, f.eks. eksponeringskompensation, hvidbalance og Kreativ indst./Kreativt udseende, og find dit favoritbillede.

  Praktiske objektiver med fast brændvidde

  Med lave blændetal (hurtig maksimal blænde) lukker objektiver med fast brændvidde en stor lysmængde ind i kameraet.
  Dermed kan du tage nattebilleder med mindre slør og støj, selv i situationer med svag belysning. Du kan også tage portrætbilleder eller snapshots med baggrunde, der er kraftigt slørede.

  Fotografi

  Brændvidde: 24 mm / F-tal: 2,8 / Lukkerhastighed: 0,25 sek.

  Dette førsteklasses 24 mm (svarende til 35 mm fuldformat) prime-objektiv har en stor maksimal blænde på F1.8 og sikrer fremragende skarphed og kontrast i hele billedområdet plus smuk "bokeh" i områder, der er ude af fokus. Maksimal forstørrelse på 0,25 x for dramatiske 1:4 næroptagelser og en intern drevmotor giver jævn, støjsvag autofokus, som filmskabere vil værdsætte.

  Fotografi

  Brændvidde: 35 mm / F-tal: 1,8 / Lukkerhastighed: 1/80 sek.

  Med enestående billedkvalitet selv med maksimal F1.8-blænde er dette kompakte og lette 35 mm-prime-objektiv til fuldformatkameraer et alsidigt valg til alt fra bordfotografering til de store vidder. Hurtig, præcis og stille AF-betjening og pålidelig AF-sporing gør det velegnet til både at optage video og stillbilleder.

  Fotografi

  Brændvidde: 55 mm / F-tal: 2 / Lukkerhastighed: 1/80 sek.

  Dette standard prime-objektiv med 55 mm brændvidde og maksimal blænde på F1.8 giver en helt utrolig ZEISS Sonnar-kontrast og -opløsning til E-mount-huse i fuldformat. Det kan også skabe flot baggrunds-bokeh for at fremhæve dit motiv efter behov. Den store, lysstærke maksimale blændeåbning betyder, at du kan optage håndholdt under forhold med svagt lys og stadig opnå enestående skarphed og klarhed.