Optagetips > Indfang mikroverdenen

  Niveau: Begynder

  LEKTION 8Indfang mikroverdenen

  Brændvidde: 50 mm / F-tal: 3,5 / Lukkerhastighed: 1/20 sek.

  Den bedste metode til at forstørre små genstande og nyde mikroverdenens perspektiv er at bruge et "makroobjektiv", der er designet specifikt til dette formål. Dette kapitel forklarer, hvordan man tager billeder med et makroobjektiv, og det indeholder også nogle teknikker til brugere, der ikke har et makroobjektiv. Indstil kameraet til A-tilstand, så du kan justere graden af sløring.

  Grundlæggende regel: Kom tæt på, og fotografér med telefoto

  Du kan godt indfange det forstørrede motiv med et zoomobjektiv, men det kan ikke matche et makroobjektiv.
  Hvis du vil tage et nærbillede af et motiv og sløre andre områder, skal du huske de to vigtigste regler: "Kom så tæt på motivet som muligt" og “Optag med telefoto (med længere brændvidde)". Dette råd gælder også for "1. Tag imponerende portrætbilleder, der fremhæver personer," "2. Giv blomsterbilleder et blødt skær" osv. Men et objektiv har en mindste fokuseringsafstand, som begrænser, hvor tæt du kan komme på motivet, og hvis du kommer tættere på motivet end denne afstand, bliver motivet ufokuseret. Objektiver med en meget kort minimal fokusafstand, der tillader dig at komme ekstremt tæt på motivet, kaldes "makroobjektiver." Optageteknikker med makroobjektiver forklares i anden halvdel af dette kapitel.

  Objektiv: SEL1855 / Brændvidde: 55 mm / F-tal: 5,6 / Lukkerhastighed: 1/100 sek.

  Dette billede blev optaget med zoomobjektivet "SEL1855" på 55 mm. Dette objektiv er inkluderet i zoomobjektivsættet NEX-F3. Med et normalt zoomobjektiv er dette den størst mulige forstørrelse.
  Hvis du derimod tager billeder med et makroobjektiv, kan du forstørre en del af motivet, som vist på billedet herunder.

  Objektiv: SEL30M35 / Brændvidde: 30 mm / F-tal: 3,5 / Lukkerhastighed: 1/160 sek.

  Dette nærbillede af blomstens støvveje og støvdragere blev taget med E-mount-makroobjektivet "SEL30M35". Evnen til at tage sådan et billede er nøglefunktionen for et makroobjektiv.

  Man kan også tage et nærbillede af en del af motivet ved brug af et zoomobjektiv med høj forstørrelsesgrad, selvom det ikke kan sammenlignes med et makroobjektiv. Billedet herunder blev taget ved 200 mm, telefotoområdet på E-mount-zoomobjektivet "SEL18200", efter fotografen var gået så tæt som muligt på motivet. Et zoomobjektiv med høj forstørrelsesgrad gør det muligt at få glæde af forskellige fotografiske udtryk, ikke blot billeder af fjerne motiver, men også nærbilleder af motiver på tæt hold, ligesom med et makroobjektiv, som vist på billedet herunder. Denne objektivtype anbefales til brugere, som gerne vil prøve makrooptagelse, men tøver med at anskaffe et dedikeret objektiv.

  Objektiv: SEL18200 / Brændvidde: 200 mm / F-tal: 6,3 / Lukkerhastighed: 1/640 sek.

  Optagelse med et makroobjektiv

  Dette afsnit viser dig nogle teknikker ved brug af et makroobjektiv.
  Ved "makrooptagelse" eller fotografering af et forstørret billede af en lille detalje er det allerbedst at bruge et dedikeret makroobjektiv. Makroobjektiver har en meget kort minimal fokusafstand, så du kan komme meget tæt på motivet. De mest egnede førstegangs-makroobjektiver er SEL30M35 til E-mount og SAL30M28 til A-mount.

  Optaget med makroobjektivet SAL30M28 Brændvidde: 30 mm / F-tal: 2.8 Optaget med makroobjektivet SAL50M28 Brændvidde: 50 mm / F-tal: 4,0

  Makroobjektiver kan udfylde hele billedet med motivet og tage interessante billeder, der ikke kan skabes med andre objektiver.
  Desuden er F-tallet for makroobjektiver større end for andre objektiver med fast brændvidde. Men ved at komme så tæt som muligt på motivet kan de skabe en fantastisk baggrundsløring, der kan sammenlignes med objektiver med fast brændvidde med lave F-tal. Du kan finde yderligere oplysninger i Sløringsfaktorer. Graden af sløring bliver større, jo tætter du kommer på motivet. Dermed kan du tage et billede, hvor både forgrund og baggrund er ude af fokus som på billederne ovenfor.

  Dette er et nærbillede af små smykker, hvor baggrunden er sløret. Da makroobjektiver giver stor fleksibilitet i forhold til ændring af optagevinkler og komposition, er de perfekte til at fotografere små detaljer.

  Hvis du udfylder hele billedet med motivet ved brug af et makroobjektiv, kan det være svært at fokusere på det ønskede punkt. Hvis dette sker, skal du bruge tilstanden for manuel fokus (MF) til at fokusere manuelt på det ønskede punkt. Fremgangsmåden for at skifte til MF-tilstand kan variere afhængigt af kameramodellen. Du kan finde flere oplysninger i brugervejledningen eller håndbogen til dit kamera. Vær forsigtig efter fokusering. Da motivet forstørres med en høj sløringsgrad, kan selv den mindste bevægelse fra dig ændre fokuspositionen markant. Hvis det er muligt, anbefales det at bruge et stativ til at fastgøre kameraet på for at sikre, at fokus forbliver på det ønskede punkt.

  Objektiv: SEL30M35 / Brændvidde: 30 mm / F-tal: 3,5 / Lukkerhastighed: 1/100 sek.

  Makroobjektiver, der anbefales til begyndere

  Hvis du prøver et makroobjektiv for første gang, anbefaler vi "SEL30M35" til E-mount. De har en praktisk synsvinkel og leverer en fremragende ydeevne til prisen.

  Brændvidde: 90 mm/F-nummer: 13/Lukkerhastighed: 1/125 sek.

  Det første E-mount-makroobjektiv med mellemtelefoto og indbygget billedstabilisering, der giver enestående G Lens-kvalitet: Imponerende opløsning ved op til 1:1-forstørrelse samt en fantastisk baggrunds-bokeh, når det er nødvendigt, selv under håndholdte optagelser. En flydende fokusmekanisme sikrer konstant overlegen optisk ydelse ved alle fokusafstande.

  F-tal: 4/Lukkerhastighed: 1/100 sek.

  Dette førsteklasses, alsidige 50 mm "normale" makro-prime-objektiv til fuldformatsensorer er ideelt til både fotografering i hverdagen og til imponerende 1:1-makrobilleder. Du kan komme helt ned på en afstand af 16 cm fra motivet, mens den normale synsvinkel gør det muligt at inkludere baggrundselementer for ekstra kreativ frihed. Knapper og betjening er optimeret til nem og effektiv optagelse af nærbilleder.

  Brændvidde: 30 mm / F-tal: 4,0 / Lukkerhastighed: 1/500 sek.

  Dette objektiv tilbyder alsidig, højtydende makrokapacitet i et kompakt og let kamerahus. Det er et ægte 1:1 makroobjektiv med en mindste arbejdsafstand på 2,4 cm, der gør det muligt at gengive bittesmå motiver og detaljer med fremragende opløsning og kontrast.