Grundlæggende viden → Minimal fokusafstand

  Minimal fokusafstand

  Hvert objektiv har en minimumsafstand, hvorfra det kan optage et motiv. Denne afstand kaldes minimal fokusafstand. Hvis du kommer tættere på motivet end denne afstand, kan du ikke fokusere korrekt på motivet.

  Den minimale fokusafstand varierer fra objektiv til objektiv. På zoomobjektiver kan den også variere afhængigt af brændvidden. For at kontrollere den minimale fokusafstand på et objektiv skal du se objektivets specifikationer eller den afstand, der er trykt på objektivet, som vist på billedet nedenfor.

  SELP1650-objektiv

  Afstanden er angivet på forsiden af objektivet i meter (m) og fod (ft). Den minimale fokusafstand for SELP1650-objektivet ovenfor er fra 0,25 m (25 cm) til 0,30 m (30 cm), afhængigt af brændvidden. Hvis du kommer tættere på motivet end denne afstand, kan du ikke fokusere korrekt på motivet, og lukkeren kan ikke udløses.

  I situationer, hvor du ønsker at komme så tæt på motivet som muligt (f.eks. når du tager nærbilleder af blomster), skal du først gå meget tæt på motivet. Gå derefter lidt efter lidt væk for at finde den afstand, hvor motivet er i fokus.