Optagetips > Lad en lille detalje spille hovedrollen

  Niveau: Begynder

  LEKTION 9Lad en lille detalje spille hovedrollen

  Brændvidde: 30 mm / F-tal: 7,1 / Lukkerhastighed: 1/125 sek.

  For at fremhæve det karakteristiske, cool eller nuttede i en lille detalje er det essentielt at fokusere præcist på detaljen og lade den spille hovedrollen i billedet. Dette kapitel indeholder nogle fotograferingsteknikker, der hovedsageligt egner sig til at tage billeder af flotte ting og opstillinger på borde.
  Først skal du indstille kameraet tilP-tilstand, inden du begynder at tage billeder.

  Grundlæggende regel: Kom tæt på, og fotografér med telefoto

  Når du fotograferer en lille detalje som hovedmotiv, skal du sløre baggrunden for at fremhæve motivet.
  Hvis du vil tage et nærbillede af motivet og sløre de andre områder, er hovedreglerne "Kom så tæt som muligt på motivet" og "Fotografér med telefoto (ved længere brændvidder)", som det anbefales i "1. Tag imponerende portrætbilleder, der fremhæver personer," "8. Indfang mikroverdenen" osv. Men det karakteristiske ved en lille detalje bliver muligvis ikke gengivet rigtigt, når hele billedet udfyldes med motivet. I disse tilfælde skal du tage flere billeder efter hinanden, mens du lidt ad gangen flytter kameraet længere væk fra motivet.

  Dette billede blev taget med zoomobjektivet "SEL1855", som er inkluderet i zoomobjektivsættet NEX-F3. For at sløre baggrunden blev brændvidden indstillet til telefoto, 55 mm. Ved at fokusere på den lille detalje og optage fra samme niveau som motivet blev motivet fremhævet, og baggrunden blev sløret.
  Makroobjektiver er også nyttige ved fotografering af små detaljer. Sammenlignet med andre objektiver kan du komme ekstremt tæt på motivet med et makroobjektiv. Dermed kan du tage nærbilleder af mindre smykker som f.eks. ringe, halskæder og øreringe.

  Objektiv: SEL1855 / Brændvidde: 55 mm / F-tal: 5,6 / Lukkerhastighed: 1/100 sek.

  Dette billede af et vedhæng er taget med makroobjektiv.
  Ud over at give mulighed for at tage nærbilleder har makroobjektiver også den store fordel, at fotografen kan gå så tæt som muligt på motivet. Med et makroobjektiv har du fleksibiliteten til at beslutte motivets vinkel, komposition og størrelse, selv på begrænset plads som f.eks. et bord eller i et lille lokale.

  Objektiv: SAL100M28 / Brændvidde: 100 mm / F-tal: 7,1 / Lukkerhastighed: 1/13 sek.

  Tænk over kompositionen

  Vær opmærksom på kompositionen, før du slipper udløseren.
  Hvis en uerfaren fotograf slipper udløseren uden en bestemt plan, er hovedmotivet ofte placeret midt i billedet. Denne komposition udtrykker motivets styrke og tema tydeligt. Men ved fotografering af små detaljer kan det være udfordrende at udnytte det rumlige til at skabe et fotografisk udtryk og en fornemmelse af rytme.
  Ved fotografering af små detaljer anbefales det at bruge en komposition efter "tredjedelsreglen" eller en diagonal komposition.

  Brændvidde: 100 mm / F-tal: 2,8 / Lukkerhastighed: 1/60 sek. Komposition efter "tredjedelsreglen"

  Dette er et eksempel på komposition efter "tredjedelsreglen". Ved komposition efter "tredjedelsreglen" er rammen inddelt i 9 sektioner (3 vandrette × 3 lodrette), og det vigtigste motiv er placeret ved skillelinjernes skæringspunkter. I det ovenstående eksempel er den vigtigste lille detalje placeret i det øverste højre skæringspunkt. Når hovedmotivet er placeret her, ser billedet mere stabilt ud med en perfekt balance, der skabes af stoffets mønster på den åbne plads. Men hvis du bruger komposition efter "tredjedelsreglen" til alle billeder, kan de blive monotone. Derfor anbefales det kun at bruge denne komposition som reference, når du er i tvivl om kompositionen.

  Brændvidde: 30 mm / F-tal: 3,5 / Lukkerhastighed: 1/20 se Diagonal komposition

  Den diagonale komposition anbefales også ved fotografering af små detaljer. Hvis de samme detaljer eller mønstre er sat op efter hinanden, eller hvis der er et stribet mønster, kan du arrangere dem diagonalt inden for billedets ramme for at skabe denne komposition, som det er vist på billedet ovenfor.
  Den diagonale komposition kan give en fornemmelse af rytme og lade betragteren tænke sig til, hvordan scenen ser ud uden for billedet.

  Diagonal komposition
  Brændvidde: 18 mm / F-tal: 3,5 / Lukkerhastighed: 1/400 sek.

  Dette billede er også et eksempel på den diagonale komposition. Farverige macarons er rytmisk arrangeret inden for billedets ramme.
  På denne måde skaber den diagonale komposition rytme og perspektiv, men den kan give et ubalanceret og uroligt indtryk. I stedet for kun at bruge én komposition bør du afprøve forskellige kompositioner. I det foregående eksempel med macarons-billedet kunne det blive et interessant billede, hvis det blev taget fra en position lige over kagerne.

  Prøv makroobjektiver

  Hvis du ofte tager billeder af små detaljer eller blomster, vil dit fotografiske udtryk blive forbedret betydeligt med et makroobjektiv. Hvis du prøver et makroobjektiv for første gang, anbefaler vi "SEL30M35" til E-mount. De har en praktisk synsvinkel og leverer en fremragende ydeevne til prisen.

  Brændvidde: 90 mm/F-nummer: 3,5 / Lukkerhastighed: 1/3 sek.

  Det første E-mount-makroobjektiv med mellemtelefoto og indbygget billedstabilisering, der giver enestående G Lens-kvalitet: Imponerende opløsning ved op til 1:1-forstørrelse samt en fantastisk baggrunds-bokeh, når det er nødvendigt, selv under håndholdte optagelser. En flydende fokusmekanisme sikrer konstant overlegen optisk ydelse ved alle fokusafstande.

  F-tal: 2,8 / Lukkerhastighed: 1/200 sek.

  Dette førsteklasses, alsidige 50 mm "normale" makro-prime-objektiv til fuldformatsensorer er ideelt til både fotografering i hverdagen og til imponerende 1:1-makrobilleder. Du kan komme helt ned på en afstand af 16 cm fra motivet, mens den normale synsvinkel gør det muligt at inkludere baggrundselementer for ekstra kreativ frihed. Knapper og betjening er optimeret til nem og effektiv optagelse af nærbilleder.

  Brændvidde: 30 mm / F-tal: 3,5 / Lukkerhastighed: 1/60 sek.

  Dette objektiv tilbyder alsidig, højtydende makrokapacitet i et kompakt og let kamerahus. Det er et ægte 1:1 makroobjektiv med en mindste arbejdsafstand på 2,4 cm, der gør det muligt at gengive bittesmå motiver og detaljer med fremragende opløsning og kontrast.