mand holder en bue og pil

Kampe i skoven

Alessandro Grassani

Dokumentarfotografen Alessandro Grassani står med sit Sony Alpha 7R III i hånden dybt inde i Kenyas Mau-skov, hvor han skal til at tage et portræt af Babu Maua. Den 76 år-gamle mand fra Ogiek-stammen bærer traditionelt tøj, og inde i den fjerneste og mest hellige del af skoven udfører han et ritual til ære for skovens ånder. Håbet er, at dette vil give hans folk en god regnsæson og god høst. Det er en symbolsk handling, der har alle virkelighedens udfordringer mod sig.

mand står i en lavvandet flod med en gren

© Alessandro Grassani | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/200s @ f/6.3, ISO 400

Portrættet er til en kalender, der hedder "Climate Change Heroes", som promoveres af en italiensk NGO; og for Alessandro er det toppen af en overbevisende historie. Han fortæller, at i løbet af deres tid sammen "har Babu Maua fortalt mig, hvor vigtig skoven er for Ogiek-folket. Den er deres hjem og det sted, hvor de bor, og den giver dem mere end kun mad og dyr at jage – det er også deres vigtigste kilde til medicinske planter".

kvinde står ved en flod og holder vandkander

© Alessandro Grassani | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/200s @ f/8.0, ISO 200

Ogiek-folkets hjem i skoven balancerer på et knivsæg mellem skovrydning og miljømæssig bæredygtig bevaring. Det er den største bjergskov i Østafrika, og her er også det vigtigste vandreservoir i Kenya, hvor omkring 130 millioner mennesker er afhængige af vandet fra dets floder. Men i dag er skoven reduceret til en fjerdedel af sin oprindelige størrelse – nådesløst fortæret for at producere brænde og landbrugsjord til udenlandske, multinationale selskaber. I kampen mod dette står NGO Mani Tese og universitetet i Milano, der støtter Ogieks rettigheder og involverer dem i kampen mod skovrydning via bæredygtige projekter, og kæmper for deres ret til at blive respekteret som ejere og til selv at bestemme over deres forfædres land.

udtørrede træer ved en flod

© Alessandro Grassani | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/500s @ f/10, ISO 200

Ved siden af sin portrætopgave har Alessandro brugt over tre uger på at dokumentere kampen i hjertet af Mau-skoven. "For mig er at fortælle en historie med et kamera", forklarer han, "at vise, hvad der sker, men uden at vise virkeligheden direkte. Jeg mener ikke, at et billede – ikke engang inden for dokumentargenren – må forsøge at prædike for meget, da det ellers bliver frataget det personlige. Det er vigtigt at fascinere og skubbe til publikum, give en dybere mening, så de vil se mere og ønsker at engagere sig i idéen". At komplementere billederne med historier og beretninger fra de mennesker, som han fotograferer, gør Alessandros tilgang til en komplet og unik overbevisende beretning.

gruppe af mænd læsser tre kufferter på en lastbil

© Alessandro Grassani | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/400s @ f/7.1, ISO 400

Med sit Sony Alpha 7R III har han arbejdet med kun ét objektiv: FE 24-70mm f/4 ZA OSS. Han standardiserede sin visning for at give projektet en bedre æstetisk balance, "men vigtigst", fortæller han, "dette objektiv tvinger dig til at gå meget tæt på de mennesker, som du fotograferer. Det tvinger dig ind i en mere menneskelig oplevelse og udveksling, så der skal være tillid mellem fotografen og motivet, og det kan du se i de endelige billeder.

2 kvinder sidder i et mørkt rum

© Alessandro Grassani | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/160s @ f/4.0, ISO 1600

Dertil kommer, at Alpha 7R IIIs evne til at "låse sig fast på motiver under disse ekstreme lysforhold uden behov for at bruge AF-lys var altafgørende. Jeg kan ikke risikere at bryde intimiteten i disse øjeblikke, og den påvirkning det har på mine billeder", forklarer han, "og kombineret med Alpha 7R III, der kan fotografere i total stilhed, kunne jeg opretholde og arbejde med atmosfæren intakt uden at invadere mennesker, der ikke var vant til at blive fotograferet. Funktioner som at kunne vippe LCD-skærmen, hjalp mig også med at tilføje dybde og ændre billedernes perspektiv".

mand vander afgrøder med en kande

© Alessandro Grassani | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/100s @ f/7.1, ISO 400

Mens Alessandro boede og arbejdede nonstop i ugevis i et tropisk miljø satte han sin lid til Alpha 7R IIIs imponerende vejrforsegling og batterier med lang levetid. "På højeste punkt ligger skoven over 3000 m over havets overflade", husker han, "og der var en høj luftfugtighed, konstant regnvejr, og om natten var det umuligt at oplade batterierne i teltene. Jeg rejste med kun fire batterier, og hvert af dem holdt en til to dage, så jeg kunne arbejde en uge mellem opladningerne, hvilket er totalt uvurderligt for projekter som dette".

mand går gennem skoven med et gevær

© Alessandro Grassani | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/320s @ f/8.0, ISO 200

Som vidne til Ogieks kamp mod skovrydning og den indsats, der bliver ydet af Kenyan Forest Service, fangede han uundgåeligt fiaskoer som en del af den aktuelle historie. At kunne se røg og flammer flere kilometer væk og ankomme til steder i skoven, hvor der kun er brændt jord tilbage, gav nogle billeder, der på perfekt vis formidler den frustration, som soldater har efter at have kæmpet mod en usynlig fjende, der er meget større end dem selv, og hvor de ofte kommer for sent.

Men der er også håb. "Billeder har altid været et stærkt værktøj til at skabe opmærksomhed", konkluderer Alessandro, "og historisk set har dokumentarfotografer altid kunnet skabe bevidsthed og pres med deres billeder, først i offentligheden og derefter på den politiske scene, for at presse på for reformer og ændringer. Når jeg tager mit kamera, så elsker jeg at vide, at jeg fortsætter den tradition og de idealer selv i denne æra med internet og sociale medier. Det fører mig til steder som Mau-skoven, hvor mine billeder forhåbentlig kan være med til at gøre en forskel".

Udvalgte produkter

Alessandro Grassani

Alessandro Grassani | Italy

"Mit personlige ønske er at efterlade mit aftryk i den evige søgen efter den perfekte kombination af skønhed og sandhed, som vi kalder kunst"

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt