ensom lappedykker glider hen over en sø

Chance for succes

Andreas Hemb

Det er tidlig morgen i Södermanland i Sverige, og den nyligt ankomne gruppe af toppede og nordiske lappedykkere starter deres dag med at bade i de sydliggende søer i det pastelfarvede morgenlys. Lyset er smukt, men april er stadig uhyggelig kold. Det er lappedykkerne selvfølgelig ligeglade med, men det sætter lidt begrænsninger for den professionelle naturfotograf Andreas Hemb. Lige nu vipper han rundt i sit skjulested på søens overflade. "På den her tid af året kan jeg højest være her i måske en time", griner han, "men det er det hele værd. De kommer her i marts, finder en god rede, beskytter den mod rivaler, frier, opfostrer deres unger, og gør dem stærke til at flyve væk i september eller oktober. I år prøver jeg at dokumentere hele cyklussen."

lappedykker med fisk i næbbet

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 800

Som med mange andre fotografiske motiver er det ofte morgenerne, der giver de bedste resultater. Dette er ikke anderledes for Andreas, og på vandet er det måske endnu flottere med morgenstundens farverefleksioner, der varierer i det uendelige. "Skiftet i lyset giver dig en masse forskellige stemninger – ofte inden for få minutter. Selv direkte lys er flot, hvis det er tidligt nok. Det vigtigste er dog, at fuglene er mere aktive om morgenen, så der kommer mere interaktion."

2 lappedykkere med flettet næb

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/5.0, ISO 400

Et kamera, der hjælper dig med at tage chancer, er den perfekte måde at opsummere Andreas' nyeste Sony Alpha-kamera på: Alpha 1. "Den måde, som det kombinerer de bedste funktioner fra Sony-kameraerne på, er en kæmpe fordel", fortæller Andreas. "Du får både den blackout-fri fotografering, fokushastigheden og den enorme opløsning. Kombinationen er supergod og opvejer i stor stil, at jeg bliver nødt til at sidde her i det kolde vand."

Alpha 1s sporing af fugleøjne bygger på den legendariske AF-præstation, der findes i Alpha 9-serien, og vækker helt klart Andreas' interesse.

"Som fotograf skal jeg bare holde fuglen inden for rammen og være klar til, at der sker noget", fortæller han, "sporingen finder øjet eller hovedet og holder fokus på det. Det er imponerende, når du tænker over, at disse dyr vender og drejer sig, plasker rundt eller forvrænges af en bølge i vandet. Fokusset bliver, hvor det skal."
2 lappedykkere kæmper i vandet

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/5.0, ISO 200

Med så mange forskellige fuglearter er han så nervøs for, at det fungerer på nogle motiver og ikke på andre? "Faktisk ikke", smiler Andreas, "for selvom det af den ene eller anden årsag kan være svært at finde øjet, eller selvom betingelserne kan være hårde som ved lav belysning eller modlys, så ved jeg, at funktionen vil tage hovedet og følge det i stedet. Jeg har prøvet det på lappedykkere, svaner, ænder og mange andre arter, og indtil videre har funktionen klaret sig fint".

En anden funktion, som han har været begejstret for og som viser det bedste af Alpha 1, er den kontinuerlige optagelse ved 30 b/sek. "Selvom jeg som regel fotograferer med kontinuerlig optagelse, så er de ekstra 10 b/sek. noget, som jeg har bemærket gør en virkelig forskel i forhold til mine billeder af adfærd", fortæller han. "Det gør ikke den store forskel, hvis en fugl løber eller flyver, men lappedykkere forsøger at presse hinanden ned under vandet, når de kæmper, og jeg har været i stand til at fange det nøjagtige øjeblik, hvor deres øje er ved at forsvinde under vandet – chancen for at fange dette med 20 b/sek. ville have været mindre. Sådanne øjeblikke er helt specielle. Det er det samme med EVF ved 240 b/sek, der giver mere ensartede, mere naturlige visninger af hurtige bevægelser, så de bliver nemmere at spore".

lappedykker flyver over en sø

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 320

Efterhånden som Södermanland-søerne bliver varmere i juni og juli, bliver vandet også mere behageligt, og Andreas kan bruge længere tid på at fotografere – men han ved også, at hans tid med at dokumentere lappedykkernes årlige pilgrimsrejse er ved at løbe ud. "Snart er de på vej tilbage til det sydlige Europa og videre, så jeg forsøger at få så mange forskellige billeder i den tid, der er tilbage. Portrætter, handlinger og vidvinkelbilleder af deres miljø. Det er alt sammen vigtigt for at tilføre tekstur til et projekt som dette."

lappedykker gør klar til at flyve

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 800

Er der nogen risiko for, at Andreas selv flyver fra reden? "Nej, jeg bliver helt sikkert hos Sony nu", griner han. "Disse kameraer har hjulpet mig til at få alle mine yndlingsbilleder. Billeder af adfærd, de 1-2 sekunders korte øjeblikke med frieri eller kampe eller fodring af ungerne, der definerer arterne og fotografen. Nu, hvor jeg har engageret mig, vil jeg ikke gå glip af noget, og med Alpha 1 er jeg sikker på at få det hele med."

Udvalgte produkter

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt