stor kat løber gennem kratområde i serengeti

Hurtighed og fleksibilitet

Chris Schmid

Jeg hedder Chris Schmid, og jeg er schweizisk fotograf, National Geographic Explorer, filmskaber og cinematograf med speciale i naturhistorie på fjerne steder, hovedsageligt store katte. Mit mål er altid det samme: at nærme mig selveste naturens hjerte for at øge opmærksomheden omkring jordklodens skrøbelighed og inspirere til handling for at bevare den.

Jeg er dybt engageret i bevaring af det vilde dyreliv og arbejder tæt sammen med WildAid, en miljøorganisation i San Francisco, for at reducere efterspørgslen på ulovlige dyreprodukter. I 2019 lancerede jeg Stay·Wild – en online smykkebutik, hvor 50 % af overskuddet doneres til velgørenhedsorganisationer, der støtter projekter til bevarelse af vilde dyr.

Du var en af de første professionelle fotografer til at teste Sony Alpha 1 – hvad var dit første indtryk, og hvilke funktioner syntes du skilte sig ud? Første gang jeg hørte om kameraet, var jeg begejstret over endelig at få mulighed for at optage med høj hastighed (op til 30 b/sek.) og samtidig i høj opløsning (50 MP) – det er det bedste af begge verdener. Med Alpha 1 har jeg endelig et kamera, der kan gøre alt uden at gå på kompromis. Når jeg tager ud for at fotografere, kan jeg i visse situationer ikke gå frem og tilbage til bilen eller bære to kameraer – det er en stor forbedring, at jeg kan bruge det samme kamera til alle de forskellige typer optagelser, jeg laver. En anden forbedring er det forbedrede autofokussystem. Det er allerede godt på andre kameraer, men på dette kamera sker det utroligt hurtigt, særligt sporingen med Eye AF på store katte er meget bedre end noget, jeg hidtil har oplevet. På videosiden er funktionerne også fantastiske, og det er også vigtigt for mit filmarbejde.

stor kat sidder på en klippe og kigger

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/800s @ f/4.5, ISO 500

Hvordan synes du, at disse teknologiske forbedringer hjælper din arbejdsgang og kreativitet? Som sagt... hastighed og opløsning i samme kamera – det gør det meget nemmere at forberede et billede. Jeg ved, at Alpha 1 giver mig hastigheden til at fange et unikt øjeblik, men også tilstrækkelig opløsning til at beskære billedet efter behov. Dette er meget vigtigt for mig, især under jagtscener, hvor alt går hurtigt og du aldrig ved, hvilken retning jagten bevæger sig i. Sensorens dynamiske frekvensområde er også meget god til at bevare så mange detaljer i billedet sm muligt, selv under vanskelige lysforhold. Et godt eksempel er billeder i modlys – jeg elsker at tage billeder i modlys med en masse kontrast, men det kræver et godt dynamisk frekvensområde at bevare detaljerne i skygge eller højlys, og her præsterer Alpha 1 sig helt fantastisk.

løvinde jager i det lange græs

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/640s @ f/4.0, ISO 1000

Hvilke andre funktioner synes du skiller sig ud og i hvilke scenarier? Jeg var meget nysgerrig efter at teste det nye autofokussystem, særligt Eye AF til dyr. Jeg har prøvet det før og var ikke helt overbevist, men på dette kamera blev jeg nærmest blæst bagover af forbedringerne, og nu er det noget, jeg kan stole fuldstændigt på. Jeg har været i mange situationer, hvor en løve f.eks. kommer gående i det lange græs. På de tidligere Alpha-kameraer synes jeg godt, at autofokus i disse situationer kunne være lidt søgende og nogle gange indstille fokus på et græsstrå foran dyret. Med Alpha 1 forbliver autofokus perfekt i øjnene på dyret, hvilket var utroligt at se.

leopard på en klippe viser tænder

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/800s @ f/5.0, ISO 640

Objektiver/tilbehør er andre vigtige komponenter af fotografering og filmoptagelse – hvilke objektiver og hvilket tilbehør brugte du til din første test og hvorfor? Til fotografering brugte jeg Sony FE 400mm f/2.8 GM. Jeg tror, at 70 % af mine billeder var med dette objektiv. Nogle gange tilføjede jeg en 1,4x-konverter for ekstra rækkevidde, og jeg oplevede ingen tab af skarphed eller AF-hastighed. Jeg er vild med Sony 400 mm, fordi jeg kan holde afstand til dyrene og se deres naturlige adfærd, og samtidigt kan jeg få omgivelserne med på mine billeder. Over dette objektiv brugte jeg FE 70-200mm f/2.8 GM og også FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM. Med disse to objektiver kan jeg optage ved lidt større vidde og få mere med af miljøet. Jeg brugte også en FE 16-35mm f/2.8 GM. Jeg tror, at under 5 % af mine billeder blev taget med et vidvinkelobjektiv, men når du har brug for det, så har du virkelig brug for det, og det præsterer altid fantastisk.

leopardunge går gennem det lange græs

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 640

Hvilket råd vil du give nye fotografer, der vil følge i dine fodspor?  Hvis jeg kun kunne give ét tip, og måske det vigtigste, så ville det være at tænke, før de trykker på lukkeren. Tænk på, hvad du vil lave og opnå med det, som du har foran dig. Vær selektiv i dit arbejde, og hvis du ikke har den rette følelse, så er det måske bedre at beholde øjeblikket for dig selv. Lad være med at tage billeder blot, fordi det er smukt – tag billeder, der indeholder et budskab og en følelse, som du vil videregive. ⁠

en gruppe unge løver sidder på en klippe

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/640s @ f/5.0, ISO 1250

Har du noget, du vil sige her til sidst – en tak eller et sidste råd til vores læsere? Vær dig selv, udvikl din egen stil og dit eget syn på verden. Vi ser alle noget forskelligt, og dine billeder skal vise, hvordan du og ikke andre ser verden.

Udvalgte produkter

Chris Schmid

Chris Schmid | Switzerland

"Billeder er stærke. Et enkelt billede kan fange en følelse eller udløse en følelse i dig selv"

Relaterede artikler

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt