grå ugle flyver majestætisk og camoufleres af grøn løvbaggrund

Hurtig og smidig: Fotografering af lapugler med Sony α9

Floris Smeets

Fotografen Floris Smeets bor i et afsides hjørne af Norge, og kærligheden til naturen ligger ham i blodet. "Begge mine forældre er biologer. Mine bedsteforældre var biologer. Min søster er biolog. Min forkærlighed for naturen ligger dybt i mig," siger Floris. Hans første kærlighed var naturen, og fotograferingen gav ham mulighed for at indfange billeder af de dyrearter, han så derude.

floris smeets sony alpha 9 lapugle i silhuet mod daggryets lys © Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/8000s @ f/2.8, ISO 100

"Der, hvor jeg bor, er der visse arter, som jeg har nem adgang til, og de er alle årstidsbestemte. Om efteråret fotograferer jeg moskusoksen og rensdyret, når farverne er helt utrolige. Om vinteren bruger jeg det hvide, sneklædte landskab som et tomt lærred for at fotografere moskusoksen, og om foråret viser urfuglen sig. Sommermånederne handler om lapuglen, som yngler i skovene tæt på mit hjem."

floris smeets sony alpha 9 lapugle sidder i et træ skjult af løvet © Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/5000s @ f/2.8, ISO 1250

Da Floris dedikerer hver årstid til kun én enkelt dyreart, får han mulighed for at lære de enkelte uglepar at kende. For at indfange sine utrolige billeder skal han bruge sin feltkundskab lige så meget som sine evner som fotograf. Han skal finde det helt rigtige sted at placere sig selv og sine Sony α9-kameraer.

floris smeets sony alpha 9 lapugle sidder på en pæl og stirrer ufravendt på fotografen © Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 1000

"Jeg tager ud til deres jagtsteder," forklarer han, "som er gamle skovlysninger med masser af væltede træer. Så prøver jeg at finde et par, der ikke lader sig forstyrre af, at jeg fotograferer. Uglens camouflage er fantastisk, men gør det svært at få øje på dem. Det ene øjeblik sidder man og prøver at få øje på nogle ugler, men ser intet, og det næste ser man så uglerne dreje hovedet, og man indser, at de har siddet der hele tiden. Derfor må jeg bruge meget tid på at holde udkig." Floris fortsætter: "Jeg finder måske 10 eller 20 par, før jeg finder frem til et par, jeg kan arbejde med. Derefter tager jeg udelukkende ud til dette uglepar resten af sæsonen for at maksimere de billeder, jeg kan indfange."

floris smeets sony alpha 9 lapugle i trekvartprofil mod en gul baggrund © Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/4.0, ISO 1000

Floris medbringer et Sony α9, som han parrer med objektivet FE 400mm f/2.8 G Master. Et ekstra α9 og objektivet FE 100-400mm f/4.5-5.6 G Master fungerer som hans andet kamera, når han har brug for zoomobjektivets fleksibilitet.

"Jeg havde brugt et DSLR i næsten 20 år, inden jeg skiftede til α9. Da jeg havde brugt Sony α9 i et par uger, vidste jeg, at jeg aldrig ville gå tilbage til at bruge et DSLR."
floris smeets sony alpha 9 lapugle sidder på en gren og venter på bytte © Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/400s @ f/2.8, ISO 1000

Med en baggrund i økologi er det meget vigtigt for Floris, at han respekterer dyrene. "Jeg bruger aldrig lokkemad," forklarer han, "alle billederne viser lapuglens naturlige adfærd."

For at komme tæt på uglerne og indfange utrolige billeder med objektivet FE 400mm f/2.8 G Master er han nødt til at lære uglens levested at kende: "De har ofte faste grene, hvor de sidder. De flyver fra gren til gren og flyver ofte runder i luften over deres jagtområde, så man kan tit forudsige, hvor de er på vej hen. Jeg sætter mig klar og venter på, at uglen kommer til mig. Man kommer aldrig så tæt på, hvis man går hen imod dem."

floris smeets sony alpha 9 lapugle lægger an til landing med udstrakte kløer © Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 1600

Når Floris er kommet tæt på, kommer Sony α9's hurtighed til sin ret. Autofokusset og optagehastigheden på 20 fps uden blackout gør det muligt for Floris at indfange utrolige billeder af flyvende lapugler, uanset hvilke hindringer der er mellem ham og fuglene.

floris smeets sony alpha 9 lapugle letter mens vanddråber flyver fra kroppen © Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 1600

"Med et DSLR skal man altid holde en flyvende fugl tæt på billedets midte, for at autofokus bliver ved med at virke. Da Sony α9 har 693 AF-punkter, næsten over hele sensoren, kan jeg indstille AF-området til Expandable Spot med fokussporing, og så ved jeg, at hvis en fugl laver en pludselig bevægelse, vil AF blive ved med at spore den," siger Floris. "Dette, kombineret med evnen til at holde fokus, selvom et dyr kortvarigt bevæger sig om bag hindringer, gør, at jeg er i stand til at indfange mine billeder, og det er grunden til, at jeg elsker at arbejde med mit Sony Alpha-udstyr."

Udvalgte produkter

Floris Smeets

Floris Smeets | Norway

"De konstante forandringer i naturen er det, der gør naturfotografering så attraktivt. Man kan besøge det samme sted hver dag og stadig vende hjem med et nyt billede hver eneste gang"

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt