hannah couzens komponerer et portræt med sit sony alpha

Toptips: Knivskarpe portrætter

med dit Sony Alpha-kamera

Sporing med Eye AF

Hvis der er en enkelt funktion, der har revolutioneret portrætfotografering, er det Eye AF, som kan findes i alle de seneste Sony Alpha-kameraer. Ved hjælp af behandlingssystemet Bionz registrerer kameraet menneskelige øjne og fokuserer objektivet på det øje, der er nærmest kameraet. For at aktivere Eye AF, skal du sørge for at være i kontinuerlig autofokus-tilstand (AF-C), og for at Eye AF er blevet valgt i menuen. Gennem søgeren eller på bagskærmen vil du se en lille kvadrat der lægger sig over motivets øje. Denne kvadrat til øjenregistrering følger med, når motivet bevæger sig. Derfor kan du roligt instruere motivet eller ændre på dit billedes komposition – motivet vil altid være i fokus.

Bonustip:Hvis du ønsker at arbejde kreativt med din dybdeskarphed og have et bestemt øje i fokus hver gang, kan du vælge enten Left Eye (Venstre øje) eller Right Eye (Højre øje) i Eye AF-menuen.

portræt af en smilende ung kvinde © Pepa Valera | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/125s @ f/4.0, ISO 400

Valg af objektiv

Et objektiv med fast brændvidde er altid det bedste valg, hvis du vil have så mange detaljer med som muligt. Højdepunktet inden for portrætfotografering er Sony FE 85mm f/1.4 G Master Lens, et af de skarpeste objektiver i hele Sony E-mount-serien. Det har også 11 cirkulær blænde-lameller for at sikre den bløde og flødeagtige baggrunds-bokeh, som portrætfotografer elsker. Vælg FE 85mm f/1.8, hvis du har et budget at tage hensyn til. Det tilbyder samme brændvidde og samme fremragende billedkvalitet, og det er glimrende til nybegyndere.

sort-hvid-portræt af en kvinde, der kigger sørgmodigt ind i kameraet © Steffen Böttcher | Sony α9 + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/11, ISO 50

Valg af blændeåbning

Også i et portrætfotografi er øjnene sjælens spejl, og de bør være den skarpeste del af billedet. Men du ønsker ikke, at resten af ansigtet er ude af fokus. De fleste fotografer vælger pr. automatik en meget stor blændeåbning, såsom f/1.4 or f/1.8, for at der ikke skal være fokus på baggrunden. Dette fungerer fint, hvis du er ved at tage et portrætfoto i hel eller halv højde. Men hvis du er tæt på og skal fotografere selve ansigtet, kan den meget lave dybdeskarphed med disse store blændeåbninger få motivets øjne til at være i fokus, hvorimod næsen kommer af fokus og får et blødt udtryk. Du skal ikke være bange for at ændre blændeåbningen til f/2.8 eller f/4 for at få lige præcis nok dybdeskarphed til, at du kan få de afgørende ansigtstræk i fokus. Bare rolig. Du får stadig en sløret baggrund med disse indstillinger, især hvis dit motiv er langt væk fra baggrunden.

portræt af en kvinde, der ligger i brændingen og smiler © Terry Donnelly | Sony α1 + FE 135mm f/1.8 GM | 1/250s @ f/1.8, ISO 125

Lukkerhastighed og SteadyShot

Folk bevæger sig, selv om de står så stille som muligt. Vi ånder ind og ud og svajer for at holde balancen – selv hvis vi er den fotograf, der tager billedet. Små bevægelser kan medføre bevægelsesslør, især hvis man fotograferer en person tæt på med et portrætobjektiv på eksempelvis 85 mm.

Hvis du vil forebygge bevægelsesslør, skal du slå SteadyShot til i dit Sony Alpha-kamera og dit E-mount-objektiv, hvis du har et sådant. Brug Eye AF til løbende at korrigere bevægelser frem og tilbage. Sidst men ikke mindst skal dit valg af lukkerhastighed afhænge af hvilken type portrætfoto, du er ved at tage. Hvis dit motiv sidder ned eller læner sig frem, kan du bruge helt ned til 1/30 sekund, men hvis du ønsker at fange personen i latter eller en anden reaktion, skal du vælge en langt hurtigere lukkerhastighed. Start med 1/125 sekund og juster derfra efter behov.

portræt af en balinesisk kvinde, der holder en vifte © Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/10s @ f/2.8, ISO 1600

Drive Mode (Optagelsestilstand)

Tilstanden med kontinuerlig optagelse er glimrende til portrætter. Menneskets udtryk kan ændre sig på et øjeblik, og dette kan i overraskende grad påvirke et portrætbillede. Dette gør sig især gældende, hvis du tager reaktionsbilleder, hvor du ønsker at indfange motivets latter eller smil.

Gå ind i optagelsestilstand-menuen og sæt dit kamera i tilstanden Continuous Shooting (Kontinuerlig optagelse). Vælg derefter en passende optagehastighed, alt efter hvilket Alpha-kamera, du har. Du bør nok ikke vælge at optage ved 10 eller endda 20 fps, men 3-7 fps er en god hastighed til at registrere de små ændringer i motivets ansigt.

alice greenfield komponerer et billede med sit sony alpha © Alice Greenfield | Sony α7 III + FE 50mm f/2.5 G | 1/500s @ f/3.5, ISO 80

Soft Skin (Blød hud)

Vi ønsker at øjnene er så skarpe som muligt, men for mange detaljer i fremstillingen af huden kan ved visse portrættyper være mindre smigrende. De seneste Sony Alpha-kameraer har en tilstand med en blød hud-effekt, som er at finde i optagetilstand-menuen. I denne tilstand registreres motivets ansigt i billedet, og der anvendes en blødgørende effekt på hudområderne for at skabe et smigrende portræt. Indstillingerne er Low (Lav), Medium (Medium) og High (Høj), men vi anbefaler at starte på Low (Lav). Denne effekt er kun tilgængelig for JPEG- eller HEIF-billeder. Hvis du optager i RAW + JPEG, vil råbillederne ikke have effekten. Dette er godt hvis du gerne straks vil se en forhåndsvisning af en JPEG-fil med Soft Skin, men ønsker at udføre mere sofistikeret retouchering på råbilledet.

portræt af en ung kvinde med rødt hår © Kate Kirkman | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Udvalgte produkter

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt