grøn isfugl, der dykker ned i en sø

Vigtigste tips: Sådan tager du billeder i den gyldne time

med dit Sony Alpha-kamera

Vær der tidligt

Den gyldne time opfattes normalt som timen efter solopgang eller før solnedgang. På det tidspunkt er lyset varmere, og skyggerne er lange. Der er en magi i lyset, som du ikke ser på andre tidspunkter. Landskaber kommer til live, hvilket er en af de mange årsager til, at fotografer elsker at tage billeder på det tidspunkt.

Forvent ikke at komme ved solopgang og begynde at fotografere. Brug lidt tid på forhånd til at undersøge præcist, hvor solen vil stå op eller gå ned. Selv om du måske ikke tænker over det på det tidspunkt, så ændrer lyset sig hele tiden, og det kan se forskelligt ud bare på et par minutter. Så planlæg det, du vil fotografere, og sørg for at have masser af tid, før den magiske time starter.

træ med spindelvæv på en bjergvæg med solen, som går ned bagved © Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/5000s @ f/3.2, ISO 100

Kameraer og objektiver

Hvis du fotograferer landskaber, så bør du bruge kameraet med en så høj opløsning som muligt, hvilket gør kameraer som Sony Alpha 7R V og Alpha 7R med deres 60 MP-opløsningssensor til et godt valg til optagelserne. Objektivvalg vil afhænge af dit landskab, men der er generelt to fremgangsmåder: Vidvinkel eller teleobjektiv. Brug et objektiv som FE 16-35mm f/2.8 GM II eller FE 12-24mm f/2.8 GM til at tage en flot udsigt, eller vælg et bestemt udsnit af en scene med enden af FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II-teleobjektivet.

Du skal dog ikke føle dig begrænset af kamera og objektiv, da der er mange andre ting end landskaber, du kan tage billeder af i den gyldne time.

sen aftensol, der lander på en stråtækt træhytte © İlhan Eroğlu | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/8.0, ISO 160

Hold dig ikke bare til landskabet

De fantastiske stråler i den gyldne time giver dig en række muligheder for billedindhold. Gadefotografer kan bruge lange skygger og gyldent lys til at skabe dristige billeder med store kontraster. Portrætfotografer kan bruge sollyset som en gigantisk gylden softbox til at skabe flatterende billeder af personer. Hvis lyset falder for hårdt på motivet, kan en reflektor bruges til at tilføje lidt gyldent lys til skyggerne.

Det er også et godt tidspunkt at tage billeder af dyreliv med dyrene, som kommer ud for at finde føde, og insekter er rolige og nyder sollyset til at blive varme i. Få det meste ud af lyset ved at bruge det som et gigantisk studielys.

giraf, som drikker ved solnedgang på savannen © Francis Bompard | Sony α7R III + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/4000s @ f/2.8, ISO 1250

Tag billeder mod solen

Den gyldne time er det perfekte tidspunkt til at tage billeder i modlys. Det er nemt at skabe silhuetter med dit motiv mod en lysende baggrund. Lys kan se godt ud, når det filmes gennem grenene på træer i et diset skovlandskab.

træ omgivet af dis ved daggry © Albert Dros

Skab solstjerner

Normalt vil fotografer prøve at undgå at skulle have solen direkte på billederne, men det kan være svært, når den står så lavt på himlen. I stedet for at gå på kompromis med kompositionen, kan du gøre solen til et motiv på billedet.

Hvis du sænker blænden til noget mindre, f.eks. f/16, kan du skabe en solstjerne-effekt. Antallet af stjernepunkter varierer, afhængigt af hvor mange blændelameller dit objektiv har. Hvis objektivet har et lige antal blændelameller, vil du få lige så mange punkter. Otte lameller vil give otte punkter. Ulige antal blændelameller vil dog give det dobbelte antal, så et objektiv med syv blændelameller vil give 14 punkter. Så det er værd at eksperimentere med forskellige objektiver for at finde det, som giver den bedste solstjerne-effekt.

Sony-objektiver kan med sine fremragende optiske overflader producere smukke solstjerner med minimalt skær, så du kan være kreativ uden at bekymre dig om skær, som kunne skabe distraherende elementer på billedet.

vindmølle ved daggry med solen, som titter gennem træerne © Albert Dros | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM II | 1/640s @ f/22, ISO 200

Eksponeringsindstillinger

Den gyldne time med sit intense lavvinkellys er et godt tidspunkt at eksperimentere med eksponeringsindstillinger. Noget, som dog skal undgås, er at smadre eventuelle fremhævelser på himlen, så de bliver helt hvide. Hold godt øje med kameraets histogram, som du kan se på bagskærmen eller gennem søgeren. Hvis der er en høj spidsværdi i højre side, betyder det, at dine fremhævelser bliver helt hvide, og så skal eksponeringen sænkes for at bevare nogle detaljer, såsom skyer. Hvis billedet ser for mørkt ud, kan du altid lysne skyggeområder under redigering, men hvis nogle detaljer mistes i fremhævelserne, så kan du ikke få dem tilbage. Heldigvis har Sony Alpha-kameraer et stort dynamisk frekvensområde, så du kan få lige så mange detaljer med i fremhævelser og skygger som muligt.

pelikan, der lander på en stille sø © Gustav Kiburg | Sony α1 + FE 300mm f/2.8 GM OSS | 1/8000s @ f/4.0, ISO 1600

Se den anden vej

Det er så nemt at fokusere på den smukke sol foran sig, så mange fotografer glemmer at se sig omkring. Se i den anden retning med solen bag dig, og se, hvordan den omdanner landskabet og himlen. Du bliver ofte belønnet ved at fotografere i den ikke så indlysende retning.

Udvalgte produkter

Beslægtede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt