2 fugle, der fodrer hinanden, på gren

Sådan fotograferer jeg | Fotografering af fugle

Staffan Widstrand

Håndværk på arbejde

Hvis der er noget fugle og pattedyr ikke kan lide, er det at se skyggen af et menneske. Ved at ligge eller sidde ned, gemme sig bag en plante eller i et skjul eller ganske enkelt bruge camouflagenet kan man komme nærmere på sit motiv. Det vigtigste, man skal huske, er dog at undgå at skade dyrene eller deres omgivelser. Ingen billeder er vigtigere end dyrenes sundhed og velvære.

2 farverige fugle på en gren

© Staffan Widstrand | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 2000

Kameraer og udstyr

Jeg har lige været ude at fotografere med et par af Sonys bedste kameraer, Alpha 1. De er lige så hurtige som en vandrefalk og indfanger billeder på 50 mio. pixel ved op til 30fps. Jeg har tidligere taget billeder med Sonys Alpha 9 II, som jeg stadig bruger af og til. Jeg har fået indstillet begge mine Alpha 1-kameraer på samme måde ved at kopiere alle indstillingerne fra det ene kamera til det andet med et SD-kort. Så har jeg bare forskellige objektiver på de to kameraer, alt efter hvad jeg skal fotografere og mine omgivelser.

2 hejrer slås i luften om en fisk

© Staffan Widstrand | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/5000s @ f/3.5, ISO 800

Mit foretrukne objektiv til alle mulige former for dyrefotos, men især fugle, er FE 600mm f/4 G Master. Faktisk har jeg det altid med. Med dets kombination af en sensor med høj opløsning og den lange brændvidde kan jeg nemt indfange selv helt små detaljer – og det er især en fordel, når jeg skal tage billeder af mindre fugle.

fugl flyver lavt hen over vand med perfekt afspejling

© Staffan Widstrand | Sony α9 II + FE 600mm f/4 GM OSS | 1/1250s @ f/4.0, ISO 4000

Men når jeg skal tage billeder af større fugle, som f.eks. høg, kan det objektiv godt få motivet til at se for stort ud på billedet. Der bruger jeg i stedet det utroligt skarpe FE 400mm f/2.8 G Master objektiv, som desuden slører baggrunden noget så fint. Og så er det super godt i svag belysning i kraft af det store f/2.8 blænde.  Generelt sørger jeg for at have et bredere objektiv på mit andet kamera. Det kunne f.eks. være FE 12-24mm f/2.8 G Master som et mere ekstremt eksempel. Det objektiv bruger jeg ikke særligt meget til dyrefotos, mere til de landskabsfotos, der er med til at sørge for kontekst til de historier, jeg fortæller igen og igen. Det giver fotos, der står knivskarpe over det hele.

fugl med kløerne i en fisk

© Staffan Widstrand | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 800

Og hvis jeg kunne vælge to Sony-objektiver mere, så skulle det være FE 90mm Macro og FE 70-200mm f/2.8 G Master. Lige netop det objektiv er et praktisk zoomobjektiv, der kan bruges til stort set alt. Det er især godt, hvis jeg er kommet helt tæt på nogle større fugle og har brug for, at de ikke lægger mærke til mig, eller når jeg gerne vil fotografere en fugl i dens omgivelser. FE 90mm Macro, der nok er det skarpeste objektiv, jeg nogensinde har oplevet, er altid i min kamerataske. Jeg bruger det ikke særligt ofte til fuglefotos, men jeg tager det frem, når jeg gerne vil tage billeder af teksturer og mønstre og så, selvfølgelig, makrofotos.

2 fugle, en rød og en sort, over for hinanden med åbne næb

© Staffan Widstrand | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/2500s @ f/2.8, ISO 640

Kameraets indstillinger

Det vil nok ikke overraske nogen, at den bedste funktion ved Sony Alpha 1 er AF-autofokussporingen. Det er utroligt, at det kan lade sig gøre at sigte på noget og fokusere på det, samtidigt med at kameraet er på sporet af motivet konstant. Selvom det er pærelet med Alpha 1, står en fuglefotograf med den ekstra udfordring at holde motivet inden for rammen.

Alt efter fuglens størrelse og art sammenholdt med, hvor meget jeg har styr på situationen, vil jeg bruge Single Point AF-funktionen med sporing ud fra det mindste punkt. Hvis jeg har en fornemmelse af, at scenen foran mig vil kunne ændres på et kort øjeblik – som det jo altid er tilfældet med dyrefotografering – vil jeg gå over til sporing ud fra et stort punkt for at være sikker på, jeg ikke går glip af noget overhovedet. Derefter vil jeg skyde med en bred AF-indstilling, som kan tage billeder af superhurtige bevægelser, som fugle der hen flyver over hovedet på en. Det er nemt. Kameraet fokuserer på det nærmeste motiv, hvor fugle, der flyver, er helt ideelle.

majestætisk fugl i luften

© Staffan Widstrand | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2500s @ f/4.5, ISO 800

For mig tages de mest dramatiske billeder med EyeAF til dyrefotos. Med Sony Alpha 1 kan man faktisk også spore fuglens øje under flyvningen! Det er helt utroligt, hvor godt det fungerer - slutresultaterne taler for sig selv.

hvid fugl mod gul baggrund

© Staffan Widstrand | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/3.2, ISO 800

Baggrunde

Baggrunden er en vigtig del af billedet. Når jeg fotograferer fra et flytbart skjul, kan jeg placere mig, så jeg kan indfange en del af den baggrund, jeg er mest interesseret i. Hvis man går rundt og prøver at få øje på noget, man vil fotografere, kan man ikke kontrollere motivet så godt, som hvis man udvælger sig et sted, hvor man kan være. Det kan f.eks. være ret kedeligt, hvis himlen ikke ser særligt interessant ud eller har nogle spændende farver. Jeg prøver derfor altid at få landskabet bag motivet med som baggrund.

Nogle steder er det lidt diset og så kan man ikke få særligt kraftige farver med i forgrunden. Jeg elsker klare farver og tager derfor tit billeder om natten eller tidligt om morgenen i løbet af foråret og sommeren, så jeg kan indfange de helt perfekte forhold, hvor farverne er så klare. Det kan være ret usikkert at være en fotograf, der gerne vil tage farverige billeder, men alt efter hvor i verden man er, er det ofte der, fuglene og lyset er mest interessant.

Udvalgte produkter

Staffan Widstrand

Staffan Widstrand | Sweden

"Jeg elsker de vilde vidundere i naturen og er meget tiltrukket af de utroligt smukke udtryk i menneskets mange forskellige kulturer."

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt