et enligt træ i morgentågen

Vigtigste tips: Sådan tager du billeder af tågelandskaber

med dit Sony Alpha-kamera

Planlægning og vejret

Tåge og dis er vanddråber, der flyder rundt i luften. Egentlig er det skyer, der hænger langt længere nede end sædvanligt. Det er altid godt at planlægge på forhånd, når der skal tages billeder i tåge. Find et sted, hvor der ofte er tåge, og hold øje med vejret. Ideelt set skal du komme til stedet før solopgang på en dag med skyfri himmel. På den måde får du de bedste lysforhold, og det er – som ved al anden landskabsfotografering – afgørende.

Lyset, hvor du er, vil ændres, efterhånden som solen kommer længere op på himlen, og du skal derfor altid holde øje med, hvordan det skaber forskellige farver, skygger og lysindfald. Du kan for eksempel holde øje med, hvor der kan være smukke stråler af lys, der bryder gennem en tåget skov, eller en struktur, der kaster lange skygger over landskabet.

kroget træ i tågen i drømmeagtig skov

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/6s @ f/10, ISO 100

Udstyr

Når der skal fotograferes landskaber, er kameraets vigtigste funktioner dets opløsning og dynamiske område. Sony Alpha 7R V og Sony Alpha 7 IV er supergode løsninger med en opløsning på henholdsvis 60 megapixel og 33 megapixel samt et stort dynamisk område.

Hvilket objektiv, du skal satse på, afhænger af, hvad du vil fotografere, men vidvinkel- og teleobjektiver er generelt de bedste til den slags billeder. Med dem kan du indfange motivets størrelse eller fokusere på fjerne detaljer i landskabet. Der er mange muligheder for et Sony FE-objektiv, der kan monteres, men objektiverne FE 12-24mm f/2.8 G Master eller FE 12-24mm f/4 G er virkelig gode muligheder til billeder med brede perspektiver, hvorimod Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS er et alsidigt objektiv, der virkelig kan få detaljerne frem.

Ud over kamera og objektiver er det en god idé at bruge et stativ, så det hele ikke flytter på sig. Tag også en pandelampe eller en lommelygte med ud, så du kan sætte kameraet op i mørket.

Komposition

For at kunne tage nogle af de mest spektakulære billeder af tågelandskaber er du nødt til at befinde dig højt oppe – på en bakke eller et bjerg, så du kan se ned på en tåget dal. I de situationer stikker forskellige dele som bygninger eller træer op igennem tågen, så det ser ud som om, de stiger op gennem skyer.

Men hvis du forsøger at indfange hele sceneriet med et vidvinkelobjektiv, bliver det mange gange ikke nær så dramatisk, som det er i virkeligheden. Det er her, et teleobjektiv kan være en god hjælp. Zoom ind på spændende detaljer, og sørg for, at du efterlader plads nok rundt om dem, til at du får de tågede forhold med.

gammelt tempel, der dukker frem af tågen for foden af en bakke

© İlhan Eroğlu

Hvis du gerne vil have hele sceneriet med, er du nødt til at inddrage noget, der vil fange tilskuerens blik. Find noget i forgrunden, som du kan bruge til at gøre den nederste del af billedet mere spændende. Det kan være en lille plante, en træstub, en sten, en sti - alt sammen ting i forgrunden, der vil fange beskuerens blik og lede det længere ind i billedet.

et træ i morgentågen

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/4s @ f/13, ISO 160

Brug det digitale vaterpas på skærmen bag på kameraet eller søgeren til at sikre, at kameraet er placeret helt lige. Få nivelleringslinjerne til at passe, så linjerne i begge sider er grønne som angivelse af, at horisonten er vandret.

Eksponeringsindstillinger

Selvom de præcise indstillinger, du skal bruge til eksponeringen, vil variere, er der nogle regler, du kan følge.

Som med alle andre landskabsbilleder vil du gerne have, at så stor en del af motivet som muligt står skarpt, og derfor skal du bruge et lille blænde, så dybdeskarpheden bliver så stor som muligt, men undgå den laveste indstilling, så skarpheden bliver maksimal. En indstilling som f/11 kunne være et godt udgangspunkt.

gammelt træ mod en hvid, tåget baggrund

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/6s @ f/10, ISO 100

Hvis du tager billeder ved solopgang, kan tågen stå meget klart. Hold øje med histogramfunktionen på skærmen eller i søgeren, så du ikke risikerer at gå glip af detaljer ved de vigtigste ting. Juster eksponeringen for at undgå store partier med udviskede detaljer. Med Sony-kameraernes gode dynamiske område og begrænsede støj, kan du altid friske skyggerne op og således gendanne detaljerne under redigeringen.

Hvis du ikke ønsker at redigere råbillederne, kan du bruge de indbyggede funktioner: HDR eller Dynamic Range Optimiser (DRO). Med HDR-indstillingen kan du tage flere billeder af samme motiv med forskellige eksponeringer, kombinere dem og dermed få et billede med langt flere detaljer i både de godt belyste og i de skyggefyldt områder. Du skal bruge et stativ til at tage HDR-billeder, så du kan holde kameraet helt stille for hvert enkelt billede.

DRO-funktionen ændrer eksponeringen, og dermed fremhæves så mange detaljer som muligt, samtidigt med at de skyggefyldte områder bliver klarere. Jo højere DRO-indstillingen er, desto mere boostes skyggerne. Det er ideelt at bruge DRO, hvis du gerne vil tage billeder, du umiddelbart kan poste på de sociale medier uden at skulle bruge tid på at redigere dem, når de først er taget.

Udvalgte produkter

Beslægtede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt