fisker udstikker kursen på et kort

Sådan tager jeg billeder | Dokumentarbilleder til søs

Olivier Jobard

Når man skal fotografere på den beskedne plads, der er til rådighed på en fiskerbåd, er der ikke meget plads at gøre godt med. Til søs kan man godt føle, man har alverdens tid, men tingene sker pludseligt, og jeg er nødt til at være klar til at indfange øjeblikket med mit Alpha 1.

Mit arbejde på fiskerbåde er en del af et projekt, jeg har arbejdet på, og som er en del af et større projekt, der hedder ”Fransk radiografi” og er støttet af det franske statsbibliotek. Det har givet støtte til udvalgte dokumentarfotografer med henblik på at indfange forskellige aspekter af livet i dagens Frankrig.

gruppe af fiskeriarbejdere, der sorterer fisk på en båd

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/250s @ f/2.2, ISO 1000

Jeg har fotograferet unge, der er ved at uddanne sig til fiskere. Mange af dem er kommet til Frankrig som immigranter. Regeringen vil gerne have dem til at stå på egne ben, så de vil meget gerne i arbejde og er motiverede til at begynde et nyt liv.

fisker, der lytter til klasseundervisning

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/320s @ f/1.8, ISO 320

Livet ombord er hårdt. De arbejder nogle gange 8-9 timer i træk hver dag, så for at få perfekte dokumentarfotos, er jeg nødt til at vente og holde øje, så jeg er klar til at træde frem og komponere billedet med mit trofaste Sony Alpha 1 og 35mm f/1.8-objektivet. Derefter går jeg hurtigt væk igen, så jeg ikke er i vejen. De skal bruge plads til arbejdet, så jeg er nødt til at være mobil, altid opmærksom og i bevægelse, klar til at tage et billede uden at forstyrre dem.

Jeg er vild med de store filer, som den 50 megapixel store sensor på Alpha 1 genererer. Billederne er i en kvalitet, der svarer til de billeder, jeg plejede at tage, da jeg brugte film. Billederne har også en anden karakter sammenlignet med andre digitalkameraer.

sol, der går ned bag spiltromle på båd

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/3200s @ f/2.8, ISO 250

Med hensyn til objektiver foretrækker jeg de enkle løsninger. Jeg bruger næsten altid et FE 35mm f/1.8-objektiv på båden. Det er skarpt, let og hurtigt i brug. På den begrænsede plads på en båd har jeg brug for et 35mm-objektiv for at få alt det med i billedet, jeg vil. Jeg har heller ikke lyst til at være nødt til at skifte objektiver under så våde og fugtige forhold. Når det så er sagt, tog jeg ikke særligt hensyn til mit Alpha 1. Jeg skærmede af og til for kameraet med min frakke, så det ikke blev pladdervådt, men ellers blev jeg bare ved med at skyde løs uanset forholdene.

fisker, der står på en gangbro om natten

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/15s @ f/1.8, ISO 2500

På land bruger jeg et 55mm f/1.8-objektiv, når jeg tager portrætlignende fotos til dokumentarbrug. Objektivet er skarpt, men giver også en flot baggrundsbokeh, og blændet på f/1.8 hjælper mig med at tage billeder ved svagt lys. Med Alpha 1 er jeg ikke bange for at gå op til en følsomhed på ISO 2.500, hvilket der ofte er brug for, da fiskere også arbejder om natten.

fisker, der ligger i sin køje ombord på båd

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/80s @ f/2.2, ISO 640

Med de lange arbejdsdage sover mandskabet ofte midt på dagen, da de naturligvis er helt udmattede. De er nødt til at vænne sig til at falde hurtigt i søvn – på 5 minutter - og eftersom det kun bliver til nogle få timers søvn hist og pist, skal man gerne kunne udnytte hvert eneste minut fuldt ud.

fisker, der arbejder på båddæk

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/250s @ f/3.5, ISO 250

Når pladsen er begrænset, skal man udvise respekt for dem, man fotograferer. En af dem, jeg fotograferede til mit projekt, var en fyr fra Congo. Han var flov over at være søsyg, men han ville gerne have mig til at vise det taktfuldt, eftersom det var noget af det, han arbejdede på at overvinde. Man kan ikke skjule noget på en båd.

fisker tjekker sin telefon stående på båd i tusmørke

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/30s @ f/1.8, ISO 2500

Med Alpha 1 kan jeg være meget diskret, når jeg tager billeder, til dels takket være stillefunktionen og så den tydelige skærm, jeg bruger i stedet for søgeren. Med de to ting tiltrækker jeg ikke opmærksomhed, når jeg fotograferer, så alle bliver ved med at arbejde uden at bekymre sig om mig.

to fiskere, der ser på deres fangst på en båd

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/640s @ f/5.6, ISO 320

Og så kan jeg forlade mig på, at jeg med autofokus får helt skarpe billeder. Den nye generation af autofokus på Sony-kameraer er helt fantastisk. Når jeg følger en person, fokuserer kameraet på vedkommendes øjne eller ansigt. Uanset hvor vedkommende bevæger sig hen, vil den person være i fokus. Selvom der måtte være andre i billedet, bliver kameraet ved med at fokusere på de personer, du ønsker, når først fokus er låst. Så er der en ting mindre at bekymre sig om.

Jeg er stolt over, hvordan projektet endte med at blive. På trods af de våde forhold vidste jeg, at mit Sony-udstyr kunne håndtere alt og tage fantastiske billeder.

Udvalgte produkter

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt