Da Fagradalsfjall-vulkanen gik i udbrud i marts 2021 fik vi mulighed for at komme helt tæt på og se de dramatiske naturkræfter, der skabte vores planet. Placeringen og tilgængeligheden af udbruddet gjorde det muligt for alle at besøge stedet og opleve og dokumentere vores planets kraft – råt for usødet. Da Stefan Liebermann sad i Tyskland og så optagelserne vidste han, at han måtte afsted og opleve det ved selvsyn – gennem objektivet på sit Sony Alpha 7C.
Men at rejse til udlandet var lidt problematisk på grund af Covid-19-pandemien. "Da vi ankom, skulle vi i karantæne i fem dage", fortæller Stefan, "men da vi nåede frem og kunne fotografere udbruddet, var det bare helt vildt fantastisk!"
Stefan ankom, da den første spalteeruption var aktiv, men åbningen af den anden spalte gjorde det svært at komme til området på grund af den tiltagende fare.
"Det var forbudt at komme ind på området", fortæller han. "Der var ingen, og politiet fortalte folk, at de skulle holde sig væk. Heldigvis havde min ven og jeg tyske pressekort. Vi gik hen til politiet, og de sagde, at vi kunne få lov til at tage billeder, men at det var på helt eget ansvar."
Stefan bruger som regel sit Sony Alpha 7R III og Alpha 7 III til at tage landskabsbilleder og astrobilleder, men til eventyret på Island valgte han Sony Alpha 7C. Det er Sonys mindste spejlløse fuldformatkamera og har samme sensor på 24,2 megapixel som Sony Alpha 7 III.
"Når jeg skal vandre langt og medbringe mad og andet udstyr, så vil jeg gerne sikre mig, at mit kamera er så lille og let som muligt, og derfor valgte jeg Alpha 7C til denne tur", fortæller han os. "Jeg kan kombinere det med nogle få udvalgte objektiver og opnå samme resultater som med Sony Alpha 7 III. Jeg er især glad for de små pandekageobjektiver som FE 24mm f/1.4 GM, FE 14mm f/1.8 GM eller FE 135 f/1.8 GM; de er så små og lette – perfekt til rejser og lange vandreture."
Stefan tog sine FE 16-35mm f/2.8 G Master- og 135mm f/1.8 G Master-objektiver med på turen til Island. Vidvinkelobjektivet gjorde det muligt for Stefan at fange det betagende ved hvert landskab særligt, da han fotograferede astrobilleder af nordlys. Den brede brændvidde viser også forgrunden, hvilket tilføjer dybde og skaleringsforhold og giver seeren følelsen af at være på stedet.
"Der var ingen ved anden spalte ud over to italienske forskere, der tog prøver", husker han. "De havde en hel masse sikkerhedsudstyr, og vi havde ingenting."
"Jeg lagde ikke mærke til noget på daværende tidspunkt, men jeg var blevet let forbrændt i ansigtet af varmen fra lavaen, og efter en dags fotografering var modlysblænden på mit FE 16-35mm f/2.8 G Master-objektiv begyndt at slå sig og smelte i varmen. Men til trods for de ekstreme forhold fungerede kameraet og objektiverne perfekt!"
Det var en ekstremernes tur, hvilket Stefan også fandt ud af senere, da han var ude om natten i -20 °C for at fotografere nordlys. Men endnu engang klarede Sony Alpha 7C de ekstreme temperaturer formidabelt.
Det kan være en udfordring at vise et skaleringsforhold, når der fotograferes abstrakte billeder, f.eks. et lavahav eller et landskab uden naturlige referencepunkter som træer. Derfor bruger Stefan diskrete genstande som referencepunkter i nogle af sine billeder fra Island. "Ved at have min ven med på billedet eller vente på en overflyvning, kunne jeg vise størrelsen af lavahavet eller krateret, og på nogle af billederne viste det bare, hvor tæt vi var på", forklarer han.
På samme måde bruger Stefan – på et af sine andre billeder fra Island – en simpel fugl, der flyver tværs over billedet, til at vise størrelsen af Skógafoss-vandfaldet.
At fotografere på Island og særligt at kunne fotografere en aktiv vulkan fyldte Stefan med forundring. "Det var spændende – som at være barn på ny", griner han. "Som professionel fotograf bliver vi måske for vant til at fotografere de samme ting igen og igen, men det her var noget helt nyt. Jeg skød hundredvis af forskellige billeder, fra helt nye vinkler, prøvede at få det perfekte billede af dette spektakulære landskab, og mit Sony Alpha 7C hjalp mig med at opnå det.
"Det er en ganske særlig form for fotografering: ikke synlig for det menneskelige øje, men virkelig"