frossen blomst indkapslet i is

Små vidundere

Albert Dros

De fleste, der ser Albert Dros’ fine billeder af isblomster, synes, de er smukke. Og hvorfor ikke? Disse forårsbebudere og fine blomster er fanget, som de er, indhyldet i perfekt klar is, som om tiden er gået i stå. Når man som her ser dem elegant indrammet med deres fine detaljer, viser de fotografering af naturen i makro, når det er mest kunstnerisk og inddragende. Men det er ikke alle, der kan se skønheden i det.

"Mange bliver faktisk meget triste," smiler Albert, "fordi de tror, blomsterne er ved at dø. Men det er reelt set ikke hele sandheden. I virkeligheden beskytter isen dem." Sandt nok bliver der taget godt hånd om de blomster, der er fanget i frugtplantagerne i Neder-Betuwe-regionen i Nederlandene. "Om foråret, når de første springer ud, kan temperaturen pludselig falde om natten." forklarer Albert, "Plantageejerne holder øje med det, så hvis det ser ud til at blive meget koldt, sprøjter de planterne med vand og hjælper dem på den måde med at danne et islag. Hvis de ikke beskyttes af is, vil frosten ødelægge dem."

frossen blomst indkapslet i is

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/640s @ f/2.8, ISO 400

I virkeligheden er plantepleje en fordel for en fotograf! Det gælder især for Albert, der først for nyligt er begyndt at dykke ned i makrofotografering, selvom han er meget anerkendt for sine flotte landskabs- og naturbilleder. "Under nedlukningerne som følge af coronavirussen var jeg på udkig efter noget andet at fotografere lidt nærmere mit hjem," forklarer han, "og så gik jeg i gang med at bruge mit Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS-objektiv sammen med mit Alpha 7R IV. Det var der, min opdagelsesrejse begyndte. Og selvom det kun var nogle få skridt inde i min egen have, er det noget, jeg kan foreslå alle fotografer.”

frosne vanddråber på plante

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/2500s @ f/2.8, ISO 800

Men blomster er ikke helt ukendt territorie for ham. "Jeg sørger ofte for, at de er i forgrunden af mine landskabsfotos, der jo favner lidt bredere, eller jeg laver portrætfotos af dem med mit teleobjektiv," forklarer han, "men at komme så tæt på, var anderledes for mig, og jeg blev virkelig fanget af det. Så da en af mine venner fortalte mig om de frosne blomster i Betuwe, var jeg der som et lyn."

Det er dog hverken nemt eller hurtigt at finde frosne blomster. "Ligesom makrofotografering generelt er det en virkelig langsommelig proces med omhyggelig udvælgelse og komposition," fortæller Albert, "Den nødvendige kombination af frostmærkede morgener og træernes udvikling betyder alt i alt, at man kun kan finde dem nogle få uger om året. Og når man så er der, er man nødt til at finde en, der er god, for med den forstørrelse, som et makroobjektiv giver, kan selv små fejl og mangler blive meget iøjnefaldende!"

Eftersom det er en meget krævende øvelse, tager Albert sig god tid til at finde det perfekte motiv, uden det dog på nogen måde er sidste del af processen. "Derefter bruger jeg omkring 20 minutter på at finde den rigtige vinkel. Meget af det handler om baggrunden, som er lige så vigtig som motivet – om ikke mere. Det gælder om at finde den rigtige baggrund, så en enlig blomst kan komme til sin ret."

hvide blomster mod ishvid baggrund

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/2500s @ f/2.8, ISO 200

Albert eksperimenterer løbende med sine kompositioner, men skyder ofte med dagslyset bag ved motivet, så han "får det smukke, bløde, glødende lys", og han fortsætter: "Men et af mine yndlingsfotos blev faktisk taget omkring tre timer efter solopgang, fordi jeg her kunne fange kontrasten mellem det gule i blomsterne og den klare, blå himmel. Man skal dog ikke vente for længe, for ellers smelter isen helt."

frosne knopper mod en blå baggrund

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/500s @ f/13, ISO 200

hvid forårsblomst indkapslet i is

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/3200s @ f/3.5, ISO 400

"Ved også at bruge FE 90mm-makroobjektivet er det utroligt spændende med de detaljer, jeg kan få frem i disse delikate motiver. Det er til at blive afhængig af og gør, at man bare gerne vil skyde flere og flere fotos."  Som for alle andre makromotiver er detaljeringsgraden afhængig af præcis fokusering. Og til det formål bruger han sit Alpha-kamera på en helt særligt måde.

"Jeg gør det," forklarer han, "at jeg på berøringsskærmen laver en generel indstilling af fokuspunktet. Derefter bruger jeg en knap, jeg har fået tilpasset til at få Alpha 7R IV’s Focus Magnifier frem. Der kommer nu et krydssigte ligesom et geværsigte i et videospil, som jeg placerer over lige netop det punkt, jeg vil have til at stå skarpest – i reglen blomsterstænglen. Det er en utroligt enkel og effektiv måde, som kan lade sig gøre med dette kamera.”

blomst med gule spidser med frosne knopper

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 800

Et andet vigtigt element med hensyn til skarpheden, når der skal fotograferes håndholdt, er Sony’s SteadyShot-teknologi, som hænger sammen med både Alpha 7R IV’s sensor og 90mm-makroobjektivet. "Det objektiv giver smukt bløde ufokuserede områder med et drømmeagtigt skær, mens alt andet i motivet står knivskarpt. Den optiske SteadyShot-funktion og kameraets 5-aksers optiske billedstabilisering spiller en stor rolle her," forklarer han og fortsætter, "Jeg har prøvet at tage billeder uden, og forskellen er slående."

frosne vanddråber, der hænger ned fra røde bær

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/800s @ f/2.8, ISO 400

"Man kan bruge timer på bare at fotografere nogle få blomster, gå ind i sin komposition og finpudse den i bevidstheden om, at det vil være det værd. Makro gør det ordinære til noget ekstraordinært, men hvis udstyr er af en dårlig kvalitet, kan processen give lige så mange frustrationer som frydefulde øjeblikke, så jeg er glad for at kunne få hjælp fra Alpha 7R IV til det."

Udvalgte produkter

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

"Jeg er besat af at tage det perfekte billede"

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt