lyse, farvede bygninger bag en kanal i amsterdam

Super vidvinkelobjektiv: Optagelse med det nye FE 14mm f/1.8 G Master

Albert Dros

"Jeg forventede ikke det her objektiv!", afslører Albert Dros. "Da Sony fortalte, at der kom et nyt objektiv, som de ønskede, at jeg skulle teste, troede jeg, at det måske var et vidvinkelobjektiv med f/2-blænde, så jeg blev meget overrasket, da de sagde, det var 14mm f/1.8!"

Albert har opnået stor anerkendelse på verdensplan for sine utrolige landskabsbilleder, der ofte er taget med super vidvinkelobjektiver. Men Alberts anden store kærlighed er astrofotografering, hvor vidvinkel og objektiver med stor blændeåbning er altafgørende for at indfange alle detaljer i både landskabet og på nattehimlen.

tulipaner foran gamle bygninger i amsterdam

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/15s @ f/13, ISO 200

"Jeg medbringer altid et prime-objektiv, når jeg tager astrobilleder. Det er ikke kun pga. skarpheden, men også, fordi der ikke kommer nær så meget lys ind med et zoomobjektiv", forklarer han. "Dette betyder, at jeg kan bruge en lavere indstilling for ISO-følsomhed, så jeg får den bedste skarphed og de fleste detaljer fra mit Alpha 7R IV. Og objektivet leverer bestemt varen, og jeg vil 100 % bruge dette objektiv til astrofotografering. Når du kigger i hjørnerne, forventer du noget coma, men der er intet – stjernerne står superskarpe."

Den intelligente brug af to Extra Aspherical-elementer (XA) i objektivet har gjort det muligt for Sony at skabe et 14mm f/1.8-objektiv, der giver en utrolig skarphed fra hjørne til hjørne, men også er betydeligt lettere i forhold til andre objektiver. "Jeg forventede et meget stort og tungt objektiv", fortæller Albert, "jeg har før brugt andre objektiver, der minder om dette, og de vejede meget mere end dette – virkelig store og tunge at have med rundt. Men det nye 14mm f/1.8 G Master vejer kun 460 g, så det er utroligt let og super, når jeg skal vandre til en lokalitet".

kraftig sol over en sandklit

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 30s @ f/8.0, ISO 100

Uanset størrelse og vægt, så er der ikke gået på kompromis med billedkvaliteten. Forvrængning skal selvfølgelig tænkes ind som fotograf, når man bruger vidvinkelobjektiver, men der er meget lidt forvrængning med 14mm f/1.8 G Master.

"Alle linjer ser meget lige ud, og der er meget lidt forvrængning", fortæller Albert, "og der er i øjeblikket ingen objektivprofiler til dette objektiv i min redigeringssoftware, så jeg ved, at det ikke er min software, der ændrer noget. Skarpheden i hjørnerne er også rigtig god på tværs af alle blændeåbninger, særligt ved f/1.8".
goldt træ på en sandklit

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/60s @ f/9.0, ISO 100

Landskabsfotografer skal overveje brugen af filtre. "Der er intet filtergevind foran på objektivet", fortæller Albert, "men som det også er tilfælde med Sony FE 12-24mm f/2.8 G Master-objektivet, så er der et indhak på bagsiden af objektivet, så du kan bruge et gelfilter. Sony har også en skabelon, så du nemt kan tilpasse dit eget gelfilter. Og det er samme form som til FE 12-24mm f/2.8 G Master-objektivet, så hvis du har gelfiltre til dette objektiv, så kan de også bruges her".

sol skinner gennem lyserøde blomster på træer

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/80s @ f/9.0, ISO 200

Hvad angår konstruktionen, så har det alle de funktioner, som du forventer af et Sony G Master-objektiv. En blændering til hurtigt skift af dybdeskarphed og eksponering, og selvfølgelig kan klikkene slås til og fra, så lydene ikke høres på en video. Tilpassede knapper på siden af objektivet gør det muligt at vælge en funktion ved at trykke på en knap – igen ideelt til fotografer og videografer, der arbejder med forskellige områder. To Extra Dynamic, lineære motorer tillader hurtig, nøjagtig og stille fokus, når du laver billeder af video. "Jeg kunne endda indstille fokus med autofokus på stjernerne på grund af den mængde lys, som objektivet slipper ind", husker Albert.

en vindmølle med stjernehimmel bagved

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 13s @ f/1.8, ISO 1600

"Dette objektiv er guld for alle, der er interesseret i at fotografere nattebilleder; det er næste niveau", konkluderer han. "Du troede, at du skulle slæbe rundt på et monster med den brændvidde, men i stedet er det super lille og let. Jeg ved ikke, hvordan, men på en eller anden måde har Sony klaret det, og det er virkelig imponerende."

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

"Jeg er besat af at tage det perfekte billede"

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt