kvinde i en gul kjole på stranden

Objektivprofil | FE 50mm f/1.2 GM

Morten Rygaard

For den danske portræt- og musikfotograf Morten Rygaard handler fotografering om at skabe kontakt: "Det er en skøn måde at møde mennesker på, lære dem at kende og forstå dem. Jeg lærer noget om deres historier og den måde, de ser verden på," siger han. Når Morten bruger FE 50mm f/1.2 G Master-objektivet, kan han "udtrykke sin kreativitet og fortælle forskellige historier om sine motiver på en magisk måde."

kvinde i rød kjole, der står på en sandklit © Morten Rygaard | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/10000s @ f/1.2, ISO 50 / Melissa Rosdali (designer, stylist and model), Eva Marie Reng-Andersen (make-up artist)

Mortens mål er at fortælle en historie i ét enkelt billede. "Hver gang jeg tager et billede, har jeg en helt særlig mulighed. Der er så mange forskellige personligheder at finde i motiverne. Hvert portræt fortæller en unik historie. Jeg forsøger at finde styrken i den person, jeg fotograferer."

kvinde i en gul kjole, der går langs stranden © Morten Rygaard | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 50 / Melissa Rosdali (designer, stylist and model), Eva Marie Reng-Andersen (make-up artist)

Morten tager sine portrætbilleder med et 50 MP Sony Alpha 1 for at maksimere hver eneste detalje og hvert eneste udtryk. Han bruger desuden ofte FE 50mm f/1.2 G Master-objektivet. "Jeg forelskede mig med det samme i 50mm f/1.2-objektivet. Det har en bred blænde og skaber sådan en lav dybdeskarphed med den smukke bokeh. Det er helt utroligt skarpt og tilføjer en drømmende kvalitet til portrætterne."

Selvom brændvidderne på 85mm, 105mm eller endda 135mm er mere almindelige, når man tager portrætbilleder, forklarer Morten, hvorfor 50mm giver ham noget ekstra.

kvinde i en sort kjole med sølvnitter © Morten Rygaard | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/400s @ f/1.2, ISO 50 / Melissa Rosdali (designer, stylist and model)

"Jeg elsker at være tæt på mine motiver," siger Morten. "Jeg vil gerne lære mere om deres historie, og når jeg tager billeder med et 50mm-objektiv, kan jeg bedre kommunikere med dem. Der er naturligvis også praktiske årsager. Jeg var ved at tage billeder af en model i stormvejr, og hvis jeg havde befundet mig længere væk med en længere brændvidde, mens jeg tog billederne, ville hun ikke kunne høre mine instruktioner på grund af støjen fra de brusende bølger og vinden."

Brugen af en brændvidde på 50mm til portrætter giver også en fleksibilitet. Der er mange forskellige krav, når man tager billeder på et kommercielt job, og Morten skal være sikker på, at han overholder dem alle. Han tager billeder fra forskellige vinkler for at medtage baggrunden i varierende omfang. Det er vigtigt at tage billeder på denne måde, når man arbejder med redaktionel og kommerciel fotografering, da der skal være plads til tekst på billederne. Brændvidden på 50mm hjælper ham med at få disse billeder i kassen.

Jeg tager billeder meget tæt på motivet, og jeg tager også bredere billeder med alle omgivelserne. Jeg synes, at baggrunden tilføjer et element af historiefortælling i min fotografering."
mand, der læner sig mod sin guitartaske i et mørkt rum © Morten Rygaard | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/400s @ f/1.2, ISO 400 / Bastian da Crus (musician)

Den maksimale blænde på f/1.2 i 50mm-objektivet hjælper også Morten med at tage billeder af hans portrætmotiver i svag belysning, som f.eks. hans billede af Bastian De Crus. "Du kan gå ind i mørket og fange den smule lys, der er i en opstilling. Jeg elsker billedet af Bastian. Vi tog ned til nogle gamle, forladte fabrikker og gik rundt på opdagelse, mens vi tog billeder af ham i disse smukke omgivelser. Han er en fantastisk kunstner og skal bruge disse billeder til at promovere sin tour i USA."

Mange af Mortens portrætter bruges til annoncering. "Mit arbejde hjælper med at promovere den enkeltes kunst, uanset om det er i musik- eller filmbranchen. Jeg ønsker blot at indfange et øjeblik med dem og fejre deres individualitet. Jeg prøver at udtrykke, hvordan de som menneske er unikke."

mand, der holder en stor kunstig rød blomst © Morten Rygaard | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/200s @ f/1.2, ISO 640 / Magnus Münster (musician) and Poppykalas (set design)

Med kombinationen af 50mm f/1.2 og Sony Alpha 1 er Morten forberedt på en hvilken som helst situation, han kan opleve på location. Han beskriver parret som "et himmelsk match", især takket være autofokushastigheden, når de bruges sammen.

”Autofokusset er så hurtigt, især sammen med Eye AF, selv når man tager billeder med f/1.2. Eye AF er fantastisk. Og hvis jeg gerne vil tage et billede af et magisk øjeblik, ved jeg, at jeg kan gøre det med 30 fps. Det er sådan, jeg kan tage billeder af de øjeblikke, jeg ønsker, som f.eks. når motivets kjole flyver op i luften på grund af et vindstød."
kvinde i en gul kjole på stranden © Morten Rygaard | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/12800s @ f/1.2, ISO 50 / Melissa Rosdali (designer, stylist and model), Eva Marie Reng-Andersen (make-up artist)

For Morten leverer hans fotografering noget tidløst: "Portrætbilleder er lige som et øjeblik gemt i en tidskapsel. Jeg elsker at kigge tilbage på de billeder, jeg har taget af folk for 10, 15 eller endda 20 år siden, hvor jeg indfangede et øjeblik i den persons liv. Det elsker jeg. Jeg giver personen noget fra dennes liv, som vedkommende kan kigge tilbage på."

"Jeg synes, at det er fantastisk at være et menneske og dele ens smukke stemme. Det er det, jeg elsker ved portrætter – den menneskelige kontakt."

Fremhævet udstyr

Morten Rygaard

Morten Rygaard | Denmark

“Et ekstraordinært billede udfordrer fantasien.”

Beslægtede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt