vestlig lavlandsgorilla sidder i træerne

I Congo

Will Burrard-Lucas

For dyrelivsfotografen Will Burrard-Lucas er et tryk på udløseren på sit Sony Alpha 1 bare en lille del af det, som kræves til billedet. Hans seneste opgave for Wildlife Conservation Society førte ham langt ind i Nouabalé-Ndoki-nationalparken i Congo. “Alt gøres til fods i skoven”, fortæller han, “den er meget tæt. Det er varmt og fugtigt, og der er mange bidende insekter”.

Turen ind for at optage vilde dyr, såsom de vestlige lavlandsgorillaer og skovelefanter, er et episk eventyr i sig selv.

en elefant bader i en lille sø © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/320s @ f/5.6, ISO 125

“Vi kørte som regel til udkanten af skoven ad disse hjulveje og overnattede i forskningslejre. Men for så at komme ind til dyrene, skulle vi sejle i en udhulet kano og vandre langs flere skovstier. Den fjerneste lokation var en gåtur på 20 km ind i midten af skoven”.

Den uberørte regnskov har aldrig været skåret ned, og det skaber et perfekt økosystem for en lang række dyr under regnskovens trætoppe.

Will arbejdede sammen med forskere og rejste ind for at se gorillafamilier og dokumentere deres adfærd med sit avancerede Sony Alpha 1 og det trofaste FE 400mm f/2.8 GM OSS-objektiv. Selv om Will normalt har FE 24-70 f/2.8 GM II- og FE 70-200 f/2.8 GM OSS II-objektiverne ved hånden, er det 400mm, der bliver mest brugt til at fotografere gorillaer og elefanter. Brugen af et fast objektiv i stedet for et zoom kan forekomme at være et gammeldags valg pga. den uforudsigelige dyreadfærd, men der er ikke kun praktiske, men også æstetiske motiver bag denne fremgangsmåde.

lille gorilla med hånden på ansigtet © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/2.8, ISO 12800

“Det vigtigste er mulighederne ved nedsat lys med Sony Alpha 1 og objektivet. At kunne tage billeder med f/2.8 er uvurderligt i et meget mørkt og dystert miljø. Den hurtige f/2.8-blænde giver mig det ekstra stop eller ekstra lys, som et lignende 400mm-zoomobjektiv”, siger Will.

f/2.8-blænden giver også en overfladisk dybdeskarphed, som Will kan lege med på sine billeder. “Jeg kan lide det at kunne kontrollere den vegetation, vi ser i forgrunden og baggrunden. At optage vidt åbent sætter mig i stand til at isolere mit motiv, få det i fokus og få det til at stå frem og skabe forbindelsen mellem tilskuer og dyr. Og den større blænde hjælper naturligvis med hastighed og præcisionen for fokus”.

uvenlig gorilla, der ser ind i kameraet © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/3.2, ISO 10000

Selv om et 400mm-objektiv forekommer langt for de fleste, giver det en relativt lille arbejdsafstand mellem Will og de vilde dyr, som han møder.

“Det kan være farligt, men jeg lader mig lede af trackerne og forskerne. De arbejder altid med de samme gorillafamilier, så de vil kende dem, og omvendt vil gorillaerne være vænnet til forskerne. Men jeg lader mig altid lede af forskerne. En anden grund til at holde afstand er også dyrenes sikkerhed. Der er høj risiko for sygdomsoverførsel mellem os og gorillaerne. Det er vigtigt at bevare en afstand på mindst 10 m pga. risikoen. Derfor er brændvidden på 400mm perfekt, så man er tæt nok til at få et godt billede, men også langt nok væk, så både gorillaer og jeg er sikre”.

babygorilla hænger fra en gren © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 4000

Med Sony Alpha 1 har Will tilstrækkelig tillid til at fotografere alt det, som skoven og dens indbyggere kan skabe. “Det er det perfekte dyrelivskamera”, siger Will. “Det har 30fps-hastigheden, hvis jeg får brug for den. Det har en 50.1 MP-opløsning, hvis jeg får brug for at beskære mine billeder. Jeg kan fotografere med en helt lydløs lukker for at undgå at forstyrre dyrene. Men for mig er den nyttigste funktion autofokussen. Jeg skal pålideligt og præcist kunne automatisk fokusere selv i disse udfordrende situationer, hvor jeg forsøger at fokusere gennem meget smalle huller i vegetation og ofte med meget lidt lys. Kameraets evne til at brillere i disse udfordrende situationer gør mit job en hel del nemmere”.

en elefant med våd snabel sidder i skyggen © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/5.0, ISO 1250

Wills billeder kombinerer færdighed og udholdenhed. Will bruger timer på at observere, før han tager den lange vandring tilbage til lejren, når skoven bliver mørk og farlig. Belønningen er at kunne tage billeder af betagende øjeblikke, og i et enkelt tilfælde lod det sig gøre takket være et væltet træ.

en elefant viser sin snabel © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/5.0, ISO 1250

“Denne elefant stod og åd i en flod, og lyset strømmede ind der, hvor træet var faldet. Lyset reflekteredes i overfladen på floden. Så du får denne her utrolige lysstråle med dybe skygger fra skoven bagved, og så har du elefanten som en plet i det reflekterede lys. Det øjeblik var så uventet og særligt. Noget, som jeg aldrig kommer til at se igen”.

Udvalgte produkter

Will Burrard-Lucas

Will Burrard-Lucas | UK

"Jeg undersøger den nyeste teknologi og overvejer, hvordan den kan bruges til at fotografere dyr på måder, der ikke hidtil har været muligt."

Beslægtede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt