surfer rider på høj bølge

FX30 | Skab med formål

Zimy Da Kid

Mit navn er Zimy, men på arbejdet er jeg bedre kendt som "Zimy Da Kid". Jeg er en filminstruktør, fotograf og naturforkæmper baseret i Schweiz, og min kærlighed til naturen har fået mig til at dele dens skønhed og det naturliv, der trives i den.

Det er ikke nogen hemmelighed, at naturen og dyrelivet lider meget i øjeblikket, derfor bruger jeg mine evner inden for filmarbejde og fotografering til at hjælpe med at skabe opmærksomhed omkring disse problematikker. Jeg stræber ikke kun efter at vise de negative sider af tingene, men også de positive, såsom de løsninger, der kan implementeres for at hjælpe med at beskytte naturen samt dens uendelige skønhed.

De første indtryk ved at fotografere med Sony FX30

Jeg havde for nylig mulighed for at teste det nye Sony FX30 under en ekspedition til Fransk Polynesien. Som udendørs filminstruktør er det afgørende for mig at have den bedst mulige billedkvalitet, og samtidig skal min rygsæk være let, da jeg altid bærer alt på min ryg, også under udfordrende forhold.

I netop sådanne nogle tilfælde er FX30 bare perfekt for mig, da den tilbyder professionel billedkvalitet, der kan sammenlignes med langt større cinema rigs, samtidig med at den er lille og meget let. Den er superhurtig og nem at opsætte. Der er ingen grund til at bære og sætte en ekstra boks op takket være det "indbyggede" øverste håndgreb. Noget, der slog mig ved dette kamera, er, at du kan få et rigtigt professionelt biografkamera, der optager 4K-filmklip med slowmotion, om nødvendigt, og derudover i en farvedybde af 4:2:2 10bit til en ret overkommelig pris!

Når jeg er ude og optage dokumentarfilm, er lyd en af de vigtigste aspekter, men det kan også være det mest udfordrende. Derfor er en af mine yndlingsfunktioner på dette kamera det øverste bærehåndtag, som giver mulighed for at bruge professionelle XLR-mikrofoner til lyd af høj kvalitet. Det synes jeg er ekstremt praktisk, da det tilbyder XLR-lydmixingboksen, sammen med muligheden for at tilbyde en mere rystet/naturlig følelse til optagelserne, hvilket gør dem meget mere biograflignende end stabile gimbal-optagelser.

dame i en skov med sony fx30 i hånden

Jeg kunne også godt lide den mindre APS-C-sensor, som gav mine fuldformatobjektiver en brændviddeforbedring og gjorde det muligt for mig at bruge de mindre og lettere crop-frame-objektiver, hvilket var en kæmpe vægtbesparelse, især når jeg optog ude på stedet.

Det er et must i dag at kunne sænke hastigheden af optagelserne uden at skulle optage i en lavere opløsning end 4K, og det er fantastisk at kunne gøre det med et let og kompakt kamera. Det samme gælder 4:2:2 10-bit farvedybde: jeg har virkelig brug for det for at kunne skubbe min farvegradering ved efterproduktionen på den måde, jeg ønsker, og de optagelser, du får fra FX30, skuffer ikke.

Billedudseende og udstyr brugt under optagelsen

Til mit projekt brugte jeg en blanding af full frame- og crop frame-objektiver. Et af mine absolutte yndlingsobjektiver er FE 90mm f/2.8 macro. Det er et så alsidigt objektiv, der giver mig mulighed for at optage ekstremt tæt på, og det er knivskarpt til længere optagelser. Jeg kan også godt lide den måde, hvorpå baggrunden bliver komprimeret med den længere brændvidde. Til mere løbende optagelser har jeg en tendens til at bruge en kort zoom som FE 24-70mm f/2.8 GM. Det er et fantastisk brændviddeområde, og det giver mig maksimal fleksibilitet på FX30 med dets APS-C-sensor. Og endelig er en vidvinkel også et must for at kunne fange brede landskaber. Jeg brugte Sony PZ 10-20mm f/4 G, som er et fantastisk objektiv til de mindre kameraer; det er meget skarpt, og dets lette vægt passer godt til FX30. Jeg forsøger dog ikke at overanvende vidvinkelobjektivet - kun få optagelser for at vise omgivelserne eller et enestående landskab, for jeg synes, at hvis man sætter for mange vidvinkeloptagelser efter hinanden, så sætter man hastigheden ned på den følelse, man forsøger at vise med filmen.

Til min lydoptagelse brugte jeg K3M shotgun-mikrofonen sammen med en vindhætte for at undgå vindstøj. Det gav perfekt lyd, som jeg kan bruge til mit lyddesign i postproduktionen. Den kortfilm, jeg lavede, krævede ingen dialog; jeg ville dog have været tryg ved at bruge præcis samme opsætning uden problemer.

bagknapperne på sony xlr k3m-mikrofonen

Tips til kommende indholdsskabere og det sidste ord?

Hvis jeg må, så vil jeg give et par tips til at opnå et biograflook i dine film:

Du skal ikke altid optage med højere billedfrekvenser. Ja, ved at optage med højere billedfrekvenser giver det dig mulighed for at sænke hastigheden på optagelserne, men når du optager med lavere billedfrekvenser som 24 eller 25 billeder pr. sekund, giver det et meget mere filmisk look med meget bevægelsesstøj. Et andet tip er som tidligere nævnt, at du ikke skal overanvende en gimbal. Afhængigt af situationen ser det nogle gange langt mere filmisk ud at bevæge sig med kameraet i hånden ved hjælp af f.eks. det øverste håndgreb, for at give et lidt rystet look, der virkelig får seeren til at være med på stedet. Til sidst skal du sørge for at bruge lydoptagelsessystemer af høj kvalitet. Det øverste greb på FX30 har XLR-tilslutning, og derfor kan du bruge mikrofoner af professionel kvalitet, så du får maksimal fleksibilitet til at designe din lyd i postproduktionen.

Jeg tror, at det vigtigste, når det kommer til filmproduktion og fotografering, er, at skabe din egen stil for at blive kendt for det, du laver. Lad være med at kopiere andre. Det fører ingen steder. Find det, der inspirerer dig (det behøver ikke at være nogen bestemt, for eksempel er det bare naturens rå skønhed, der inspirerer mig mest), og brug det til at udforme din egen stil ved at skabe autentisk kunst.

Jeg ser det for eksempel virkelig som en sport, og det kræver, at man øver sig meget. Jo mere du fotograferer og redigerer, jo bedre bliver det. Vær ikke bange for at vise dit arbejde, selvom du ikke er 100% stolt af det. Det er en meget lang proces. Du skal ikke springe trin over, og hvis du brænder nok for det og er villig til at lægge arbejdet i det, så tror jeg, at alle kan få succes.

Udvalgte produkter

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt