james matthews står på toppen af isdækket bjerg og kigger ned

Gå aldrig glip af en god lejlighed | Prøv det nye FX30

James Matthews

Jeg hedder James Matthews. Jeg bor i Storbritannien og laver som filmfotograf film til YouTube. Jeg er vild med eventyr, og jeg forsøger i mine film at tage publikum med på en følelsesmæssig rejse ved at bruge audiovisuelle effekter. Det mest inspirerende for mig er landskaber, mennesker og musik. Jeg forsøger at inddrage elementer fra alle tre og dermed skabe en følelse, som mit publikum kan opleve.

Gå aldrig glip af en god lejlighed

Det her projekt handlede om at formidle det smukke ved en god mulighed. Det, jeg har fortrudt mest igennem hele mit liv og min karriere, har været de muligheder, jeg ikke benyttede. Filmen handlede om at benytte muligheden for at besøge et land, der altid har fascineret mig, og være vidne til noget absolut magisk.

Mit umiddelbare indtryk af at bruge Sony FX30

For mig er det bedste ved FX30, at man kan få smukke billeder ved at fotografere i 10 bit 4:2:2 farve i alle 4K-funktioner – hele vejen op til 120fps. Jeg elsker at kunne bearbejde resultatet efterfølgende, så det er en vigtig funktion, der giver mig mulighed for at skabe lige netop den stemning og det udtryk, jeg gerne vil ende med.

Indikatorlysene er Guds gave til filmfotografer. Med den store optageknap samt indikatorlys ovenpå, bagpå og foran kommer du virkelig til at tro på, at du rent faktisk får billedet i hus. Det har vi alle oplevet – tro mig!

james matthews, der knæler på klippe, mens han filmer med sit sony fx30

Det er en kæmpe fordel for mig med det modulære kamerahus med holdepunkter hele vejen rundt. Som en stor hjælp kan kameraet monteres, uden der skal bruges en kameraholder.

Ude på optagelsen var det øverste greb også meget nyttigt – ikke bare af hensyn til det rent praktiske ved at skulle bære det med sig og filme, men det har også 2 XLR-indgange. Det er en stor fordel, når man gerne vil have en god lyd direkte ind i kameraet.

james matthews med sit sony fx30, mens han filmer et landskab

Billedets udtryk og objekter brugt undervejs

Det objekt, jeg mest brugte, var et 16-35mm f/2.8 GM. Når det drejer som en film, der bygger på eventyr/rejseoplevelser, hvor historien ikke bare handler om personerne, men også om omgivelserne, er 35mm den perfekte brændvidde til at understrege motivets tilstedeværelse i billedet. Det er ikke så lille, at man ikke kan se omgivelserne, og ikke så stort, at hovedmotivet bliver væk. Det sikrer mig en god balance, ud over at objektivet er super skarpt.

Til svagt belyste scener brugte jeg et 50mm f/1.2 GM. Ud over den brede blændeåbning fungerer objektivet også utroligt godt helt åbent, og det betød, at jeg nemt kunne indfange nordlyset.

james matthews stående under nordlys

Tips til at filme med Sony FX30 og afsluttende bemærkninger

Prøv at holde fast ved dine oprindelige ISO-indstillinger på 800 og 2500. På den måde får du den bedste billedkvalitet og samtidig et dynamisk frekvensområde til at lege med. Brug blændet og ND-filtre til at få den rigtige eksponering, og hold så selvfølgelig altid en lukkervinkel på 180°. Jeg vil også anbefale, at du eksponerer billedet lidt til højre. Efter min mening får man det bedste og reneste resultat ved at overeksponere en anelse og derefter reducere eksponeringen på Sony-optagelser, når der filmes med Slog3.

Følg de enkle regler, og så har du opskriften på en vellykket film.

Udvalgte produkter

James Matthews

James Matthews | UK

"Mit arbejde er inspireret af følelser. Jeg ønsker at fremkalde nogle bestemte følelser hos mit publikum, når de ser mine film, ved at tage dem med ud på en rejse."

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt