Ricardo Nascimento har altid være tiltrukket af vand. "Jeg har bodyboardet og redet på bølgerne, siden jeg var 12 år gammel. Min var elskede havet, og vi brugte meget tid på at fiske i små både, da jeg var yngre," mindes han. Nu tilbringer Ricardo sit professionelle liv med at tage billeder i vandet, hvor han fotograferer og filmer de fantastiske væsener, der lever under bølgerne, med sit Sony Alpha 1.
Ricardo har for nylig taget billeder på Azorerne med Futurismo Azores Adventures, der arrangerer ture til turister, som gerne vil se hvaler og det fantastiske liv i havet omkring øerne fra en båd. Virksomheden er certificeret af World Cetacean Alliance (WCA), der er verdens største hvalbeskyttelsesorganisation, og de tager det et skridt videre endnu ved at ansætte havbiologer, der sporer og forsker i kaskelothvaler og andre dyr for at lære mere om deres adfærd. Og det er her Ricardo hjælper til.
"Jeg filmer og fotograferer alt det, jeg ser under vandet," siger han. "Jeg filmer og tager billeder af kaskelothvaler, grindehvaler, skildpadder, delfiner, blæksprutter, vandmænd – jo mere indhold jeg tager billeder af og filmer, desto bedre kan biologerne identificere og forske i de enkelte dyr."
Sony Alpha 1 har en opløsning på 50 megapixel til stillbilleder og en 8K opløsning til video, så Ricardo kan filme og tage billeder, der har nok detaljer til at kunne hjælpe med at spore de enkelte hvaler og lære mere om deres adfærd. Ligesom andre projekter til bevaring af dyrelivet fortæller billederne og videoerne også en historie, som Ricardo håber vil få folk til at interessere sig.
"Kaskelothvaler blev jagtet i Azorerne i mere end 200 år på grund af deres olie, men nu er de en beskyttet dyreart. De er fantastiske – de dykker mere 2.500 meter ned og kan blive under vandet i 45 minutter ad gangen – men hvis folk ikke kan se disse dyr, vil de heller ikke være interesseret i dem, og så vil de ikke forsøge at beskytte havet. Fordi vi kan identificere hvalerne og har givet dem navne, tror jeg, at det gør det lettere for folk at forstå det. Når du fortæller historien om det enkelte dyr, føler du noget for dyret. Det er en af de ting, jeg har opdaget, at jeg kan gøre med et kamera, et objektiv og et undervandskabinet."
Da Ricardo første gang satte sit Sony Alpha 1 i et undervandskabinet, vidste han, at det var kameraet for ham. "Da jeg prøvede Alpha 1, tænkte jeg, 'okay, jeg er nødt til at skifte til det her'." Ricardo var ikke blot utilfreds med, hvordan hans tidligere DSLR-kamera fungerede under vandet, men også med, hvordan han var nødt til at bruge et tungt filmkamera, hvis han ville optage video. Nu, med Alpha 1, kan Ricardo kombinere begge disse egenskaber i ét kamera, der kan det hele – det optager enestående videoer og tager enestående billeder i det samme kamerahus.
"Mit filmkamera og objektivet vejer omkring 14 kg fuldt monteret. Jeg hopper ud fra en båd og dykker ned med den vægt, svømmer op igen og trækker det op af vandet – nogle gange dykker jeg op til 50 gange om dagen; det kan mærkes på min krop. Alpha 1 vejer meget mindre og er meget mere manøvredygtigt. Jeg kan svømme hurtigere, og derfor har jeg en bedre chance for at tage fantastiske billeder og videoer."
Det er værd at påpege, at Ricardo er en fridykker – han bruger ikke dykkerudstyr, men holder i stedet vejret og dykker, så dybt han kan, så længe han kan. "Jeg kan holde vejret i op til 2 minutter, mens jeg fridykker," siger han. "Jeg plejer altid at komme i zonen, når jeg filmer, og jeg bliver så afslappet. Der er noget smukt ved at være sammen med et dyr i vandet, men du skal altid huske på; 'jeg kan ikke bliver her for længe', fordi der kan ske uheld."
Under vandet kæmper Ricardo også med omgivelserne. "Lyset er ikke det største problem; det kan let løses. Jeg kan sagtens hæve Alpha 1 til ISO 4000," siger Ricardo. "Det svære er, at du mister farver, når du kommer ned til en vis dybde, så hvis du tager et billede tæt på overfladen, ser det for eksempel fantastisk ud, men 10 meter nede bliver det meget blåt. Med Alpha 1 kan jeg tage ukomprimerede rå billeder for at få flest mulige detaljer og derefter farvekorrigere filerne enkeltvis.”
Det er utroligt vigtigt at få detaljer med, da det hjælper biologerne med at identificere hvalerne, hvilket interessant nok gøres ved at kigge på halen. "De fleste billeder og videoer, som folk tager, er over vandet, når hvalen bryder overfladen, før den dykker. Så du har tusindvis af billeder af hvalhaler, som du nemt kan få adgang til og identificere. Under vandet skal jeg opfange detaljerne i halen, så vi kan identificere hvalen og føje dens placering til databasen." Biologer er vant til at se dyrene fra en båd, men vi giver dem muligheden for at se disse dyrs adfærd under vandet.
Som en hjælp til at fange detaljerne og de fortryllende scener under vandet monterer Ricardo en af to Sony-objektiver på sit Alpha 1 – FE 12-24mm f/2.8 GM eller FE PZ 16-35mm f/4 G. "Jeg bruger normalt 12-24mm, hvis jeg ved, at jeg kun skal tage billeder af hvaler, men hvis jeg vil tage billeder af flere forskellige motiver, for eksempel hvaler 15 meter væk, delfiner 2 meter væk og en portugisisk orlogsmand 30 centimeter væk, bruger jeg 16-35mm. Det objektiv er min normale arbejdshest i vandet."
Sony har støttet Ricardo i hans seneste havprojekter ved at give ham hjælp og råd, der er vigtigt for hans arbejde. "Én ting ved objektiver er, at de opfører sig anderledes under vandet," siger Ricardo. "Sonys støtte har gjort det muligt for mig at teste forskellige objektiver for at se, hvordan de klarer sig i vandet, uden at jeg behøvede at købe dem. Det har givet mig en stor frihed til at vælge de bedste værktøjer til at arbejde på projektet. Jeg kan også ringe til dem og stille tekniske spørgsmål om kameraerne. Det har været et fantastisk samarbejde.”
Fordi undervandsfotografering er sådan en fysisk krævende profession, bliver Ricardo nogle gange i tvivl om, hvorvidt han skal blive ved. "Det er hårdt. Mange gange begynder din krop at gøre ondt. Hver dag bruger du timevis i vandet. Når du kommer hjem, skal du vaske alt dit udstyr. Du skal sikkerhedskopiere dine billeder og videoer. Du skal pakke alle dine tasker korrekt igen, oplade telefonen, oplade kameraerne, rengøre undervandskabinettet til kameraet, og derefter prøve at få seks timers søvn, så du kan gøre det hele igen næste dag. Det ser altid meget mere romantisk ud på billederne eller i videoerne, end det er i virkeligheden, men det er det hele værd på grund af de øjeblikke, hvor jeg med ydmyghed og ærefrygt befinder mig så tæt på disse enestående væsener."
"Jeg elsker det. Jeg elsker hele processen. Jeg ville ikke gøre det, hvis det var let, men Alpha 1's tilpasningsevne, hjælper mig helt sikkert med at tage de billeder, jeg måske ville have gået glip af med mit gamle kamerasystem."