Hvad er Tidsforkortelse?
Det smukke ved en tidsforkortet video er, at du kan vise bestemte bevægelser, som du normalt ikke ser. Når vi f.eks. ser skyerne på himlen, så lægger vi ikke mærke til, at de bevæger sig konstant og skifter form, men disse fine bevægelser ses med få sekunders tidsforkortelse.
På grund af tiden mellem de enkelte billeder i sekvensen kan det tage mange timer at fotografere de hundredvis af billeder, der kræves for at lave en vellykket tidsforkortelse. Og når billederne afspilles med 24 eller 25 billeder i sekundet, så er den færdige video måske kun nogle få sekunder lang.
Valg af motiv
Det er meget vigtigt at vælge den rigtige lokalitet eller det rigtige motiv til en tidsforkortet video. Der skal være tilstrækkelig med handling over en vis tidsperiode, så videoen bliver dynamisk og spændende for seeren. Jeg har fornylig lavet en tidsforkortet video i Amsterdam, hvor jeg bor.
Der er mange spændende bevægelser i byerne, der ses meget tydeligere i en tidsforkortet optagelse – den måde mennesker og biler bevæger sig på og rytmen; og hvordan lyset tændes i byen, efterhånden som dagen går på hæld. Normalt ser vi ikke disse ting, men hvis filmen køres hurtigt, så er det helt fascinerende.
Sådan fotograferer jeg med Tidsforkortelse
I det nyeste projekt brugte jeg primært mit Sony Alpha 7 III. Opløsningen på 24 millioner pixels er rigeligt til mig, fordi en højere opløsning kræver både mere plads og øger den tid, det tager at oprette og behandle den tidsforkortede video.
Sony Alpha 7 III har – som de fleste andre Sony-kameraer – en indbygget Intervaloptagelsesfunktion, og den bruger jeg til de fleste tidsforkortede sekvenser. Du indstiller bare optageintervallet og antallet af optagelser, og så klarer kameraet resten. Du skal selvfølgelig montere kameraet på et stativ og holde det så roligt som muligt; hvis kameraet bevæger sig, bliver der et hul i den endelige tidsforkortede optagelse.
Korrekt eksponering
Hvis du optager en kort sekvens med tidsforkortelse og ved, at lysforholdene ikke ændrer sig, så er det bedst at bruge en fuld manuel eksponering under hele den tidsforkortede optagelse.
Det bedste ved at optage med tidsforkortelse med Sony-kameraer er deres dynamisk frekvensområde. Fordi jeg optager alt i RAW, så kan jeg redigere senere, og derfor behøver jeg ikke bruge forløbsfilter til nogen af mine tidsforkortede sekvenser. Jeg undereksponerer rimeligt meget for at bevare detaljerne i himlen. På denne måde kan jeg altid få det perfekte billede. Hvis jeg fotograferer en overgang, f.eks. fra dag til nat, så er der en smart funktion i Intervaloptagelsesfunktionen, der kaldes AE-sporingsfølsomhed.
Denne funktion tilpasser eksponeringen gradvist til ændringer i lyset. Jeg indstiller kameraet til blændeprioritering og indstiller AE-sporingsfølsomhed til Lav. Dermed justerer kameraet eksponeringen meget gradvist i stedet for med små ryk, der ville give flimmer i den endelige tidsforkortede optagelse.
Du skal også sikre dig, at intervallet er tilstrækkeligt. Dine første eksponeringer er måske 1/30. sek. med et billedinterval på 2 sek., men hvis dagslyset bliver mørkere, så skal din eksponeringstid måske indstilles til 3 sek., der er længere end dit interval.
For at sikre nok fleksibilitet til at holde eksponeringen kortere end intervallet, så optager jeg med en lang blænde (så undgår jeg også, at der vises støv på sensoren), og jeg kører også følsomheden op til ISO 200 eller 400.
Tilføj en anden dimension
Jeg kan lide at være meget kreativ med mine tidsforkortede kompositioner, så jeg bruger ofte den motoriserede skyder og hovedet. Med en motoriserede skyder og hoved kan jeg skabe bevægelse, f.eks. panorere omkring noget i forgrunden. Det giver den endelige tidsforkortede optagelse en mere tredimensional effekt. Derfor kan jeg godt lide at optage i byen, hvor der er mange motiver til sådanne effekter; byen er en sand legeplads til fotografering med tidsforkortelse.
Sådan laves en Tidsforkortelse
Når du har taget hundredvis af billeder, kan du samle dem til en tidsforkortelse. Jeg redigerer mine billeder med en kombination af Adobe Lightroom og LR Time-lapse og udglatter eventuel flimmer. Bagefter eksporterer jeg billederne som en JPEG-sekvens til Adobe After Effects, hvor jeg kan genskabe de dele, hvor nogen er stødt ind i kameraet eller har flyttet det, og tilføjer overgange og zoomeffekter – akkurat som, når jeg redigerer en normal videosekvens.
"Jeg er besat af at tage det perfekte billede"