Det vigtigste ved landskabsfotografering er, at man skal have tålmodighed og nyde sit ophold i landskabet. Der går meget tid med at vandre og vente på det rette lys, så man skal være glad for at tilbringe tid i naturen.
Planlægning og forberedelse
Når jeg tager landskabsbilleder, vil jeg gerne tage seeren med på en rejse og vise landskaberne, som jeg så dem. Jeg vil gerne have, at de bliver betagede af motivet på samme måde, som jeg blev det, da jeg tog billedet. Dette opnår jeg ved at lave så lidt research som muligt på lokaliteten. Hvis jeg ser for mange billeder fra andre fotografer, så ødelægger det følelsen af forundring, første gang jeg selv ser stedet.
Undersøgelse af motivet
Nogle af de mest givende lokaliteter kan være svære at nå til. Størstedelen af mine billeder er taget i nordliggende lande, så jeg vandrer meget for at komme til lokaliteterne. Jeg undervurderer aldrig, hvor krævende en vandring kan være – så dét at have et kamera, der er så let som alle kameraerne fra Sony Alpha er, er ekstremt vigtigt for mig, fordi det gør det nemt for mig at udforske.
Når jeg er klar, går jeg en tur gennem landskabet. Jeg leder ikke aktivt efter noget at fotografere, men normalt er der noget, som fanger mit øje. Flere ting skal fungere i et billede, enten alene eller i kombination med noget andet, f.eks. lysets retning og kvalitet, og den måde det former landskabet på, interessante strukturer og linjer. Hvad angår farve, så er morgen og aften naturligvis særligt spændende, så jeg forsøger at time det sådan, at jeg fotograferer på disse tidspunkter.
Et af mine foretrukne billeder blev taget i en gammel landsby, der tilhører samerne i Sverige. Den bruges kun til ceremonier og er ubeboet resten af tiden. Jeg overnattede der i min bil og vågnede kl. 7 for at se, hvordan lyset ville udvikle sig. Det var meget tåget den dag, og området var ubeskriveligt smukt. Når jeg ser tilbage, vil jeg sige, at det var et af de mest fredfyldte og fabelagtige steder, jeg har været.
Jeg så den her vidunderligt buede linje langs kysten, der førte til træhytten. Søen lå stille hen i tågen, og solen balancerede kompositionen i fotoet på smukkeste vis. Jeg måtte bare tage det billede. Jeg ventede i ca. 10 minutter, indtil solen kom ud af tågen, og så var øjeblikket perfekt til at begynde at fotografere.
Indstilling af kameraet
Jeg bruger en række forskellig Sony-kameraer, afhængigt af hvad jeg skal fotografere, og hvor jeg skal rejse hen. Der er utallige årsager til, at jeg elsker at fotografere med dem – lige fra sensorernes brede dynamiske frekvensområde og den lange batterilevetid til den høje opløsning.
Mit primære kamera er Sony α7R IV, som jeg elsker pga. opløsningen på 61 megapixel. Derudover har jeg også Sony α7R III, α9 og α6400. Jeg har mange objektiver til disse kameraer, men når jeg vandrer, tæller hvert gram. For at sikre, at jeg kan bevare min energi, rejser jeg så let som muligt, så ofte medbringer jeg kun α7R IV med FE 16-35mm f/4 ZA OSS-objektivet.
Hvis jeg skal vandre i et par dage, så medbringer jeg måske også FE 24-105mm f/4 G OSS-objektivet i min taske, hvilket giver mig lidt fleksibilitet til at udvælge detaljer i landskabet.
Når det drejer sig om at eksponere billedet, har jeg tendens til at fotografere en masse med Blændeprioritering og med følsomhed indstillet til Auto ISO med en minimal lukkerhastighed. Jeg fotograferer ofte også med manuel eksponering, afhængigt af hvordan kameraet måler motivet. Med dette i mente bruger jeg ofte Matrix-måling til at undersøge hele motivet, eller jeg måler for højlys for at sikre, at jeg bevarer så meget højlysdetalje som muligt.
Farver og fotografering i Raw
Jeg fotograferer altid i Raw-format. Dette giver mig de fleste detaljer og dermed større frihed til at redigere billederne.
Det betyder godt nok, at startbilledet er meget fladt, når det gælder redigering. Et af mine tip, når der optages i Raw, er at bruge kameraets naturlige Kreative indstilling. Rediger indstillingen ved at justere kontrast og farve til et minimum. Når du ser i søgeren, kan du se et fladt billede, der er tæt på, hvordan et Raw-billede ser ud. Det ser måske ikke så godt ud, men du kan se mange flere detaljer i højlys og i skygger, så du kan se, hvilke oplysninger du skal arbejde på i Raw-filen.
Når jeg redigerer råfilerne, er mit mål altid at genskabe den måde, scenen så ud på, fra min hukommelse. Jeg leger måske med kontrasten for at skabe en stemning, men jeg forsøger at bevare naturlige farver, så de er så tæt på det, jeg husker, som muligt. Det er sådan, jeg ønsker, at folk skal se mine billeder.
"Det kan være en ærefrygtindgydende og personlig oplevelse at være til stede i nuet og se naturens dramatiske skønhed omkring sig. Når jeg deler mine billeder, forsøger jeg at tage andre med på denne rejse sammen med mig"