fyrværkeri, der eksploderer over vand

Vigtigste tips: Sådan tager du billeder af festligt fyrværkeri

med dit Sony Alpha-kamera

Planlæg på forhånd

Fyrværkeri varer normalt ikke lang tid, så sørg for at planlægge på forhånd. Du bør have en idé om, hvilke billeder du gerne vil tage, og hvis du kan, bør du besøge stedet i løbet af dagen, så du ved, hvor du vil stå, og hvilke objektiver du får brug for. Så er du helt forberedt, når himlen lyses op.

Det kan være svært at finde ting i tasken, når det er mørkt, så vær omhyggelig, når du pakker din den. Det er altid en god ide at tage en lille lommelygte med, hvis du får brug for at lede efter noget, eller bare for at kunne se, hvor du går.

gruppe af mennesker, der kigger på fyrværkeri

© Arthur Chauvineau

Billedindstillinger

Tag billeder i RAW, i stedet for i JPEG, så du har maksimal fleksibilitet. Dette format registrerer flere data og gør det muligt for dig at finjustere din eksponering i efterproduktionen.

Valg af objektiv og billedkomposition

Hvis fyrværkeriet finder sted hen over dit hoved, skal du bruge et vidvinkelobjektiv. For Sony-brugere er der heldigvis mange fantastiske muligheder for vidvinkelobjektiver, herunder FE 14mm f/1.8 GM, FE 20mm f/1.8 G eller det fleksible FE 12-24mm f/2.8 GM-zoomobjektiv. Hvis du ønsker en billigere mulighed, findes der også FE 12-24mm f/4 G-zoomobjektivet.

Befinder du dig længere væk fra fyrværkeriet, muligvis på en bakke med udsigt over en by, skal du finde en passende brændvidde, men et zoomobjektiv som FE 24-70mm f/2.8 GM II-objektivet eller FE 24-105mm f/4 G OSS-objektivet bør være gode valg, så du kan zoome ind og få de billeder, du ønsker.

et par, der kysser foran fyrværkeri

© Davide Monteleone | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/2.8, ISO 6400

Stabilisering og lukkerhastighed

For at fange de enkelte skud i et fyrværkeri skal du have en lukkerhastighed, der er hurtig nok til at fastfryse handlingen, samtidig med at den er langsom nok til, at der kan komme noget lys ind i kameraet. Den langsomste lukkerhastighed, du kan tage håndholdte billeder med, afhænger af forskellige faktorer, herunder hvor roligt du kan holde kameraet og objektivets brændvidde. Sørg for at slå Steadyshot til på dit kamera og/eller objektiv for at reducere eventuelle små bevægelser. Prøv at starte med en lukkerhastigheden på mellem 1/10 sekund og 1/30 sekund, og undersøg derefter dine billeder for at se, om hastigheden skal justeres.

Du skal bruge en længere eksponering, hvis du vil fotografere lyssporene eller flere skud af fyrværkeriet. Dette opnår du bedst ved at bruge et stativ, så du kan holde kameraet helt stille. Selve længden på din lukkerhastighed er et spørgsmål om personlig præference. Den kan for eksempel være mellem 1 sekund og 30 sekunder. Eksperimentér med dine omgivelser, og brug din kreativitet.

Kontinuerlig optagelse

Hvis du prøver at tage billeder af enkelte skud i fyrværkeriet i stedet for en længere eksponering, kan det være en god idé at skifte til kontinuerlig optagelse og tage et par billeder, så du får den bedst mulige chance for at få et rigtigt godt billede. Et sted omkring 3-5 fps bør være den rette hastighed, når du tager billederne.

Blænde og ISO-følsomhed

Lukkerhastigheden afhænger af, hvordan du vil tage billederne af fyrværkeriet, men du bør indstille din ISO-følsomhed så lavt som muligt for at minimere støj. Start med at indstille blænden et sted i midten; f/8 er et godt sted at begynde. Det kan være svært at få et godt billede af fyrværkeri, og derfor må man prøve sig frem. Justér indstillingerne for eksponering, indtil du føler, at du har nået den rette indstilling.

Hvis du tilføjer elementer i baggrunden, som f.eks. silhuetten af en gruppe mennesker eller et træ, kan det tilføje endnu et lag i dit billede. Ønsker du alligevel at inkludere elementer i forgrunden, er det måske en god idé at reducere størrelsen på blænden endnu mere for at skabe en større dybdeskarphed, så du kan få dem i fokus. I dette tilfælde kan du kompensere for den lavere eksponering ved at øge ISO-følsomheden. Som nævnt før, må du prøve dig frem, når du tager billeder af fyrværkeri, og det handler om at finde frem til de indstillinger, der passer til dine omgivelser.

farverigt fyrværkeri på nattehimlen

© Elisha Terada

Lang eksponering og støjreduktion

Èn ting, du bør gøre, hvis du tager billeder med eksponering på mere end ét sekund, er at gå ind i dit Sony-kameras menu og sikre dig, at du har slået ”Lang eksp. SR” (lang eksponering - støjreduktion) til. Dette slår støjreduktionen til i samme interval som din lukkerhastighed, efter dit billede er blevet taget. Så hvis du har en eksponering på 10 sekunder, virker støjreduktionen i yderligere 10 sekunder for at hjælpe med at reducere eventuel støj.

Fokusering

Hvis du fotograferer fyrværkeri imod en mørk nattehimmel, bør du skifte til manuel fokus. Er himlen sort, er der ikke noget, som kameraet kan autofokusere imod, så skift i stedet til manuel og fokuser til uendeligt, hvilket er den længste afstand, du kan fokusere. Uendeligt fokus vises på kameraskærmen med symbolet ∞. Vær dog opmærksom på, at nogle objektiver faktisk fokuserer længere end uendeligt, så tjek det på forhånd. Hvis månen og stjernerne er synlige, kan du bruge disse som referencepunkter.

Udvalgte produkter

Beslægtede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt