oriontågen

Sådan fotograferer jeg | Det ydre rum

Stefan Liebermann

Det seneste års tid eller deromkring har Covid-19-pandemien sat en stopper for, at jeg kunne rejse til spektakulære steder for at følge min passion for astrofotografering. Men tiden hjemme har gjort det muligt for mig at fortsætte med at øve mig i astrofotografering af det ydre rum. Det fede ved at tage billeder af det ydre rum er, at du kan fotografere dem fra overalt i verden; med det rigtige udstyr som Sony Alpha 7R III er lysforurening ikke noget problem.

horsehead nebula

© Stefan Liebermann | Sony α7R III + FE 600mm f/4 GM OSS | 120s @ f/4.0, ISO 800 (48 images stacked | 96 minutes)

 

Astrofotografering og fotografering af det ydre rum

Astrobilleder kombinerer landskabet med elementer fra himlen, som vi alle kender – månen, stjernerne og selvfølgelig Mælkevejen. Når du fotograferer det ydre rum, fotograferer du et motiv på nattehimlen med et teleobjektiv, f.eks. Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS-objektivet og som regel en 2x telekonverter. Denne kombination giver dig et super telefotoobjektiv med en brændvidde på op til 1200 mm. Apps som Stellarium, som jeg bruger, kan bagefter bruges til at lokalisere dit valgte motiv på nattehimlen.

På grund af den måde, som lyset sendes på fra de fjerne områder i rummet, er det muligt at fotografere dem i din have. Du behøver ikke rejse til et mørkt sted for at tage fantastiske billeder. Månen er det perfekte motiv at starte med, fordi du kan fotografere den med meget tilgængelige kameraer og objektiver.

iss på vej tværs over fuldmånen

© Stefan Liebermann | Sony α7S III + FE 600mm f/4 GM OSS + 2x teleconverter | 1/4000s @ f/8, ISO 12,800 (Images taken from 4K 120fps capture)

Videnskaben

Digitalkameraer har et filter foran på sensoren, der blokerer bestemte lysfrekvenser, som vores øjne ikke kan se, f.eks. ifrarød og ultraviolet lys. Jeg har et modificeret Sony Alpha 7R III, der har fået dette filter fjernet professionelt, så de kan fange de lysfrekvenser fra det ydre rum, som vores øjne ikke kan se.*

andromedagalaksen

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS | 30s @ f/4.0, ISO 800 (180 images stacked | 90 minutes)

Men for kun at se lyset fra det ydre rum skal jeg blokere næsten alt synligt lys og kun lade bestemte bølgelængder slippe gennem og derfor bruger jeg et andet specialist-Astrofilter, som jeg bruger midlertidigt foran sensoren under optagelsen.

Når Jorden roterer, ser det ud som om, at stjernerne bevæger sig på himlen. Jeg sætter mit kamera og objektiv på en Sky Tracker for at få dette med. Enheden drejer langsomt kameraet i forhold til Jordens rotation for at undgå slørede billeder eller stjernespor, selv når optagelserne eksponeres i minutter ad gangen.

Eksponering af billedet

Der kommer meget lidt lys ind i mit Sony Alpha 7R III-kamera, så jeg indstiller objektivet til størst mulig blænde og indstiller kameraets følsomhed til højest mulig ISO med mindst mængde støj, hvilket er ISO 800 for mit Sony Alpha 7R III. Jeg indstiller derefter billedet til den længst mulige eksponering, og afhængigt af situationen kan dette være 1 minut eller 10 minutter.

stjernehoben plejaderne

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS | 30s @ f/4.0, ISO 800 (375 images stacked | 188 minutes)

Hemmeligheden bag fotografering af det ydre rum er, at du ikke tager ét billede. Du tager så mange billeder, du kan; hundredvis eller måske tusindvis af billeder. Jeg kan sidde i min have hele natten og fotografere det samme motiv igen og igen. Den endelige billedeksponering skabes ved at stakke billederne med software som Astro Pixel Processor eller Deep Sky Stacker.

Softwaren ser efter detaljer i billedet, der er ens på tværs af de tusindvis af billeder. Den frafiltrerer de detaljer, der ikke er ens, f.eks. støj eller atmosfæriske forhold, så der kan skabes utroligt skarpe, detaljerede billeder – alt sammen, mens du skyder løs i baghaven.

En god start

Hvis du lige er startet, kan du koncentrere dig om noget grundlæggende, f.eks. fotografering af månen. Dertil behøver du ikke et modificeret kamera; du kan gøre det med et kamera som Sony Alpha 7C eller Alpha 7 III og et teleobjektiv som det prisvenlige Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS med en FE 2x telekonverter.

Eksponeringen afhænger af, hvad du ser på skærmen – skal billedet være så lyst som muligt, skal du bruge kameraets histogram til at sikre, at du ikke overeksponerer højlysområder. Tag derefter en række billeder for at lave en stak.

månen viser sine kratere

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS + 2x teleconverter

Det er bedst at lave en stak til månen, fordi der er en masse atmosfærisk turbulens i vores atmosfære. Hvis du kun tager et enkelt billede af månen, er der måske kun ét skarpt område. Ved at tage flere billeder og stakke dem, kan du få et endeligt billede, hvor hele månens overflade er skarp og detaljeret.

Og når du tager billeder af månen, behøver du ingen star tracker. Bare sørg for, at månen er midt i billedet hver gang, så sørger stakkesoftwaren for at justere de enkelte billeder.

 

* Bemærk venligst, at kameramodificeringer ikke udføres af Sony eller på deres autoriserede servicecentre. Hardwaremodificeringer anbefales ikke af Sony og sker alene på ejerens egen risiko.

Udvalgte produkter

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Germany

"Det er en ganske særlig form for fotografering: ikke synlig for det menneskelige øje, men virkelig"

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt