Under lockdown var jeg fanget derhjemme uden at kunne tage nogen steder. Og alligevel kunne jeg godt tage billeder af noget, der var så langt væk, takket være mit Sony Alpha 7R IV, og det fangede mig som fotograf. Jeg har altid været interesseret i at fotografere månen, men det fascinerede mig endnu i den periode. Det hjalp med mig at slippe væk fra virkeligheden under lockdown.
Kameraer og objektiver
Mit foretrukne kamera til mine månebilleder er Sony Alpha 7R IV, og så var jeg så heldig at kunne låne et FE 400mm f/2.8 G Master-objektiv. Jeg syntes nu alligevel, at en brændvidde på 200mm med det superskarpe FE 70-200mm f/2.8 G Master-objektiv var mere end nok. Kvaliteten af objektivet er superb, og man kan tage fantastiske billeder med et.
Jeg har taget nogle mine yndlingsbilleder med objektiv, som jeg faktisk jævnligt bruger, når jeg tager billeder af musikerne til en koncert. Og at kunne fotografere månen viser bare, hvor alsidig det objektiv er. Med 200mm brændvidde kan man også nemt få noget kontekst med.
Få det tydeligt og klart
Helt basalt skal man have et stativ. Det behøver ikke være det dyreste, men det skal være solidt, helst tungt, og så skal det have et solidt hoved, der ikke bevæger sig, når det først er spændt. De fleste stativer har en krog til at hænge en kamerataske på som vægt. Det er helt ideelt. Man skal dog lige sikre sig, at tasken rører jorden, så den ikke svinger, når den hænger i krogen, mens man eksponerer.
Til sidst skal det siges, at det er stort set umuligt at tage helt skarpe billeder på grund af atmosfæren mellem jorden og månen. Men det er nogle helt grundlæggende ting, man kan gøre, så man får den bedste mulighed for at tage et detaljeret billede.
For eksempel hvis objektivet har et modlysblænde – brug det. Det kan være med til at blokere for lys, der kastes lige ind i objektivet fra uventede vinkler. Jeg tog det her fra et byområde i den sydvestlige del af London. Man behøver altså ikke et sted uden lys for at fotografere, selvom det naturligt nok helt sikkert ville hjælpe.
Når du rører ved kameraet for at tage et billede, bevæger man det egentlig også lidt på samme tid. Det er derfor godt at vænne sig til at bruge kameraets selvudløser. Med selvudløseren kan man køre lukkeren af og give kameraet nogle få sekunder til at hvile, før eksponeringen går i gang. Man kan også bruge en Bluetooth-udløser eller Sony Imaging Edge Mobile-appen til at udløse kameraet på afstand. Det er også en god idé at forsøge med en elektronisk lukker, hvis kameraet har det. Det vil begrænse selv den mindste bevægelse af kameraets mekaniske lukker, så kameraet holdes helt stille under eksponeringen.
Til at fokusere bruger jeg altid manuelt fokus. Jeg bruger ofte Imaging Edge Mobile-appen, så jeg kan bruge mobilens skærm til at få et mere præcist fokus. Man kan også bruge kameraets søger eller skærmen bagpå. På den måde kan man udnytte forstørrelsesmuligheden til at fokusere på lige netop den del af billedet, man er interesseret i.
Eksponering
Med månen midt i billedet bruger jeg centervægtet spotmåling. Jeg tager altid rå billeder og vurderer eksponeringen ud fra, om den giver nok til, at jeg kan få skyggerne bedre frem, så skyerne bliver mere fremtrædende. Ved at eksperimentere kan man finde ud af, om der bare skal eksponeres på månen, eller om den skal overeksponeres lidt, så man bedre kan arbejde med skyerne.
Det er meget fristende at tage billederne med det bredeste objektivblænde og trække så meget lys ind i objektivet som muligt. Men det blænde er helt sikkert ikke det skarpeste. Man skal finde objektivets skarpeste punkt. Det kan godt betyde, at man skal fotografere ved f/4 eller f/5.6 – eksperimentér med objektivet undervejs, og find ud af, hvor objektivet er skarpest.
Lukkerhastighed
Med hensyn til lukkerhastighed har jeg fundet ud af, at den absolut laveste, man kan tage billeder ved, er 1/5 sek. Er den længere, begynder månen at blive sløret. Man kan godt bruge en hurtigere lukkerhastighed, men det skal være den lavest mulige, så man kan udnytte fordelene ved at lukke så meget lys ind som muligt, og holde ISO-følsomheden så lav som muligt.
Når følsomheden er lav, er støjen minimal. Men selv med den høje opløsning, som Alpha 7R IV har, kan jeg fint øge ISO'en til 800 eller 1000, uden at få problemer med støj. Og så kan jeg nemt fotografere jordens nærmeste nabo.
"Peter Neill er den stærkeste fotograf, vi nogensinde har mødt. Vi vil ganske enkelt ikke bruge andre længere. – Mark Sheehan, The Script"