dreng peger op i luften og smiler

Sådan fotograferer jeg | Fotografering af min familie

Jan Tichy

Fotografér det, der betyder noget for dig

Min søn er vant til at blive fotograferet, men det er aldrig godt at stikke kameraet helt op i snuden på ham. De fleste mennesker kan "mærke" kameraet og reagerer på det. Hvis jeg skal have naturlige billeder, tager jeg ham med udenfor, hvor han kan lege. Og disse billeder var vigtige – for de første uger kunne vi ikke være sammen med vores familier, så billederne var vores måde at være sammen på, men på afstand.

dreng leger på rutsjebane

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 100

Sådan fotograferer du din familie

Hvis du lige er begyndt at fotografere familien, så start med nogle scener, hvor der kun er lidt bevægelse. Vælg nogle øjeblikke, hvor motivet sidder stille, tænker eller læser. I sådanne øjeblikke er de mindre bevidst om, at du tager billeder, og du har dermed også tid til at afprøve forskellige indstillinger. Det er mere svært, når personerne bevæger sig, især når det gælder børn.

dreng hæver et glas og smiler

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/1.8, ISO 320

Jeg har altid mit Sony Alpha 9 II med mig. Mange siger måske, at det er et kamera til sport, men det er faktisk til alt, særligt motiver i bevægelse. Enhver forælder ved, at børn kan bevæge sig vildt hurtigt, og at de som regel ignorerer dig, hvis du siger, at de skal sidde stille, så der kan tages billede. Så Alpha 9 II er ideelt til at tage billeder af børn!

Valg af objektiv

Valg af objektiv er naturligvis vigtigt. Hvis du plejer at bruge et zoomobjektiv, foreslår jeg, at du prøver et objektiv med fast brændvidde. Du får som regel en bredere blænde, der præsterer bedre i svag belysning og giver en lavere dybdeskarphed til at adskille dit motiv fra baggrunden.

dreng med mad omkring munden

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 24mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Jeg bruger mange forskellige objektiver til disse typer billeder, og hvert af dem tilfører noget forskelligt. Vidvinkelobjektiver som FE 24mm f/1.4 G Master, Sony FE Zeiss Distagon T* 35mm f/1.4 eller FE 35mm f/1.8 er fantastiske til flere personer på billedet. Når der sker noget, kan vidvinklen fange handlingen mellem motiverne. Men hvis der kun er et enkelt motiv på billedet, kan der opstå en masse tom plads. Det kan være svært at isolere motivet, eller så skal du i hvert fald meget tæt på.

dreng løber rundt i en skov

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 100

Lange brændvidder er rigtig gode til at isolere motivet, men på grund af den lange afstand er det nemmere for at min søn at løbe væk, hvilket hverken er ideelt for en fotograf eller en forælder! Jeg fandt ud af, at den ideelle brændvidde er omkring 50 mm – lige nok afstand mellem os og en naturlig gengivelse af omgivelserne. Mange af billederne er skudt med Sony Zeiss Planar T* 50mm f/1.4.

dreng leger med blade

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/250s @ f/1.4, ISO 100

Få det meste ud af dit kamera

Der er mange funktioner på Alpha 9 II og generelt på Sonys kameraer, der hjælper dig med at få de bedste familiebilleder. En af de vigtigste funktioner er Eye AF. Med den kan jeg fokusere på kompositionen, mens kameraet sørger for perfekt fokus på øjnene, også selvom billedet tages med stor maksimal blænde. Jeg brugte også af og til muligheden for lille fleksibelt punkt, når min søn var langt væk. Det er nemt at flytte fokuspunktet takket være joysticket bagpå, og så klarer AF-sporingen resten af arbejdet. Og selvfølgelig – med Alpha 9 II kan jeg tage alle billeder ved 20 b/sek.

dreng leger med en kande vand

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/2000s @ f/1.4, ISO 100

En anden nyttig funktion er at kunne vippe skærmen. Med den kan jeg fotografere lidt mere diskret og samtidig komme længere ned og i højde med min søn. Jeg kan tage billeder, der ellers er svære at få med en skærm, der ikke kan vippes, eller med elektronisk søger.

dreng peger op i luften og smiler

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1250s @ f/1.4, ISO 100

Hvad angår eksponeringsindstillingerne, så bruger jeg næsten altid Blændeprioritering og Auto ISO. Jeg indstiller Auto ISO til laveste lukkerhastighed på omkring 1/500. sek. Dette betyder, at jeg ved, at kameraet ikke går under denne lukkerhastighed, så alle bevægelser fryses. Hvis kameraet har brug for mere, øges ISO-følsomheden automatisk for at opretholde den korrekte eksponering. En virkelig nyttig eksponeringsindstilling, fordi jeg slipper for at tænke på andet end kompositionen.

dreng smiler, mens han gynger

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 80

Refleksion

Når jeg ser tilbage, så minder disse enkle billeder af min søn og min familie mig om de skønne øjeblikke, hvor vi hyggede os sammen. At fotografere personer, der står dig nært ,og som du elsker, vil altid være det mest fantastiske fotoprojekt. Så hold aldrig op med at fotografere familien – det er et livslangt projekt!

Udvalgte produkter

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

"Fotografering har givet mig den største gave: at se verden gennem et unikt perspektiv. Der er så meget skønhed og magi omkring os, som er værd at indfange. Man skal blot blive ved med at kigge efter det og altid være klar"

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt