Bjerg ved Lago d'Antorno spejler sig i det stille vand

FE 35mm f/1.4 GM: Uanset lyset, Uanset vejret

Stefan Liebermann og Dennis Schmelz

sony 35mm f/1.4 G master

Sony Ambassadors Stefan Liebermann og Dennis Schmelz er nogle af de første i verden til at prøve det nye FE 35mm f/1.4 G Master-objektiv – en model, som viste sig at være lige inspirerende til både stillbilleder og videoprojekter.

morgenlys rammer et træ i Hintersee-søen

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/9.0, ISO 400

Objektivet giver både fotografer og videografer en ny kreativ mulighed – dets ultrabrede blændeåbning og naturlige visning kombineret med exceptionel billedkvalitet, lav vægt og beskyttelse mod vind og vejr i én enkelt pakke. Med sin baggrund inden for rejse-, reklame- og musikvideoer har FE 35mm f/1.4 GM inspireret Dennis til at lave en filmisk kortfilm ved svagt lys med kraftige Americana-toner.

"Jeg ville gerne udnytte objektivets nye funktioner", fortæller han, "og lave en historie, som kun dét kunne fortælle. I mine øjne er 35 mm den perfekte brændvidde til film. Den kan tilpasses mange forskellige motiver, og jeg er vild med det filmagtige. Det er ikke for bredt, men giver stadig fornemmelsen af rum, og det er fantastisk til at optage mennesker. Og det bedste er måske, at 1.4-blænden giver den mest fantastiske bokeh og lader os arbejde med atmosfærisk lys."

FE 35mm f/1.4 GM bruger en fysisk blændering, der kan gøres lydløs til filmbrug via en knap på objektivringen, så det er parat til enten stillbilleder eller video. "Dette betyder, at du får en nærmest usynlig overgang i blænden, når der justeres fokus, afhængigt af den fortæller, du skaber, og du kan ændre eksponeringen på samme måde", fortsætter Dennis begejstret. "Det hjælper mig som videograf, fordi jeg undgår den hårde overgang, som fjerner seeren fra øjeblikket. Det er bare smukt, naturligt og jævnt."

dennis schmelz holder sit alpha 7s3 over hovedet, mens han filmer et band på en scene

© Christopher Schmid

Da Dennis arbejdede med Ansigtsregistrerings-AF på sit α7S III blev han også imponeret af fokushastigheden på FE 35mm f/1.4 GM, nøjagtigheden og den manglende støj fra motoren. "Den bruger en friktionsløs XD Linear-motor", fortæller han, "AF-indstillingen skete utroligt hurtigt og nøjagtigt. Vi lavede kun seks optagelser med manuelt fokus. Alle de andre blev lavet med ansigtsregistrering ved f/1.4, og de var perfekte hver gang." Vejrforseglingen på FE 35mm f/1.4 GM klarede også den udfordring, det var at optage kortfilm i nattetimernes silende regn, og letvægtsdesignet betød, at Dennis uden problemer kunne flytte det på en kardan. "Ingen gider et objekt, der holder dem tilbage", indrømmer han, "og FE 35mm f/1.4  GM gør det stik modsatte. Det styrtede ned under optagelserne, og objektivet blev ret vådt, men det var slet ikke noget problem! Den lave vægt er også et mega plus. Sammenlignet med tidligere objektiver med hurtig blænde på 35 mm, der kun vejede 524 g, så er det bare så meget nemmere at have med rundt."

Morgenlys ved Lago d'Antorno, der smyger sig om et bjerg, hvis spejling ses i det stille vand

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/15s @ f/8.0, ISO 100

For Stefan, der er natur- og landskabsfotograf med speciale i nattemotiver, var FE 35mm f/1.4 GM en brat opvågning, men én, som han hurtigt vænnede sig til. "Normalt bruger jeg vidvinkelobjektiver", fortæller han, "f.eks. 16 mm eller 20 mm, og jeg tænkte med det samme, "hvad kan sådan et objektiv gøre for mig?", men det stod hurtigt klart! Jeg synes, det var helt fantastisk til udforskning af andre sider af naturen. Normalt ser jeg efter en masse i forgrunden, men med 35 mm flyttede mit fokus sig til det, der er i midten og himlen, så jeg opleve et frisk og smukt nyt perspektiv."

en række både fortøjret i søen ved bjerget

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/9.0, ISO 250

Visningen var en ny oplevelse for Stefan, men den optiske kvalitet var alt det, han ønskede sig. FE 35mm f/1.4 GM bruger et ED-element (Extra Low Dispersion) og to XA-elementer (Extreme Aspherical), en Nano AR II-belægning og et 11-bladet afrundet blændedesign, der giver en exceptionel klarhed selv i udfordrende lys. "Dette objektiv leverer skarphed fra hjørne til hjørne."

Stefan fortæller: "Det er utroligt godt og meget åbent ved f/1.4 til mine billeder af nattehimlen, men jeg har ikke altid brug for den fulde blænde, særligt ikke når jeg bruger en stjernesøger om natten eller skyder almindelige landskabsbilleder i tusmørket eller ved daggry eller i skumringen. Når jeg bruger f/2.8 og f/3.5 og stadig ikke har vignetering, ingen koma, ingen afvigelser overhovedet."
striber af bremselys fra biler langs en bjergvej med en malerisk kirke i baggrunden

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Stefan er erfaren fotograf inden for panoramalandskaber og også her var objektivet overbevisende. Med mindre forvrængning ved 35 mm end vidvinkelbrændvidderne leverer kunne han lave flere billedsammensætninger med høj opløsning. "Hvis jeg havde brug for mere forgrund eller bredere visning", fortæller han, "så brugte jeg bare flere 35 mm-optagelser til at dække motivet, og det nye objektivs funktion til hold af AF er perfekt til det formål, fordi jeg kan låse skarpheden på tværs af eksponeringerne."

solopgang over Hintersee-søen med bjerge og træer, der spejler sig i vandet

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

På samme måde som Dennis, synes Stefan, at letvægtsdesignet for FE 35mm f/1.4 GM er en enorm fordel. "Det er fantastisk, at jeg kan pakke mit α7 III, et 24mm f/1.4 GM og det her nye objektiv, og så bare tage på tur. Jeg kan klatre op ad bakker og bjerge, tage telt med, og det er ikke hårdt. Jeg vil helt sikkert tage mange flere billeder med det her objektiv."

sony alpha 7 III på et stativ med et bjerglandskab, der kan ses på den bageste skærm

© Stefan Liebermann

Udvalgte produkter

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Germany

"Det er en ganske særlig form for fotografering: ikke synlig for det menneskelige øje, men virkelig"
Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

"Der er altid en historie at fortælle og et nyt perspektiv, der venter på at blive opdaget"

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt