mike will sony alpha 7RIII londons bybillede om aftenen

Hvem er mørkeræd?

Mike Will

"Det bedste ved at fotografere ved svagt lys er, at det er en udfordring," siger Mike Will. "Det er ikke nemt at mestre, så det giver mig mulighed for at vise mine kreative evner."

Mike har fotograferet bybilleder ved svagt lys og aftenprotrætter i London i flere år, og for ham bliver udfordringen aldrig kedelig: "Jeg foretrækker klart at fotografere efter mørkets frembrud frem for om dagen, og en stor årsag til det, er folks reaktion på mine billeder. Jeg kan tage en scene fra en gade, som de måske ser ti gange om dagen – et sted, de tager som en selvfølge – og få dem til at se noget helt nyt og enestående."

mike will sony alpha 7RIII 20 fenchurch-bygning om aftenen

© Mike Will | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1.0s @ f/4.0, ISO 100

Der er ingen tvivl om, at Mikes scener med svagt lys er imponerende. De består af en fin blanding af enestående komposition, præcis timing og betagende farver, der er et resultat af årelang erfaring som fotograf. Det er en blanding af funktionerne i hans spejlfrie Alpha-kameraer og hans passion for at overvinde udfordringerne ved at fotografere portrætter efter mørkets frembrud, der har fået ham til at producere billeder med svagt lys, som både er fængslende og magiske.

Mike siger, at han presser sig selv for at tilføre værdi til hvert billede, og han bruger elementer, der får denne værdi til at springe i øjnene og fange beskuerens opmærksomhed.

mike will sony alpha 7RIII en mand står bag lysstriber foran st pauls cathedral

© Mike Will | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 2.5s @ f/8.0, ISO 160

Så, hvordan man lige præcis gør et billede med svagt lys til noget ekstraordinært? Hvordan tilfører man følelser og gør det betagende? Mike bruger en række elementer, hvoraf et af dem er at fotografere fra et højere udsigtspunkt.

"Højere udsigtspunkter er fantastisk til at kigge ud over byer som London," fortæller han, "og man får en følelse af at være mere fri, end når man er på gadeniveauet, og samtidigt får man et bredere perspektiv. Det er dog vigtigt at skabe en balance, så man ikke mister forbindelsen til det sted, man fotograferer, eller risikerer at gøre det anonymt."

Se dette billede af Bank, hvor det højere udsigtspunkt tilfører et traditionelt landskab komposition med stærke linjer, der guider beskuerens øje.

mike will sony alpha 7RIII lysstriber fra trafikken i londons gader taget med lang eksponering om aftenen

© Mike Will | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 5.0s @ f/11.0, ISO 125

Bevægelse er også et vigtigt element, men ikke bare en hvilken som helst bevægelse. Lang eksponering ved svagt lys medfører et naturligt bevægelsesslør og lysstriber, men man skal arbejde en smule hårdere end det, siger Mike. En af de metoder, han bruger, er at kombinere statiske elementer med sløret, f.eks. den statiske bus som omdrejningspunktet i midten af hans Bank-billede, eller at bruge et stillestående menneske som kontrast til bevægelsen.

"Det handler igen om problemløsning," forklarer Mike. "Man skal være passioneret og lægge timerne i det, ofte i kulden, mens man venter på det rette øjeblik. Det er et spørgsmål om dig mod busserne og bilerne for at få timingen helt rigtig, men det er en fantastisk følelse, når man ved, man har billedet i kassen – selv efter 20 eller 30 forsøg."
mike will sony alpha 7RIII en mand læner sig op ad en telefonboks om aftenen, mens lyset fra trafikken tegner striber gennem gaden

© Mike Will | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 2.0s @ f/10.0, ISO 320

Til sine seneste billeder ved svagt lys, der dækkede vartegn i hele London, har Mike brugt sine betroede α7r III og α7 III. Han forstår udmærket fordelene ved spejlfrie kameraer, men da α7 II var hans første professionelle kamera, er funktionerne, der gør fotografering ved svagt lys meget nemmere end tidligere, meget normale for ham. "Når folk spørger mig til råds i forhold til de problemer, de har med deres DSLR-kameraer, f.eks. at fokusere i mørket eller at opnå den perfekte eksponering, er det helt fremmed for mig," siger han. "Jeg spørger dem "hvorfor kan du ikke bare bruge focus-peaking eller se, hvad du får gennem søgeren?" Men så stirrer de bare på mig helt udtryksløst! Efter at have brugt Alpha-udstyr i årevis tager jeg nok bare alle de fantastiske funktioner som en selvfølge, da de er helt normale for mig."

mike will sony alpha 7RIII udsyn ned ad en trappe til en oplyst dinosaur på et britisk museum

© Mike Will | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/2.8, ISO 2000

Fotografering ved svagt lys betyder også, at størrelse spiller en vigtig rolle, når Mike vælger sit udstyr. "Mindre, lettere kameraer og objektiver gør det nemmere at arbejde i byen om aftenen," forklarer han, "og hvis jeg skulle bruge et DSLR med samme kvalitet i fuldformat som mit Alpha-udstyr, så ville det næsten være dobbelt så stort."

Og hvad med objektiver? Mike fortæller, at han også rejser let, hvad det angår. "Jeg bruger FE 16-35mm F2.8 GM ca. 90 % af tiden til mit arbejde med svagt lys og lang eksponering. Til portrætter, som det jeg tog af pigen på gyngen, bruger jeg Distagon T* FE 35mm F1.4 ZA. Desuden ved jeg, at jeg med funktionen til autofokus på øjet i Alpha kan stole fuldt ud på, at skarpheden er der, selv når det er helt åbent."

mike will sony alpha 7RIII pige på en karrusel, som holder godt fast, mens den drejer rundt, på en markedsplads

© Mike Will | Sony α7R III + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/320s @ f/1.8, ISO 1000

Den største udfordring ved fotografering ved svagt lys er dog billedkvaliteten og evnen til at få de nødvendige farver og detaljer for at betage folk. Igen leverer Mikes Alpha-kabinetter varen, og han er helt rolig ved at lade hvidbalancen være indstillet til Auto og derefter foretage små justeringer af farverne i Lightroom.

ISO-ydeevnen og det dynamisk frekvensområde klarer også udfordringerne ved svagt lys. Mike forklarer: "Mine portrætter med svagt lys er fotograferet ved omkring ISO 1000 eller højere, men man får stadig virkelig mange detaljer og høj kvalitet ud af sensoren, og billederne er så rene. Til gadebillederne med svagt lys fotograferer jeg ved 50-500, og der er et enestående dynamisk frekvensområde til at indfange detaljer i både det belyste og i skyggerne. Det hjælper mig med at overvinde udfordringerne ved svagt lys."

Har Mike nogle sidste gyldne råd til fotografer, der gerne vil fotografere om aftenen? "Det er ikke nok bare at gå ud og fotografere, når det er blevet mørkt. Du skal gøre noget anderledes," siger han.

Udvalgte produkter

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt