tre kvinder, der sidder på en bil med døren åben

Sådan tager jeg billeder | Cinemagrafier

Virgo Haan

Nogle gange kan et nyt kamera og en ny teknologi hjælpe din fantasi og kreativitet på vej. Jeg har lavet cinemagrafier - stillbilleder med et simpelt, bevægeligt element, som kører i loop - i omkring ti år. Det var ikke, fordi jeg kedede mig med at lave den type billeder, men jeg ville gerne prøve noget nyt, og Sony Alpha 7S III gav mig muligheden for det.

Click to play | © Virgo Haan

Jeg søger altid efter nye måder at hjælpe mine klienter med at fortælle deres historier. Det er altid en kamp at skille sig ud fra mængden, og alt, hvad der er visuelt anderledes, hjælper med at få opmærksomhed i de overfyldte feeds fra sociale medier. Så hvis teknologien giver mig mulighed for at prøve en ny teknik, er mine klienter altid med på at prøve det af.

Teknik
De nye billeder, jeg har skabt, er simpelthen bare korte, uendelige loops - der er ingen begyndelse, midte eller slutning. De har elementer tilfælles med mine cinemagrafier - de rummer et tilsyneladende fastfrosset motiv, men nu er der roligere øjeblikke og lys i bevægelse i stedet for blot et element i bevægelse på billedet.

Click to play | © Virgo Haan

For nyligt arbejdede jeg på et projekt med en sydafrikansk rapper, Moozlie. Jeg stillede mit Alpha 7S III på en trefod, så det stod fuldstændig stille, og skød videoen i 4K-opløsning og med 120 fps. Jeg bad Moozlie om at stå helt stille, mens min assistent flyttede belysningen hele vejen rundt om bilen. Som lyset bevægede sig, kom hendes ansigt ud af skyggerne og ind igen, da lyset var passeret. Jeg brugte lige over et sekund af optagelsen, hvilket i en tidslinje med 24 fps gav et slowmotion-klip på omkring 5 sekunder. I loop er Moozlie helt fastfrosset, det er kun hendes øreringe, som svinger langsomt frem og tilbage, og lyset panorerer rundt. Så lavede jeg et loop, som viser hendes ansigt komme ud af skyggerne og tilbage igen.

Eksponering
Et af de vigtigste elementer, når man laver sådan nogle billeder her i loop er eksponeringen. For at lave et loop skal eksponeringen være den samme i starten og i slutningen af loopet. Jeg måler altid eksponeringen på scenens vigtigste element, hvilket oftest er personens ansigt. For at lave et lysgrafi sætter jeg mit Alpha 7S III på manuel eksponering og beder min assistent rette lyset mod personens ansigt. Ud fra det låser jeg så eksponeringen. Så kan jeg være sikker på, at selv i det skarpest belyste øjeblik vil belysningen ikke forstyrre eksponeringen, og ansigtet fremstår perfekt eksponeret. Når alt det er ordnet, beder jeg assistenten om at pege lyset væk fra personen, så hun er helt i skygge. Så begynder jeg optagelsen og flytter lyset hele vejen rundt, så det slutter med igen at pege væk fra personen.

Click to play | © Virgo Haan

Loopen skabes ved at starte og slutte med ansigtet i fuldstændig skygge, og selv i det skarpest belyste øjeblik kan man være sikker på, at ansigtet ikke er overeksponeret.

Bevægelse
I en anden video bad jeg Moozlie sætte sig ind i bilen, men denne gang satte jeg mit Alpha 7S III med FE 16-35mm f/2.8 G Master-objektiv i en gimbal-holder for at skabe en blød bevægelse. Også her satte jeg kameraet til at optage med 120fps i 4k. Denne gang bevægede jeg kameraet i gimbal-holderen for at skabe en bevægelse helt ind i bilen og tilbage. Med et vidvinkelobjektiv på 16-35mm kommer det til at føles, som om man dykker helt ind i scenen.

Da jeg havde optaget det, tog jeg omkring et halvt sekund af optagelsen og satte det på en tidslinje for at få et slowmotion-klip på omkring 2 sekunder, og bagefter vendte jeg det om. Det færdige resultat er en kort loop, hvor kameraet hele tiden bevæger sig ind og ud af bilen, og Moozlie slet ikke bevæger sig. I dette tilfælde brugte jeg en gimbal, men jeg har også lavet lignende loops med Alpha 7S IIIs Aktiv stabiliserings-funktion og skudt lige så elegante videoer.

Prøv selv
Mit råd til alle, som gerne vil skyde cinemagrafier, lysgrafier eller lave klip i loop er; husk at holde det simpelt. Man skal ikke være bange for at eksperimentere, men det kræver faktisk ikke så meget at skabe noget helt fantastisk.

Click to play | © Virgo Haan

Den teknologi, som vi som skabere har til rådighed, udvikles og ændres hele tiden, så følg med i det nyeste, og lad det give næring til din kreativitet.

 

Credits
Ballzy X PopSpot X MOOZLIE
Klient: @ballzy_est
Talent: @moozlie

Fotograf
Virgo Haan

Art Director
Andreas Aru
@andr3asaru

Producer
Sander Rootslane
@rootslane

Stylist / MUA
Liisa-Chrislin Saleh
@lisasalvaje

Udvalgte produkter

Virgo Haan

Virgo Haan | Estonia

"Jeg giver det bedste af mig selv for at skabe værker, der er større end livet i hverdagen"

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt