Detaljerede historier i Alpha Universe
Detaljerede historier i Alpha Universe
Videre til det næste niveau 

Frank Doorhof 

"I mit arbejde er der altid en smule bevægelse," siger mode- og berømthedsfotograf, Frank Doorhof. "Det kan være en hånds fine nuancer, der antyder en bevægelse, eller en posering, der skaber en bestemt kurve... Jeg elsker den slags "flydende" linjer. Jeg kan blive ekstremt glad for et foto, hvor modellen blot bevæger sit hår en smule!"

Uanset om det er en stor eller lille bevægelse, er bevægelse den altafgørende energi, der flyder gennem hvert billede, som Frank tager. Og han ved, at det også er noget, der fanger beskueren, som helt instinktivt lader sit øje drage, på samme måde som vores sind har udviklet sig til at bemærke bevægelse, stærke farver og mønstre.

frank doorhof sony alpha 7RM3 en kvinde iført en rødternet bluse ryster på hovedet, mens hun vifter med armene

© Frank Doorhof | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/11, ISO 400

"Jeg kigger altid efter dette flow," siger han, "også selvom det ikke er stort og tydeligt, for et dynamisk billede vil altid være mere medrivende for beskueren."

Udover at motivet ofte bevæger sig, bruger Frank tit rekvisitter og fysiske effekter til at fylde hans billeder med dynamisk energi. "Når man kommer i gang med det, er der så mange muligheder," siger han, "vand, røg og pulver er alt sammen fantastisk, og jeg bruger også lange kjoler og tørklæder med en vindmaskine på turbo eller blot med et meget let brise... Der er så meget, der kan tilføre fornemmelsen af bevægelse. Det er kun din kreativitet, som sætter grænser."

frank doorhof sony alpha 7RM4 en kvinde iført en sort kjole holder en pisk over sine skuldre, mens hun hopper op i luften

© Frank Doorhof | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/11, ISO 400

Den umiddelbare tiltrækning til bevægelse afspejles ifølge Frank i den måde, den indfanges på, hvor der kræves beslutsomme handlinger for at finde det rette øjeblik i et vrid eller et hop. "Når man indfanger bevægelse, er hvert billede forskelligt, og man kan ikke få det samme to gange. Det er nogle gange frustrerende, når et billede sidder lige i kassen, men et eller andet, f.eks. motivets udtryk eller placeringen af en hånd, ikke er 100 % korrekt. Man kan selvfølgelig lave ét billede ud af to, men jeg er den type fotograf, som gerne vil have det 99 % korrekt i kameraet. Og det er en udfordring, der presser dig til at blive bedre."

Franks beslutsomhed bliver hjulpet på vej af hastigheden i hans Sony α7R IV, som leverer middel formatkvalitet med samme uopsættelighed som et sportskamera. "Vi har Hensel-studiestroboskoper, der kan holde trit med de 10fps i α7R IV, men det er mere billederne i en enkelt optagelse og det, at jeg sætter min lid til de omgående reaktioner fra kameraet, der hjælper mig," forklarer han. "Jeg har prøvet begge metoder et utal af gange, og jeg foretrækker at bruge min egen timing. Forskellen på et par mikrosekunder kan betyde, at øjeblikket er forpasset, så kameraets reaktionstid er altafgørende."

frank doorhof sony alpha 7RM3 en kvinde iført et sort outfit drejer rundt, mens et spotlight lyser bag hende

© Frank Doorhof | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/125s @ f/11, ISO 200

Næsten alle Franks værker er skabt ved hjælp af blitz, og det er den, der føjer den knivskarpe kant til hans billeder med bevægelse, i stedet for en superhurtigt lukkerhastighed. "Folk blander ofte dette sammen," forklarer han, "og i studiet, eller når jeg arbejder med stroboskop, er det varigheden af blitzen, der fastfryser bevægelsen. Når man er indendørs, skal man indstille sit kamera til f/16 og 1/125 sek. og fotografere et billede ved ISO 100, så vil man sandsynligvis se, at billedet er sort. Men prøv at fyre blitzen af med de samme indstillinger (efter man selvfølgelig har målt det) og voila – så er modellen der, defineret af blitzens hastighed. På grund af dette kan man gøre det med en lukkerhastighed på 1 sek. og få det samme resultat."

Der, hvor kontrol over lukkerhastigheden dog bliver vigtig, er i Franks arbejde med blitz med langsom synkronisering eller "langsom lukker", hvor hvirvlende bevægelser blandes med tydeligt definerede motiver i et drømmende eller kaotisk miks af farver og former."Jeg eksperimenterer nogle gange med langsommere lukkerhastigheder og indstillinger, hvor det tilgængelige lys i scenen bevares lige så godt som med blitzen," siger han. "Og selvom jeg er mere draget af de knivskarpe fastfrosne billeder, kan den langsomme lukker give enestående resultater. Det er en meget personlig stil og meget sjovt, især når man tilføjer zoomeffekter eller flytter kameraet. Der er måske ikke helt så mange billeder, man vil gemme, men bare rolig, når man rammer den – så rammen man den virkelig!"

frank doorhof sony alpha 7RM3 fotografi med flere eksponeringer af en kvinde iført en lilla kjole, der ryster på hovedet

© Frank Doorhof | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 4s @ f/16, ISO 100

Til sine fotos med høj hastighed taget med blitz fokuserer Frank oftest sit α7R IV på forhånd ved hjælp af det midterste fokuspunkt, og han fotograferer i tilstanden med autofokus i en enkel optagelse. "Jeg får derefter modellen til at hoppe, og fordi jeg primært fotograferer ved mindre blænde har jeg lidt råderum i forbindelse med bevægelse," forklarer han.

Til andre fotos, f.eks. fotografering udenfor, spiller autofokus på øjet og ISO-ydelsen i α7R IV hovedrollen.

"En af de fede ting ved Sonys system er, at Sony α7R IV og α9 er uhyre gode, når man står i en situation, hvor man har brug for at kombinere kontinuerlig fokus med blitz. De gør det simpelthen så nemt."

frank doorhof sony alpha 7RM3 en intens kvinde fastfrosset midt i et blik med vanddråber bagved

© Frank Doorhof | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/11, ISO 200

I sidste ende har bevægelse, uanset hvilken form den er indfanget i – slående skarphed eller fascinerende slør – altid defineret hans arbejde for, som han selv afslutter, "selv fra starten har modefotografering aldrig bare handlet om et smukt ansigt – det handler om at gøre indtryk".

Udvalgte produkter
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fuldformatkamera med autofokus

ILCE-7RM3

ILCE-7RM4
α7R IV 35 mm fuldformatkamera med 61,0 MP

ILCE-7RM4

SEL2470GM
FE 24-70 mm F2,8 GM

SEL2470GM

SEL70200GM

FE 70-200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

Relaterede artikler
Frank Doorhof
alpha universe

Frank Doorhof

Holland

"Hvorfor lade som om, når du kan skabe det?"

Se profil