Makroobjektiver

  Vælg makroobjektiver for at få nærbilleder af små motiver. Se indviklede detaljer gennem et makroobjektiv – uanset om det er vanddråber på planter eller bevægelser på et mekanisk ur – så vil du blive fortryllet af en verden, der er anderledes end det, du normalt ser.
  Makrofotografering er kun én anvendelsesmåde med disse hurtige prime-objektiver. Du kan optage alle former for scener, herunder smukke billeder med bokeh, portrætter og gadebilleder.

  Fotografi

  Brændvidde: 90 mm/F-tal: 7,1/Lukkerhastighed: 1/10 sek.

  Retningslinjer for forstørrelse

  Maksimal forstørrelse

  Kontrollér den maksimale forstørrelse i objektivspecifikationerne for at få at vide, hvor store du kan gøre dine motiver på billeder.
  Den maksimale forstørrelse er den forstørrelse, hvor motiverne ser størst ud, ved den mindste fokusafstand. Det er forholdet mellem motivets størrelse, som den projiceres på billedsensoren, og motivets faktiske størrelse. Makroobjektiver er designet til at give en stor maksimal forstørrelsesgrad.
  Et objektiv med en maksimal forstørrelse på 0,25x viser f.eks. billeder med motiver, der er en fjerdedel af deres faktiske størrelse. Makroobjektiver fra Sony giver en maksimal forstørrelse på 1x, hvilket muliggør makrofotografering i fuld størrelse.

  Maksimal forstørrelse i forhold til størrelsen på billedsensoren

  • 0,25x = 1/4
   Genstande på 1 cm projiceres på billedsensoren med en størrelse på 0,25 cm
  • Fuld størrelse = 1/1
   Genstande på 1 cm projiceres på billedsensoren med en størrelse på 1 cm

  Vælg det rigtige objektiv til dit motiv

  Arbejdsafstand og mindste fokusafstand

  Hvilket objektiv, der er bedst at bruge, afhænger af det motiv og den scene, du vil optage. Kontrollér den mindste fokusafstand og arbejdsafstand for de objektiver, du overvejer.

  Figur med arbejdsafstand og mindste fokusafstand
  • A: Arbejdsafstand: afstanden mellem motivet og forsiden af objektivet
  • B: Mindste optageafstand: afstand fra motivet til billedsensorens overflade)
   Figur, der viser placeringen af billedsensorens overflade
  • C: Mærke, der viser placeringen af billedsensorens overflade

  F.eks. har SEL30M35-objektiver en mindste fokusafstand på 9,5 cm og en arbejdsafstand på ca. 2 cm. Det giver dig mulighed for at optage på meget tæt hold, så det er nemt at tage billeder af mad eller små genstande på et bord foran dig, når du sidder ned.
  SEL90M28G-objektiver har en mindste fokusafstand på 28 cm og en arbejdsafstand på ca. 13 cm. Fra kort afstand kan du tage nærbilleder af dyr eller insekter, der vil løbe væk, hvis du kommer for tæt på.

  • Kort arbejdsafstand:
   Giver dig mulighed for at komme tættere på motiver.
  • Lang arbejdsafstand:
   Du kan optage fra en vis afstand.
  Bemærk:
  • Hvis du optager reflekterende motiver som f.eks. vanddråber på tæt hold, kan du eller dit kamera komme til syne i refleksionerne. I dette tilfælde kan du prøve at optage fra en anden vinkel.
  • Pas på ikke at komme så tæt på motiver, at objektivet berører motivet eller noget andet omkring det. Hold også det andet øje åbent under optagelse med søgeren for at kontrollere afstanden.

  Fokusering i makrofotografering

  Makrofotografering kræver præcis fokusering.
  Ved et motiv, der er omgivet af iøjnefaldende detaljer, fokuserer autofokus ikke altid på din foretrukne position, hvis du åbner blænden for at sløre forgrund og baggrund og gøre dybdeskarpheden (området i fokus) lav.

  Fotografi

  Brændvidde: 90 mm/F-tal: 4,5/Lukkerhastighed: 1/200 sek.

  Hvis autofokusering (AF) ikke fokuserer, hvor du havde tænkt dig det, skal du enten bruge direkte manuel fokus (DMF) til at finjustere eller manuel fokus (MF) til selv at justere fokus.
  Med DMF kan du finjustere fokus ved hjælp af fokusringen, når kameraet fokuserer med AF. På den måde kan du hurtigt fokusere på den ønskede position.

  Nyttige fokuseringsfunktioner

  For at opnå mere pålidelig fokusering kan disse støttefunktioner bruges sammen med DMF og MF.

  Fokusforstørrelse:
  Kontrollér fokus ved at forstørre billeder før optagelse.
  MF-hjælp:
  Forstørrer automatisk billederne for at gøre fokusering nemmere.
  Peaking:
  Fremhæver kanterne af billedområder i fokus med en angivet farve.

  Skift mellem AF og MF med SEL90M28G

  Fokusringen på SEL90M28G-objektiver bruges også til at skifte mellem AF og MF. Du kan hurtigt skifte mellem disse fokustilstande ved blot at skubbe ringen frem eller tilbage. Hvis du vil bruge DMF, skal du indstille den til AF-positionen.

  Bemærk: Detaljerede motiver, der ikke ser ufokuserede ud på kameraets skærm, kan faktisk være lidt slørede, når dine billeder forstørres. For at undgå dette skal du kontrollere, at dine billeder er i fokus, ved at forstørre dem, når du har taget dem.

  Scener til at afprøve objektiver

  Blomster

  Dit hovedmotiv fremhæves af nærbilledet, og den smukke baggrunds-bokeh får billedet til at se æterisk ud.

  Fotografi

  Brændvidde: 100 mm/F-tal: 2,8/Lukkerhastighed: 1/400 sek.

  Fotografi

  Brændvidde: 30 mm/F-tal: 3,5/Lukkerhastighed: 1/15 sek.

  Se her for optageteknikker

  Små genstande

  Når vi ser på de helt små ting, som vores øjne ikke kan opfange, på en ny måde, åbnes der helt nye verdener.

  Fotografi

  Brændvidde: 30 mm/F-tal: 6,3/Lukkerhastighed: 1/13 sek.

  Fotografi

  Brændvidde: 30 mm/F-tal: 2,8

  Se her for optageteknikker

  Hortensiaer på en regnfuld dag

  Indfang den fine skønhed i de individuelle kronblade eller regndråberne på dem med nærbilleder.

  Fotografi

  F-tal: 6,3/Lukkerhastighed: 1/400 sek.

  Fotografi

  F-tal: 5,0/Lukkerhastighed: 1/250 sek.

  Makroobjektiver, du kan prøve

  Selvom der findes en række forskellige kameraer og objektiver, bliver vi nogle gange spurgt, om objektiverne NEX-7 eller ILCE-6000 kan bruges med ILCE-7C eller ILCE-7M3.

  Både kameraer og objektiver af typen APS-C og fuldformat er tilgængelige, men så længe den samme E-mount bruges, er kompatibiliteten sikret. Se følgende side for at få oplysninger om brug.

  Kan kameraer og objektiver af typen APS-C og fuldformat kombineres frit? (α E-mount)

  Fotografi

  Brændvidde: 50 mm/F-tal: 5,6/Lukkerhastighed: 1/60 sek.

  SEL50M28
  FE 50mm F2.8-makro

  Et standardmakroobjektiv i fuldformat. Nyd at komponere billeder med bredere baggrunde, end du kan med makroobjektiver med mellemtelefoto. Et alsidigt valg, der kan bruges til både seriøs makrofotografering og til kulinarisk, landskabs-, portræt- og hverdagsfotografering.

  Fotografi

  Brændvidde: 90 mm/F-tal: 4,0/Lukkerhastighed: 1/500 sek.

  SEL90M28G
  FE 90 mm F2.8 Macro G OSS

  Det første E-mount-makroobjektiv med mellemtelefoto og optisk billedstabilisering. Der kan opnås imponerende nøjagtig fotografering i naturlig størrelse ved håndholdt optagelse. Der anvendes en afbalanceret tilgang til at korrigere sfæriske afvigelser og andre optiske afvigelser, hvilket resulterer i den jævne, smukke bokeh, som G Lens-serien er kendt for.
  Muligheden for at fotografere på kort afstand gør objektivet til et godt valg til nærbilleder af dyr eller insekter, der kan løbe væk, hvis fotografen kommer for tæt på. Også nyttig til nærbilleder af kirsebærblomster og efterårsløv.

  Fotografi

  Brændvidde: 30 mm/F-tal: 4,0/Lukkerhastighed: 1/160 sek.

  SEL30M35
  FE 20mm F1.8 G

  Dette 1:1 E-mount-makroobjektiv er nemt at bære og vejer kun ca. 138 gram. Optagelse af motiver fra den mindste fokusafstand på ca. 9,5 cm gør objektivet til et godt valg til nærbilleder af blomster og andre små genstande samt af mad på et bord foran dig, mens du sidder ned.