Billedfokus

Jan Tichy | danser

Pigen på billedet er en meget talentfuld danser. Når jeg fotograferer dansere eller modeller, lader jeg dem bare selv bestemme deres bevægelser og udtryk. Jeg forsøger at undlade at instruere dem alt for meget og prøver i stedet at følge dem og indfange deres følelser.

Den perfekte belysning er vigtig for mig. Generelt set vil jeg gerne have, at der kun er lys på personens ansigt, at lyset rammer det på en bestemt måde. Og her dirigerer jeg lidt, eftersom jeg jo kan se det, som vedkommende ikke kan. Men med dette billede vidste danseren allerede instinktivt, hvordan hun skulle bevæge sig, og på den måde var jeg fri til at fotografere løs.

I dette tilfælde var lyset to stærke LED-lamper med 120cm parabolformede softboxes, der gav et smukt og blødt lys. Jeg tog billedet med mit Alpha 9 II og FE 85mm f/1.4 G Master-objektiv. Brændvidden på 85mm er ikke en helt almindelig brændvidde – det er ikke som et 35mm eller et 50mm objektiv, som er til at have med alle vegne. Jeg er vild med 85mm objektivet, fordi det har det helt rigtige perspektiv til portrætter, så det ikke forvrænger hoveder eller kroppe på samme måde, som et vidvinkelobjektiv gør.

portræt af kvinde, der holder hænderne op til ansigtet © Jan Tichy | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1000s @ f/1.4, ISO 100

Ved at kombinere Alpha 9 II og et FE 85mm f/1.4 GM-objektiv får man en utroligt god billedkvalitet, da det er med til at sikre, at alt i rammen får ekstra fokus. På dette billede kan man se, hvordan detaljerne i øjet fremstår helt skarpe. Til et portræt som det her bruger jeg Eye AF, da det er praktisk og fungerer perfekt hver eneste gang, når jeg gerne vil fokusere på personens øjne. Sonys Eye AF er i en klasse for sig!

Jeg elsker også, at der stadig er en vis karakter og blødhed over billedet. Der er en smuk og meget blød bokeh, og den måde, hvorpå 85mm G Master-objektiver gengiver den del, der ikke lige er fokuseret på fra lige bag de områder, der virkelig er i fokus, er fantastisk.

Det, jeg ser efter i et billede som dette, er det tillokkende – noget, der drager mig, som om jeg ser det for første gang. Jeg vil derfor ofte skyde nogle få kompositioner, der ligner hinanden, og se nærmere på dem, når jeg redigerer dem. Jeg fokuserer på at finde lige netop det, der gør, at jeg føler mig draget til billedet. Og jeg tager mig god tid til det. Det kan være øjenkontakt, lyset, farvelægningen, konsistensen eller måske noget i selve kompositionen. I dette tilfælde er det en kombination af alle delene, der giver lige det ekstra – en aggressiv beskæring, der gør billedet dynamisk, samtidigt med at det skaber både spænding og mystik.

Med Alpha 9 II kan jeg gøre lige, hvad jeg vil med billederne. Jeg kan i reglen nøjes med et enkelt klik – og det kan man absolut ikke altid med et kamera – eftersom jeg synes, at jeg med Alpha 9 II kan indfange et billede lige netop, som mine øjne har set det.

Udvalgte produkter

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

"Fotografering har givet mig den største gave: at se verden gennem et unikt perspektiv. Der er så meget skønhed og magi omkring os, som er værd at indfange. Man skal blot blive ved med at kigge efter det og altid være klar"

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt