teja lisjak, der holder sit sony fx30 med et 18-105-objektiv

FX30 | En billet til filmverdenen

Teja Lisjak

Hvad er historien bag filmen her?

I min kortfilm kommer man med på en filmisk rejse igennem de sprællevende gader i Lissabon og det rolige landskab på Algarves kyst. Med FX30 fremhæver jeg mine yndlingsfunktioner i kameraet og fortæller, hvordan det giver mig mulighed for at rejse rundt og komme ind på folk rundt omkring i verden.

Hvad var dit indtryk, første gang du brugte FX30?

Kameraets hus var det, jeg lagde mest mærke til. Det har forskellige huller, der ligner noget til en trefod, og som er ideelle, når der skal monteres tilbehør på kameraet, eller det i øvrigt skal rigges til. Jeg er også vild med dets 26 megapixel til stillbilleder, som faktisk er en højere opløsning end den, jeg normalt bruger på mit Sony Alpha 7S III, og som gør, at jeg kan tage både billeder og optage video i en virkelig flot kvalitet.

teja lisjak, der står på en gade med sit sony fx30

© Gareth Davies

Hvilken af kameraets funktioner synes du bedst om og hvorfor?

Det er utvivlsomt dets evne til at uploade tilpassede LUT'er direkte til billederne, hvor der så er mulighed for enten at lave optagelser med det konkrete look eller ganske enkelt få en forhåndsvisning. Jeg lægger normalt en LUT ind over, når jeg begynder at redigere for at kunne vurdere, hvordan mine optagelser vil kunne komme til at se ud, og det gør redigeringen sjovere rent visuelt. Med den funktion bliver selve optagelsesprocessen endnu sjovere, især fordi jeg er vild med farver og tilpasningsprocessen.

nærbillede af skærm til at klappe ud på sony fx30

Du brugte flere forskellige Sony-objektiver til filmen – hvad for en syntes du bedst om?

35mm f/1.4 GM var fantastisk ved svag belysning, og med PZ 10-20mm f/4 G kunne jeg være virkelig kreativ under optagelserne (satte trefoden fast i min talje med et bælte). Men 18-105mm f/4 G OSS er min favorit. Især når jeg rejser rundt, foretrækker jeg et objektiv, der både er virkelig praktisk og samtidigt også alsidigt, så jeg kan indfange alt fra vidvinkelbilleder til nærbilleder. Det er ikke specielt effektivt, hvis der hele tiden skal skiftes objektiv, og man går nemt glip af særlige øjeblikke.

sony fx30 med 18-105-objektiv påsat

Hvilken scene nød du mest at filme og hvorfor?

De scener, jeg mest nød at filme, var dem, hvor vi med en sugekop placerede kameraet rundt omkring på bilen, for eksempel på forruden. For at sikre, at eksponeringen og rammen blev rigtig, koblede vi det også til Sony Imaging-appen. Det hjælper helt sikkert at have så let og kompakt et kamera, når man skal have billeder i hus, som man normalt ikke ville kunne få, og vi kan lige så godt sige det, som det er – der var nogen, der kiggede lidt ekstra, da vi lavede de optagelser!

teja lisjak, der sætter sit sony fx30 på en bilrude

© Gareth Davies

Nogen afsluttende kommentarer?

FX30 er fantastisk. Især hvis man er ved at tage de første skridt på sin filmiske rejse eller har brug for det perfekte kamera som andet valg. Takket være fordelene ved en APS-C-sensor kan man få virkelig gode objektiver og mange forskellige muligheder til rimelige penge. Jeg laver også optagelser til helt korte sekvenser, og så er det alletiders at have den i min mindste kamerataske til at bruge på farten. Man skal dog huske, at selvom udstyret er med til at puste liv i ens idéer og tanker, så er det historien, der giver billederne mening og efterlader et varigt indtryk.

Udvalgte produkter

Tilhørende historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt