motorcyklist, der sprøjter sand op med baghjulet

Fuld fart fremad

Philip Platzer

Lige meget om han optager motocross, enduro eller racerløb på bane, så er der én ting, som kendetegner Philip Platzers billeder. Det er energien. Født og opvokset med en passion for udendørssport, forekommer det, at disse hektiske manøvrer ligger i Philips blod. Motorcyklister og maskiner drøner rundt i stenede marker, springer ind i et sving og sprøjter store buer af mudder og vand i forbifarten. Hvert billede er sprængfyldt med aktivitet. Han voksede op med ski, surf og snowboarding, og den livsglæde er overført til hans portefølje.

“Hver optagelse er en ny udfordring,” griner Philip, “og jeg tror, at det er det, som får mig til at vende tilbage. For på stedet at få de mest dramatiske billeder skal du altid tilpasse dig og finde løsninger. Du kommer ikke bare og trykker på knappen!”

motorcyklist, der hopper sidelæns gennem luften på sin cykel

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 100

Et godt sted at starte for at tilføje lidt ekstra er vinkler, siger Philip. “Varierende optagepositioner kan få en enorm indflydelse ved at forandre noget, som ser ret statisk ud til at blive noget, som er fyldt med drama,” forklarer han. “Du vil næppe se mig tage billeder stående! Jeg er altid helt nede og prøver at se op på motorcyklisten, hvilket giver en række fordele. Lave vinkler gør altid et motiv mere kraftfuldt, og med motorcyklister hæver det dem i billedet, så ethvert udført hop bliver overdrevet.”

“Det lave perspektiv tilføjer også dybde,” fortsætter han, “så du ser mere af baggrunden, f.eks. bjerge og himlen bagved - og du får også mere forgrund i billedet. Det tilføjer alt sammen noget fysisk til billedet, så det ikke er en figur i midten af intet. Det er en atlet, som udfører noget utroligt i virkelige omgivelser.”

to motorcyklister, der racer i sandet

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 80

Omgivelserne er rigtigt vigtige i Philips billeder. “Vand og støv er bestemt vores venner her,” griner han, “og jo mere af det, jo bedre, når bare motorcyklisterne ikke får et problem. Det kan være vanskeligt at få de billeder, du vil have, hvis der ikke er et sprøjt eller noget støv. Nogle gange lægger vi selv med vilje noget grus eller sand ud i hjørnerne, så der er noget, der skal spredes.”

motorcyklist, der navigerer op ad et stejlt bjerg

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/4.5, ISO 50

Det gælder også for forgrunden, siger han. “Det er sådan, at uden forgrund kan billedet virke fladt, men hvis vi har lidt grønt eller nogle klipper mellem kameraet og føreren, giver det en smuk dybde i billedet. Nogle gange bevæger jeg stenene lidt ind i billedet for at få det, jeg vil have, men nogle gange fjerner jeg også hindringer eller ting, som distraherer. Og selvfølgelig,” fortsætter han, “hvis du har forgrund og panorerer med motorcyklen med en fart på 1/80 sek. eller 1/60 sek., bliver forgrunden sløret endnu mere end baggrunden, og det giver alt sammen en fornemmelse af fart, som jeg prøver at indfange.”

motorcyklist, der gennemfører et kæmpespring på cyklen i skoven

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 160

Og mens alt det her foregår, er det sidste Philip ønsker at skulle tænke over, at kameraet ikke fungerer ordentligt. Heldigvis er det ikke et problem som bruger af Sony Alpha 1. “En af de vigtigste faktorer var at sikre, at cyklisterne var i fokus, men med Sony Alpha 1’s utrolige AF-system, er det ikke noget, jeg skal tænke på længere,” bekræfter han. “Alt det, jeg vil have i fokus er knivskarpt, og i 95 % af tilfældene bruger jeg bare sporingstilstanden. Du kigger på cyklen, som kommer rundt om hjørnet mod dig, og jeg følger den bare hele vejen.”

I sit arbejde med kommercielle kunder og mærker, som skal bruge mange muligheder, er Philip også taknemmelig for Alpha 1’s 50 megapixel-opløsning. “Størrelsen af billederne er fantastisk for mig,” siger han, “da det gør dem fleksible. Kunderne kan bruge billederne, som de er, så de kan beskære dem, så de passer til deres layouts, eller også udtrække detaljer i cyklistens udstyr eller fokusere på dele af cyklen. Det bliver som et helt nyt billede!”

motorcyklist, som kører gennem mudret vand

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/2000s @ f/2.8, ISO 50

Endelig er der kameraets fysiske egenskaber. Flyvende grus, støv og vand er alle potentielt skadeligt for kameraer, som ikke kan klare opgaven, men Philip føler sig helt sikker med det robuste og vejrtætte Alpha 1. “Jeg var lidt bange i starten,” indrømmer han, “i forhold til, om kameraet kunne håndtere det, da nogle af disse situationer er ret vanskelige. Vi taler ikke her om at optage et bryllup i en smule regn. Det, vi gør, er at ligge ved siden af en vandpyt, hvor - hvis føreren gør det rigtigt - du bliver overstænket eller på andre tidspunkter dækket af støv. Men med Sony Alpha 1 fjerner du bare snavset og bliver ved. Så jeg tænker, at det også har masser af energi!"

Udvalgte produkter

Philip Platzer

Philip Platzer | Austria

"De bedste ting sker uden for din komfortzone!"

Relaterede historier