Optagetips > Gør hverdagsscener til kunstværker

  Niveau: Begynder

  LEKTION 10Gør hverdagsscener til kunstværker

  Brændvidde: 16 mm / F-tal: 8,0 / Lukkerhastighed: 1/80 sek. / Kreativ stil: Solnedgang

  Hvis du gerne vil fotografere scener, du finder på arbejdet eller i dagligdagen, synes du måske, at scenerne på billederne ser mindre spændende ud end forventet og ikke gengiver stemningen i de faktiske scener. I dette kapitel lærer du nogle funktioner og tip til at tage imponerende billeder af den slags velkendte scener.

  Overvejelse af komposition og beskæring

  Hvis du tager snapshots, er det sjovt at tage tilfældige billeder uden en bestemt hensigt. Men lad os prøve at overveje kompositionen og beskæringen af scenen. Først ser vi på, hvordan scenen skal beskæres. Hvis du blot griber kameraet og tager billedet med det samme, kommer det ofte til at se rodet ud med unødvendige genstande i billedet.
  I stedet for at prøve at få alt med på billedet, skal du kun fokusere opmærksomheden på hovedmotivet, især når du tager billeder af hverdagsscener.
  Generelt kan du indstille en synsvinkel (brændvidde), der ligger tæt på det menneskelige synsfelt, ved at flytte zoompositionen lidt mod telefotoområdet. Brug zoom aktivt, når du tager snapshots.

  Brændvidde: 35 mm / F-tal: 5,6 / Lukkerhastighed: 1/1000 sek. / Eksponeringskompensation: +1 /
  Hvidbalance: Skygge / Kreativ stil: Landskab (Kontrast: +3, Farvemætning: -3)

  Dette billede er optaget med det normale zoomobjektiv SEL1855 ved en brændvidde på 35 mm og beskar scenen med flaget som hovedmotiv. Når zoompositionen er flyttet lidt mod telefotoområdet, bevarer det en god balance mellem flagets størrelse og de omgivende bygningers størrelse og dybde.

  Brændvidde: 23 mm

  Dette billede blev taget med vidvinkel i et forsøg på at inkludere mange genstande, f.eks. bygningerne og gadelampen. Derfor er det største område på billedet udfyldt af bygningerne og jorden, og det vigtige flag er kun vist i lille størrelse i baggrunden. Sammenlignet med dette billede ser det første billede, som indfangede flaget i stor størrelse med telefoto, mere imponerende ud.

  Brændvidde: 50 mm / F-tal: 8,0 / Lukkerhastighed: 1/250 sek. Brændvidde: 50 mm / F-tal: 8,0 / Lukkerhastighed: 1/1000 sek.

  Begge de ovenstående eksempler blev optaget ved en brændvidde på 50 mm. En så drastisk beskæring kan også være interessant for visse scener.

  Disse er nærbilleder af scener, der er fotograferet med et telefotoobjektiv, mens fotografen gik på gaden. Ved at indfange en lille del af scenen stramt inden for rammen inspirerer det betragteren til at forestille sig en stemning, der ikke kan se på billedet.

  Brændvidde: 57 mm / F-tal: 3,5 / Lukkerhastighed: 1/60 sek.Brændvidde: 300 mm / F-tal: 11 / Lukkerhastighed: 2,5 sek.

  Der er nogle typiske fotografiske kompositionstyper, f.eks. "komposition efter "tredjedelsreglen" og den diagonale komposition. Men hvis du er alt for fokuseret på disse kompositionstyper, mister dine billeder personlighed og bliver uinteressante. Brug dem kun som reference, når du er i tvivl om kompositionen. Find i stedet din egen yndlingskomposition eller dit foretrukne udtryk, især når du tager af sted uden en overordnet plan eller blot vandrer omkring. Tag billeder af det, du vil; det er essensen i at lave dine egne kunstværker.

  Hvis du kan udnytte zoomfunktionen til fulde, kan du beskære velkendte scener for at skabe imponerende kunstværker. Selvom du måske ikke opnår de forventede resultater i starten, skal du forsøge at bruge zoom bevidst og danne dit eget udtryk.

  Brændvidde: 11 mm / F-tal: 5,6 / Lukkerhastighed: 1/160 sek.

  Brug af billedeffekter

  Hvis du vil give dine billeder et unikt udtryk, kan du prøve at bruge funktionen Billedeffekt.
  Ved at bruge Billedeffekt kan du nemt tage billeder i retrostil eller kunstneriske billeder som f.eks. malerier uden at retouchere på computeren. (*) α-kameraerne har forskellige effekter, og de følgende er nogle eksempler.

  (*) Typerne af effekter, der er tilgængelig med Billedeffekt, varierer afhængigt af din kameramodel.

  Monokrom med høj kontrast gør det muligt at tage sort/hvide billeder med høj kontrast, som om de var taget med sort/hvid film. Den er den mest velegnede til at tage stærke billeder af gadescener. Under forhold, hvor farvefotos ikke ser så imponerende ud, f.eks. på regnfulde eller overskyede dage, vil anvendelsen af denne effekt desuden forvandle dit billede til et kunstværk.

  Monokrom med høj kontrast

  Fremhævet gør det muligt at tage bløde og blege billeder med et svagt blåt skær. Det tilføjer et behageligt eller fantasi-lignende udtryk til billedet, uanset motivet.

  Fremhævet

  Delvis farve skaber et billede, der bevarer en specifik farve og omdanner alle andre farver til sort og hvid. Ved at bruge denne effekt kan selv et foto fra vaskeriet straks blive et stilfuldt kunstværk. Hvis du bruger effekten til blomster og små detaljer, skaber det også interessante kunstværker.

  Delvis farve (blå)

  Der er forskellige andre effekter, så som "Legetøjskamera," "Miniature," "Retrofoto," og "Posterisering (farve)." Prøv forskellige effekter til at optage hverdagsscener.

  Legetøjskamera

  Miniature

  Retrofoto

  Posterisering (farve)

  Prøv objektiver med fast brændvidde

  Da objektiver med fast brændvidde kan skabe fantastiske effekter med baggrundssløring, kan de forvandle dine snapshots eller billeder af velkendte landskaber til unikke kunstværker. Og da de lukker en stor lysmængde ind i kameraet, er de nyttige til indendørs fotografering eller på gaden om aftenen.

  Brændvidde: 35 mm / F-tal: 1,8 / Lukkerhastighed: 1/80 sek.

  Med enestående billedkvalitet selv med maksimal F1.8-blænde er dette kompakte og lette 35 mm-prime-objektiv til fuldformatkameraer et alsidigt valg til alt fra bordfotografering til de store vidder. Hurtig, præcis og stille AF-betjening og pålidelig AF-sporing gør det velegnet til både at optage video og stillbilleder.

  Brændvidde: 50 mm / F-tal: 1,8 / Lukkerhastighed: 1/3200 sek.

  Et 50 mm prime-objektiv med stor blænde er helt nødvendigt for seriøse brugere af fuldformatkameraer, og dette er et rigtig godt valg til en rimelig pris. Det optiske design er topmoderne for en høj billedkvalitet, og den store maksimale blænde på F1.8 kan skabe vidunderlig baggrunds-bokeh. På E-mount-huse i APS-C-format giver det en lige så høj kvalitet med en brændvidde, der svarer til ca. 75 mm.