Tip til fotografering > Tag madbilleder, der ser lækre ud

  Niveau: Begynder

  LEKTION 4Tag madbilleder, der ser lækre ud

  Brændvidde: 46 mm / F-tal: 5,6 / Lukkerhastighed: 1/100 sek. / Eksponeringskompensation: +1

  Når du tager billeder af madretter eller desserter, skal billederne helst gengive, hvor lækkert motivet er.
  Hvis du vil tage billeder som disse, skal du overveje farve og lysstyrke, så du kan indfange madens appetitvækkende udseende, som den ser ud i virkeligheden.
  Først skal du indstille kameraet tilP-tilstand, og derefter prøve følgende teknikker.

  Gengivelse af farven, som du ønsker den

  Farve og lysstyrke er vigtigt for at få billeder af anretninger og desserter til at se mere lækre ud.
  Først skal du justere farven med hvidbalance. Hvidbalancen er den funktion, der giver dig mulighed for at justere den hvide "standardnuance", men den kan også bruges som farvefilter i digitalkameraer. Tag først et billede med den automatiske hvidbalance [AWB] for at se, om resultatet bliver som forventet. Prøv derefter [Dagslys] eller [Skyer], hvis det er nødvendigt. Hvis du stadig søger efter den ønskede farve, kan du bruge funktionen til finjustering af hvidbalance.
  Anretninger ser generelt mere lækre ud, når de indfanges med en svag varm farve (rødlig nuance).

  Disse billeder blev taget med forskellige indstillinger for hvidbalance. Billede [1] blev optaget med [AWB] og ser mere hvidt ud end det faktiske billede pga. lyskilden i restauranten. Billede [2] blev optaget med [Dagslys]. Den varmere farve har tilføjet billedet et appetitvækkende udseende.

  [1] Hvidbalance: AWB [2] Hvidbalance: Dagslys

  Undersøgelse af lysets retning

  Lysets vinkel og styrke er også vigtig. Anretninger ser mere lækre ud, når de fotograferes med baggrundsbelysning. Hvis de fotograferes med frontbelysning, bliver madens form og farve gengivet tydeligt. Men da lyset hverken kaster skygge på motivet eller skinner igennem det, kommer billedet til at mangle dybde og fremstå fladt.

  Billede [1] blev taget med frontbelysning. Formen på brød og frugter gengives tydeligt, men billedet fremstår fladt, ligesom ID-fotos. Direkte blitz skaber også frontbelysning og resulterer i et lignende fotografi.
  Billede [2] blev taget med baggrundsbelysning. Skyggerne giver brødet mere dybde. Desuden ser frugten og drikkevarerne mere saftige ud takket være lyset, der skinner igennem dem. En simpel ændring af lysets vinkel gør en stor forskel for udtrykket.

  [1] Taget med frontbelysning [2] Taget med baggrundsbelysning

  Men hvis du fotograferer med baggrundsbelysning, kan motivet komme til at se mørkere ud end forventet pga. den lyse baggrund. Hvis dette sker, skal du bruge funktionen til eksponeringskompensation. Hvis maden ser mørk ud, skal du justere eksponeringen mod + for at gøre den lysere. Det gælder om at justere eksponeringen i forhold til madens udseende. Det gør ikke noget, hvis baggrundsbelysningen bliver lidt hvidlig.

  På billede [3] ser maden mørk ud pga. det stærke lys, der indfanges af objektivet.
  Billede [4] blev skabt ved at anvende eksponeringskompensation på billedet til venstre. Ved at justere eksponeringen baseret på maden for at gøre den lysere ser den nu mere appetitvækkende ud.

  [3] Eksponeringskompensation: 0 [4] Eksponeringskompensation: +1

  Ændring af kompositionen

  Hvis du forsøger at tage et billede af hele madretten, bliver resultatet ofte et uinteressant dokumentarfoto. Hvis du gør mere ud af kompositionen, kan du forbedre stemningen i billedet.
  På billederne nedenfor indfangede [1] hele retten set fra fotografens egen synsvinkel. Man kan se rettens indhold, men billedet ser fladt og formålsløst ud. Desuden giver de omgivende retter og sølvtøjet i billedet et rodet indtryk.

  For at forbedre dette blev [2] taget ved at gå så tæt som muligt på retten. Det indfangede retten så tæt på, at den delvis er uden for billedet. Dette foto virker mere tilstedeværende og gengiver bedre, hvor lækker maden er. Baggrunden er også bedre organiseret.
  Desuden anbefales det at tage billedet i lodret eller diagonal retning (med kameraet vippet), fordi det er effektivt til at udtrykke dybde.

  [1] [2]

  Prøv objektiver med fast brændvidde

  Objektiver med fast brændvidde er nyttige til madfotografering, fordi de kan skabe fantastiske slørede baggrunde. Og da objektiver med fast brændvidde lukker en stor lysmængde ind i kameraet, er de også effektive til indendørs optagelser i svag belysning.

  Brændvidde: 35 mm / F-tal: 1,8 / Lukkerhastighed: 1/80 sek.

  Med enestående billedkvalitet selv med maksimal F1.8-blænde er dette kompakte og lette 35 mm-prime-objektiv til fuldformatkameraer et alsidigt valg til alt fra bordfotografering til de store vidder. Hurtig, præcis og stille AF-betjening og pålidelig AF-sporing gør det velegnet til både at optage video og stillbilleder.

  Brændvidde: 50 mm / F-tal: 1,8 / Lukkerhastighed: 1/100 sek.

  Et 50 mm prime-objektiv med stor blænde er helt nødvendigt for seriøse brugere af fuldformatkameraer, og dette er et rigtig godt valg til en rimelig pris. Det optiske design er topmoderne for en høj billedkvalitet, og den store maksimale blænde på F1.8 kan skabe vidunderlig baggrunds-bokeh. På E-mount-huse i APS-C-format giver det en lige så høj kvalitet med en brændvidde, der svarer til ca. 75 mm.