Tip til fotografering > Indfang dynamiske landskaber

  Niveau: Begynder

  LEKTION 3Indfang dynamiske landskaber

  Fotografi

  Brændvidde: 16 mm / F-tal: 11 / Lukkerhastighed: 1/100 sek.

  Hvis du på en rejse støder på et vidstrakt landskab, vil du gerne indfange det på et billede, præcis som det er med al sin pragt og den livlige atmosfære, du føler i selve øjeblikket.
  Du kan tage disse billeder ved at indstille kameraet til A-tilstanden, og prøve teknikkerne nedenfor.

  Fotografering med mindre blænde

  Først og fremmest skal du bruge en mindre blænde til tage landskabsbilleder. Hvis du indstiller blændeværdien til omkring F8, kommer hele billedet til at stå knivskarpt, selvom den anbefalede værdi kan variere afhængigt af optageforhold og objektiver.
  Hvis du vil tage skarpe billeder med høj kontrast, skal du som udgangspunkt forøge F-tallet. Hvis du omvendt vil tilføje blødhed til hele billedet, skal du indstille et lavere F-tal.

  Dette billede er taget med blænden indstillet til F9,0. Det er skarpt, og både fyrretræet i forgrunden og himlen i baggrunden er i fokus. Hvis F-tallet er for lille, har fotografiet tendens til at mangle skarphed, så det enten kun er træet eller himlen, som er i fokus.

  Fotografi

  Brændvidde: 16 mm / F-tal: 9,0 / Lukkerhastighed: 1/30 sek.

  Indfang brede motiver med vidvinkel

  Hvis du tager billeder af landskaber med et zoomobjektiv, kan du indfange et bredt motiv ved hjælp af objektivets vidvinkel (med kortere brændvidder). Hvis du desuden tager billeder af landskaber, der omfatter himlen, vil det at medtage et stort område af himlen på billedet give et mere omfattende indtryk og formidle motivets styrke.

  Dette foto blev taget med zoomobjektivets vidvinkelfunktion. Selvom hovedmotivet er havet, fremhæves den storslåede atmosfære ved at fylde et større område af billedet med himlen og skyerne i stedet for kun at medtage havet i hele rammen.

  Fotografi

  Brændvidde: 16 mm / F-tal: 11 / Lukkerhastighed: 1/800 sek.

  Sådan kan du forbedre skarphed og livagtighed

  Hvis du ønsker at gengive landskaber eller skyer med mere skarphed og levende farvegengivelse, skal du ændre indstillingerne for Kreativ indst./Kreativt udseende. Valg af indstillingen [Landskab] vil forstærke kontrast og farvemætning og give forbedret billeddybde. Hvis du vil have ekstra kontrast i farver eller skygger for et mere imponerende udtryk, skal du indstille "Farvemætning" og "Kontrast" i funktionsindstillingerne. Hvert parameter kan finjusteres med ± 3 trin.

  Fotografi

  [1] Kreativ indst.: Standard[2] Kreativ indst.: Landskab
  Farvemætning: +2 Kontrast: +2

  Disse billeder blev taget med forskellige indstillinger for Kreativ indst./Kreativt udseende. Billede [1] blev optaget med [Standard]. Billede [2] blev imidlertid optaget med [Landskab] med "Farvemætning" og "Kontrast" forstærket i funktionsindstillingerne. Som følge heraf gengives himlen og farvede blade mere levende og stærkere.
  Men sørg for ikke at forstærke kontrasten og farvemætningen for meget. Dette kan resultere i et fotografi, der ligner et maleri på grund af farvemætning.

  Prøv vidvinkelobjektiver

  Hvis du vil optage dynamiske billeder med en bredere synsvinkel, anbefaler vi, at du bruger vidvinkelobjektiver.
  Vidvinkelobjektiver kan indfange et større udvalg af scener end det blotte øje. Det betyder, at du kan tage unikke fotografier fra hverdagsscener såvel som landskabsfotografering.

  Fotografi

  Brændvidde: 12 mm / F-tal: 16 / Lukkerhastighed: 1/5 sek.

  Denne kompakte 12-24 mm ultravidvinkelzoomobjektiv har de korteste brændvidder, der er tilgængelige i et fuldformat E-mount-objektiv, med en fantastisk hjørne-til-hjørne G-objektiv-opløsning ved alle blænder. Det er et glimrende valg til dynamisk landskabs- og arkitekturfotografering. Fremragende mobilitet, og stille, hurtig og præcis autofokus gør den ideel til optagelse af film samt stillbilleder.

  Fotografi

  F-tal: 8 / Lukkerhastighed: 1/100 sek.

  Denne fuldformat E-mount 16-35 mm ZEISS Vario-Tessar-zoom tilbyder fremragende ydeevne i en kompakt og let pakke. Et alsidigt zoomområde kombineret med indbygget optisk billedstabilisering gør det til et godt valg til øjebliksbilleder, indendørs scener, gruppebilleder, landskaber og meget mere, især med et fuldformathus i α7-serien. En konstant maksimal blænde på F4 giver kontrol over eksponering og dybdeskarphed.

  Prøv objektiver med fast brændvidde

  Fotografi

  Brændvidde: 35 mm / F-tal: 8 / Lukkerhastighed: 1/400 sek.

  Med enestående billedkvalitet selv med maksimal F1.8-blænde er dette kompakte og lette 35 mm-prime-objektiv til fuldformatkameraer et alsidigt valg til alt fra bordfotografering til de store vidder. Hurtig, præcis og stille AF-betjening og pålidelig AF-sporing gør det velegnet til både at optage video og stillbilleder.

  Fotografi

  Brændvidde: 24 mm / F-tal: 11 / Lukkerhastighed: 1/250 sek.

  Dette førsteklasses 24 mm (svarende til 35 mm fuldformat) prime-objektiv har en stor maksimal blænde på F1.8 og sikrer fremragende skarphed og kontrast i hele billedområdet plus smuk "bokeh" i områder, der er ude af fokus. Maksimal forstørrelse på 0,25 x for dramatiske 1:4 næroptagelser og en intern drevmotor giver jævn, støjsvag autofokus, som filmskabere vil værdsætte.