nærbillede af mand med basketbold

Lange skud | Basketball med Alpha 1

Mine Kasapoğlu

Gode idéer kan nogle gange tilskrives noget ganske enkelt. En strejftanke eller idé kan inspirere til et helt nyt projekt eller en ny vinkel. At bruge en ny indstilling, et nyt kamera eller et nyt objektiv kan være det eneste, der skal til for at inspirere.Det var lige netop det, der skete for den tyrkiske sportsfotograf Mine Kasapoğlu, da hun for nyligt brugte sit Sony Alpha 1 og et FE 400mm f/2.8 G Master objektiv til at tage billeder af en basketballkamp.

to basketballspillere over for hinanden under en kamp

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

”Der var mange, der så mig på live-tv, liggende på gulvet i hallen. Nogle af mine fotografvenner sendte mig beskeder, hvor de spurgte, om jeg fotograferede basket med et 400mm objektiv.’'Selvom det er meget almindeligt at tage billeder med et 400mm objektiv til udendørs sportsarrangementer som fodbold, skisport eller cykling, er det lidt spøjst på den mere begrænsede plads, når der spilles basket. Mine havde dog noget helt særligt i tankerne, da hun trak objektivet ud af kameratasken og satte det på sit Alpha 1.

basketballspiller kommer løbende, mens han dribler bolden

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

”I de første to perioder af kampen tog jeg alle de fotos, et nyhedsbureau ville forvente at få, så jeg brugte mit f/2.8 G Master objektiv. Jeg havde egentlig tænkt mig at lege lidt med mit FE 400mm f/2.8 GM objektiv i anden halvleg af kampen. Der er ellers ingen tager billeder af basket med et 400mm objektiv, men jeg kunne godt lide den måde, billederne kom til at se ud på."
basketballspiller, der peger under en kamp

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

De færdige billeder er portrætter af spillerne, mens de spiller. Spillernes udtryk er fanget i de øjeblikke, hvor de er koncentreret om spillet og er badet i hallens lys.”Jeg går altid efter at fange sportsudøverens rigtige ansigtsudtryk. Jeg er ikke så vild med sådan nogle ’kampudtryk’, hvor de vrænger med ansigtet og sådan noget. Jeg kan godt lide billeder af de virkelige situationer, hvor udøveren er i sit rette element. De kan ikke genskabes i et studie.”Når Mine kan tage portrætter som her under kampen, skyldes det, at hun bruger et Sony Alpha 1 og en 50,1 megapixel stablet BSI CMOS-sensor.

basketballspiller med et fortabt udtryk under en kamp

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 3200

Jeg er faktisk ret gammeldags og kan stadig huske alle reglerne, fra dengang der blev brugt film. Vi ville have været nødt til at bruge en ISO 3200-film og acceptere, billedet blev lidt grovkornet. Men nu får jeg masser af muligheder med Alpha 1, fordi jeg kan arbejde ved svag belysning og alligevel tage flotte og tydelige billeder. Det er helt fantastisk at fotografere under den slags forhold. Det er en kæmpe fordel.”

Når Mine kunne tage disse portrætter undervejs i kampen, skyldes det ikke bare Alpha 1's fantastiske billedkvalitet, men kameraet kan også fokusere præcist under den slags forhold.

to spillere under en basketkamp

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

”Sportsfotografer bekymrer sig altid om at fokusere på ansigterne. Når man ser en fotograf se på sin skærm, tjekker vedkommende helt 100, om ansigtet er i fokus for at se, om fotoet er i hus. Med Sony Alpha 1 behøver jeg ikke tjekke. Jeg kan skyde en hel sekvens på op til 30fps i bevidstheden om, at alle billederne er i fokus. Det er vigtigt, fordi jeg på den måde kan vælge lige præcist det ansigtsudtryk, jeg ønsker for at portrættere sportsudøveren fra hans eller hendes bedste side i lige netop det øjeblik.”De avancerede muligheder for autofokus i Sony Alpha 1 har ændret, hvordan Mine fotograferer sportsgrene som basketball. ”Da jeg plejede at bruge et DSLR-kamera, ville jeg fokusere på kurven og vente, hvis jeg gerne ville fange et billede af, når en spiller vipper bolden i kurven. Med Alpha 1 bruger jeg Tracking AF til at følge spillet og alligevel fange det, når bolden kommer i kurven. At kunne fokusere var det, jeg var mest bekymret for, men ikke siden jeg gik over til Sony.”

mand, der samler basketbold op

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/3.5, ISO 2500

Basketballportrætterne viser, hvor meget Mine går op i at vise de følelser, spillerne gennemgår undervejs i spillet. Der ligger også noget andet og større bag hendes arbejde: at inspirere den næste generation af sportsudøvere.”At inspirere den næste generation er min mission. Jeg vil gerne få sportsudøverne til at se så godt ud, at alle gerne vil gøre det, de gør – og med mit Sony-udstyr i hånden er det nemt for mig at få alle, jeg fotograferer, til at vise deres bedste side.”

Udvalgte produkter

Mine Kasapoğlu

Mine Kasapoğlu | Turkey

"På jagt efter lys, energi og følelser – fanget på nøjagtigt det rette tidspunkt"

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt