Race Across America er en udmattende udholdenhedscykelbegivenhed, der tester sine konkurrenter til det yderste. Selvom banen kan variere, er det altid en rute, der strækker sig over et kontinent fra vest til øst, der begynder ved Stillehavet, Californien og slutter ved Atlanterhavet, Maryland. Men det er ikke kun løbets længde, der er krævende. I modsætning til mange andre landevejsbegivenheder er der ingen etaper, kun ét brutalt, ubøjelig tidskørselsformat.
Ikke mange kunne forestille sig at konkurrere, men hvad med at fotografere begivenheden, mens den slanger sig fra kvælende havoverflade, gennem tempererede skove og ind på frosne 10.000 fods bjergpas? Bertrand Beranger, der fangede nogle af løbets afgørende øjeblikke med deltageren Jean-Luc Perez, gjorde netop det.
"Heldigvis kan jeg godt lide at fotografere uden for min komfortzone," griner Betrand, "og selvom det sportsfotografi, jeg laver, er meget anderledes end mit arkitektur- og gadefotografi, er der paralleller." Sport handler trods alt om forbedring, men det gør fotografering også, og kreative mennesker har altid gavn af nye oplevelser og af at lære nye færdigheder.
Så med begivenheder som Race Across America, der finder sted på tværs af mange dage og miljøer, er det perfekte sted at bringe en række teknikker i brug. "Det er bestemt en situation, hvor jeg vil sige, at sports, dokumentar og landskabsfotografering kan blandes, og det var vigtigt for mig at tage billeder af, hvad jeg følte var en komplet historie om begivenheden, hvilket giver den mere kontekst, end en rent sportslig tilgang tillod."
"Faktisk, hvis jeg kun tog billeder af cyklen – selvom jeg ikke synes, det ville være kedeligt - er det den ekstra kontekst, den større udsigt, der virkelig begejstrer mig. Det kunne være at indramme Jean-Luc i nogle af disse fantastiske miljøer og sørge for at skyde med en dybere dybdeskarphed, end du ofte finder på sportsbilleder for at vise landskabet eller komme endnu tættere på og se effekten på hans krop og sind."
Denne rejsebeskrivelsestilgang er perfekt vist i Bertrands billeder af Jean-Luc i hans korte øjeblikke af hvile og bedring. "Disse billeder er ærlige og meningsfulde. Han laver heroiske ting på vejen, og øjeblikke som dette er virkeligheden. For at forstå det hele, kan du ikke kun se smukke telefotos af ham, der kører foran en sløret baggrund. Du er nødt til at se, hvad der kommer bagefter – gråden og råbene, stressen over den ubarmhjertige jagt."
Taget med hans Sony Alpha 1 og FE 24 mm f/1.4. "Billeder som dette er grunden til, at jeg elsker at bruge vidvinkelobjektiver til sport og dokumentar, for ofte jo tættere du er, jo flere følelser og kontekst kan du føle," forklarer Bertrand. "Med sin øjensporing AF, gør Alpha 1 et fantastisk stykke arbejde i situationer som denne, og kombineret med dens høje ISO-ydelse og objektiver kan du stort set optage i mørke. FE 16-35mm f/2.8 er tilpasningsbar og hurtig, lige efter behovet i vejkanten, og den er også enormt vigtig for mig."
Når han bruger længere objektiver som FE 70-200 mm f/2.8, kan Bertrand stadig godt lide at bringe virkeligheden ved racerløbet gennem billeder, der viser den fulde kontekst af udholdenhedsløb. "Dette er konkurrence på åben vej, og de lukker ikke motorveje for løbet. Der er fare fra lastbiler, forurening og veje, der egentlig ikke er lavet til cyklister. Jeg ville pakke alt det ind i en landskabsscene, hvilket betød at jeg skulle foran i mediebilen og vente til næsten sidste øjeblik med at komme ud på vejen for at få et skud lige ned af vejbanen."
"Hvis der nogensinde har været bygget et kamera til et projekt som dette, er det Sony Alpha 1", siger Bertrand. “Mens jeg før måske havde brug for at bruge både en Alpha 9 og en Alpha 7R IV til at blande sport, dokumentar og landskab, kan dette kamera gøre det hele. Og det er sådan en lille, let krop for den kraft, den bringer."
"Disse kraftfulde funktioner inkluderer Alpha 1's stablede sensor, lydløs lukker og billedhastighed, som alle er vigtige i blandingsteknikker, som jeg bruger. Jeg har brug for mørklægningsfri, høj billedhastighed til handling, og når du kun har et par minutter til at optage, før du går videre, jo flere billeder og opløsning, jo bedre."
"Når jeg ser tilbage, kan dette meget vel være et af de projekter, hvor jeg lærte mest, både personligt og professionelt," slutter Bertrand. "Selvfølgelig er det ingenting i forhold til, hvad atleter som Jean-Luc går igennem, men som fotograf er det et utroligt krævende miljø - hvor du konstant har travlt, næsten ikke sover og stadig forsøger at være udfordrende og kreativ. Jeg tror, at uden et værktøj som Sony Alpha 1, kan det være tæt på umuligt."
"Men mest af alt synes jeg, at det var fuldstændig inspirerende at fotografere denne fyr, der laver superhelte-ting. Det har ændret min vision om den menneskelige formåen, og jeg tror, at hvis jeg fandt en energi og engagement, der lignede bare en smule hvad jeg har set, kunne det motivere mig til at blive bedre."
"Gennem fotografering prøver jeg at følge lyset, forædle bevægelserne og indfange øjeblikket"