ensom fugl på stranden

Alpha 7 IV | Naturreservat i Helgoland

Gustav Kiburg

Jeg hedder Gustav Kiburg, er naturfotograf fra Rotterdam, og jeg har været Sony-ambassadør i 10 år. Jeg startede som amatørfotograf for 25-30 år siden, men jeg er nu dét, som man kalder professionel naturfotograf. Naturfotografering har altid tiltrukket mig, fordi hvert projekt giver mig mulighed for at udforske og dykke ned i et nyt sted og opleve dets skønhed. Ud over fotografering så holder jeg en del foredrag, og jeg arbejder i kamerabutikker eller står på handelsmesser, hvor jeg rådgiver om fotografering. Jeg nyder at hjælpe andre med at fotografere og vejlede dem på deres egen rejse.

hvid fugl i luften

© Gustav Kiburg | Sony α7 IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/3200s @ f/5.6, ISO 640

Hvad var dit første indtryk af Alpha 7 IV?

Jeg blev allerede begejstret, da jeg hørte om forbedringerne og de nye funktioner i Alpha 7 IV! Det vigtigste for mig er den nye sensor på 33 megapixel. Når du fotograferer natur, har du brug for de ekstra pixel i beskæringen, og mit primære kamera er Alpha 1, så jeg er vant til at have den ekstra opløsning. En anden vigtig forbedring er registreringen af øjet på et dyr eller en fugl. Inden for mit felt er det altafgørende at have en pålidelig autofokus, der kan følge med de hurtige bevægelser, og den går godt i spænd med den kontinuerlige optagelse på 10 b/sek. Og nu vi taler om hurtige optagelser, så er den nye bufferstørrelse og hurtige rydning en del af mit tredje punkt – sådan som den betjenes. Det føles som en ny optageoplevelse for naturfotografer. Det nye joystick, den nye menu, den nye skærm og den forbedrede buffer gør håndteringen så meget bedre og forbedrer hele optageprocessen.

gustav kiburg holder sit sony alpha 7m4-kamera

Hvordan påvirker de nye funktioner den type billeder, som du tager?

Som jeg nævnte, gør den øgede opløsning og den generelt hurtigere autofokus og bedre optageoplevelse det nemmere at fange naturens motiver i hurtig bevægelse, især fugle. Du kan ikke altid forudsige, hvor fugle flyver hen, men at kunne stole lidt mere på teknologien betyder, at jeg har større chance for at få det perfekte billede. Alle disse små forbedringer gør selve optagelsen og delingen af billederne meget nemmere, og dette er vigtigt. Du ønsker god tid til at tage billederne i naturen og skal være motiveret til at planlægge dit næste fotoeventyr.

nærbillede af en fugl set i profil fra siden

© Gustav Kiburg | Sony α7 IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2500s @ f/5.6, ISO 1000

Alpha 7 IV sigter mod at omdefinere det, som fotoentusiaster og skabere af videoindhold kan forvente – synes du, at målet er nået?

For mig er dette kamera dét, som Alpha 1 er for de professionelle; det er som en miniudgave af Alpha 1, så på den front har Sony nået sit mål med at levere den bedste teknologi og gøre den tilgængelig. Hvad angår fuglescenarier, så er det meget svært at få skarpe resultater, hvis du mangler erfaring. Med den type autofokus, der findes i Alpha 7 IV, bliver det nemmere at få skarpe fuglebilleder, så du kan fokusere på andre aspekter ved fotograferingen, f.eks. komposition og eksponering. Hvis du er vild med natur, så bliver dette din tro følgesvend, der kan gøre dig endnu mere begejstret for det, du laver.

gustav kiburg fotograferer en fugl i luften

Objektiver & tilbehør er vigtige komponenter, når der skabes billeder – hvilke Sony-objektiver og hvilket tilbehør brugte du til din indledende test, og hvorfor?

Til fuglefotografering bruger jeg Sonys telezoomobjektiver, fordi jeg har brug for både rækkevidde og fleksibilitet. Jeg bruger mest FE 100-400 f/4.5-5.6 GM OSS og FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS, da disse er med stabilisering og hjælper mig til skarpere resultater. FE 200-600mm er virkelig nyttig, hvis du vil være diskret og tage billeder på afstand eller tage billeder af sky dyr, f.eks. sæler. Det har den perfekte vægt og håndteringsbalance på Sony-kameraerne, og autofokusmotorerne er designet til fuld udnyttelse af kamerateknologien. FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS er på den anden side praktisk til fugle i luften, da det indeholder en G Master-kvalitet og hastighed, der er usammenlignelig med andre tilsvarende objektiver. Jeg kan stole på dets præstation og at det leverer de ønskede billeder.

En ekstra fordel ved begge objektiver er muligheden for at bruge 1,4x- og 2x-telekonverter. Alpha 7 IV besidder fulde autofokusmuligheder ned til f/22 og er perfekt til fuglefotografering, fordi du fuldt ud kan udnytte telekonverterne i kombination med det effektive autofokussystem.

hvid fugl i luften over havet

© Gustav Kiburg | Sony α7 IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/8000s @ f/5.6, ISO 1000

Hvilket råd vil du give håbefulde fotografer eller skabere af indhold, der ser op til dig og dit arbejde?

Mit primære råd til naturentusiaster eller fotografer er generelt at komme så meget ud som muligt. Jo mere, du tager kameraet med dig og forsøger at tage billeder, jo bedre lærer du det at kende, og det lærer dig, hvordan du får det bedste ud af det. Skyd udenfor, når det er dårligt vejr – eller netop, fordi det er dårligt vejr! Det vil lære dig, at ingen dage er for dårlige til at være kreativ med fotografering og skabe minder. Jo oftere du kommer ud og skaber, jo flere chancer får du for at fange unikke øjeblikke i naturen.

to fugle med sammenflettet næb

© Gustav Kiburg | Sony α7 IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/1600s @ f/5.6, ISO 800

Har du noget, du vil sige her til sidst, eller et sidste råd til vores læsere?

Hvert billede har en historie – gå ud, og skab minder. Selvom du står på stedet og ikke synes, at billedet er noget særligt, så vil du alligevel tænke tilbage på billedets historie, når du ser billedet igen flere år efter. For mig er dette lige så vigtigt som selve billedet, så lad ikke omstændighederne stå i vejen for, at du kan forevige dine oplevelser.

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

"Dårligt vejr er farvevejr"

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt