chris schmid sony alpha 9 en afrikansk leopard sidder i solen med sine to unger omkring sig

Sådan fotograferer jeg | Fotografering af Afrikas store katte

Chris Schmid

Det virker måske åbenlyst, men efter min mening, så er den aller vigtigste ting ved naturfotografering, at du har en passion for det. Jeg elsker at fotografere Afrikas store katte – deres adfærd er fascinerende, jeg er interesseret i, hvordan de fotograferes, og så er det selvfølgelig også betagende smukt at kunne fotografere dem i deres naturlige miljø. Her er nogle få tips til dig, der gerne vil fotografere imponerende naturbilleder.

Kend dit motiv

Du skal kende dit motiv for at tage gode billeder. Jeg bruger utallige timer på at lære adfærden at kende hos de forskellige katte; jeg forsøger som regel at følge et eller to dyr for at få mere viden om det enkelte dyrs adfærd. Engang fulgte jeg i flere dage en leopard, der havde mistet sit ene øje. Ved at følge ham lærte vi, at han ikke kunne jage selv pga. hans dårlige syn. Så han stjal kadavere fra andre leoparder for at kunne få mad. Når du kun følger et eller to individer, kan du nemmere forstå og formidle hele deres historie.

chris schmid sony alpha 9 3 afrikanske leoparder fortærer deres bytte, mens en af dem stirrer direkte på fotografen © Chris Schmid | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/5000s @ f/4.0, ISO 320

Vær tålmodig og beslutsom

Hver dag er forskellig – alt kan ske. Jeg forlader altid lejren tidligt om morgenen før solopgang, og det første, jeg gør, er at forsøge at finde spor efter de dyr, vi følger. Nogle gange kan man ikke finde nogen spor, så er der i stedet nogle tegn og lyde, man skal være opmærksom på. Man hører måske nogle bavianer kalde på hinanden, eller man finder et underligt stille område – det er begge tegn på, at et rovdyr kan være i nærheden. Det er et miks af alt: sporene, lydene, lugtene og det, man kan se. Man skal være opmærksom på alt.

chris schmid sony alpha 7RIII en flok løver sidder dovent i et træ, mens solen går ned bag dem © Chris Schmid | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/800s @ f/5.6, ISO 500

Det bedste lys er altid Golden Hour – det første lys om morgenen, og i det hårde lys i Afrika skal du virkelig være parat til at fotografere i disse første timer. Når du tager afsted om morgenen og du ikke kan finde spor eller tegn, bliver du nødt til at træffe en beslutning. Du kan stoppe og forsøge at fotografere elefanter i det fantastiske lys, eller du kan holde ud, velvidende at du går fuldstændig glip af det bedste lys. Det er en stor beslutning.

Vid, hvad du vil fotografere, før du fotograferer

Jeg fotograferer med fuld manuel eksponering. Det er vigtigt at kende det billede, som du vil fange, før du overhovedet kigger i søgeren. På denne måde tager du færre billeder, fordi du ved helt nøjagtigt, hvad du vil opnå med et billede, i stedet for bare at knipse løs i blinde.

chris schmid sony alpha 9 en enlig leopard krydser græsmarkerne, mens den kigger efter et bytte © Chris Schmid | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/2000s @ f/4.5, ISO 400

Jeg udnytter den elektroniske søger i mine Sony α9- og α7R III-kameraer, så jeg kan skabe det billede, jeg vil have, direkte i kameraet så tæt som muligt på det endelige billede. Jeg har dog en tendens til at prioritere det, der bliver fremhævet, men jeg ved, at jeg kan undereksponere billedet for at få en fantastisk himmel og derefter presse skyggerne, når jeg redigerer råbilledet. Begge mine Alpha-kameraer har sensorer, der har det dynamiske frekvensområde, jeg skal bruge for at kunne gøre det.

chris schmid sony alpha 9 en leopardunge kigger direkte på fotografen fra sit sikre skjul bag overhængende grene © Chris Schmid | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1600s @ f/4.0, ISO 320

Valg af objektiv og motiv

Jeg er så heldig, at jeg kan bruge et Sony α9-kamera og to Sony α7R III-kameraer. Jeg kombinerer α9 med et batterigreb, som hjælper med at balancere og holde kameraet, da jeg primært bruger det med 400mm f/2.8 G Master-objektiv og nogle gange med en 1.4x-telekonverter. Det giver mig mulighed for at fotografere portrætter af mine motiver uden at forstyrre dem. Et af de vigtigste elementer til at tage gode billeder er, at man ikke må forstyrre sit motiv, hvilket er derfor, at den lydløse lukker på mit Alpha-udstyr også er så fantastisk.

chris schmid sony alpha 9 en hunløve sover i et træ med lukkede øjne © Chris Schmid | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/5.6, ISO 400

Mit andet råd omkring objektiver er, at mindre er mere. Mange har tasken fuld af objektiver, der kan gøre det svære at vide, hvilket et der skal bruges. Jeg har et 70-200mm f/2.8 GM-objektiv til vidvinkelbilleder og et 400mm f/2.8-objektiv til telefoto. På mit andet kamera har jeg et 24-105mm-objektiv. Og det sidste du ønsker i stegende hede, er at slæbe rundt på objektiver og udstyr, som du ikke har brug for, så jeg gør det meste håndholdt, så jeg har frihed til at bevæge mig.

Komposition

Noget af det første, jeg kan lide at lave, er at gå ned i øjenhøjde med eller under den store kat – det sætter deres historie i perspektiv. Jeg bruger min elektroniske søger til at få vist gitter, og jeg ser også efter flotte diagonale linjer, der trækker seerens øjne hen til motivet. Jeg synes, det er vigtigt at skabe dybde i billedet, at have en forgrund, motivet og så en baggrund, der hjælper med at placere motivet i dets sammenhæng i miljøet og hjælper med at sætte dem i fokus.

chris schmid sony alpha 7RIII en hunløve sidder i et dødt træ og stirrer opmærksomt ud over græsmarkerne © Chris Schmid | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/640s @ f/8.0, ISO 500

Men hvis man føler, at man skal måske skal bryde en kompositionsregel, skal man blot stole på sin dømmekraft og gøre det – ting kan ændre sig lynhurtigt, og man får måske ikke chancen igen.

Udvalgte produkter

Chris Schmid

Chris Schmid | Switzerland

"Billeder er stærke. Et enkelt billede kan fange en følelse eller udløse en følelse i dig selv"

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt