Optagetips > Tag bybilleder, når du rejser

  Niveau: Begynder

  LEKTION 11Tag bybilleder, når du rejser

  Brændvidde: 85 mm / F-tal: 8,0 / Lukkerhastighed: 1/800 sek.

  Bybilleder på rejsedestinationer, du sjældent ser i dagligdagen, er typiske scener at fotografere. Dette kapitel indeholder nogle teknikker til at indfange stemningen i disse bybilleder på billeder.
  Først skal du indstille kameraet til A-tilstand, så du kan justere blænden og optage med en mindre blænde (cirka F8, hvis du fotograferer om dagen).

  Overvejelse af komposition og beskæring

  For at indfange byens stemning skal du først overveje kompositionen. Ved hverdagsfotografering på rejser optager vi ofte med vidvinkel (ved kortere brændvidder) i forsøget på at få så mange genstande som muligt med på billedet. Men afhængigt af scenerne kan optagelse med telefoto (ved længere brændvidder) være bedre egnet til at gengive stemningen. Her er nogle eksempler, der forklarer denne effekt.

  [1] Brændvidde: 16 mm / F-tal: 10 / Lukkerhastighed: 1/100 sek. [2] Brændvidde: 16 mm / F-tal: 5,6 / Lukkerhastighed: 1/160 sek.

  Disse billeder er optaget ved 16 mm, på vidvinkelsiden af et normalt zoomobjektiv.
  Bygningen er fremhævet på billedet [1]. Men da én bygning udfylder størstedelen af billedet, gengiver billedet ikke den stemning, du rent faktisk mærkede på stedet. Som i dette eksempel, der er taget med vidvinkel, fremstår genstande i forgrunden store, mens genstande i baggrunden ser mindre ud end i virkeligheden. Denne komposition er fin, hvis du vil fremhæve én bygning og få den til at se imponerende ud. Men hvis du vil indfange hele byens og gadernes stemning, skal du prøve en anden komposition.

  På billede [2], der også er taget med vidvinkel, er størstedelen af billedet udfyldt af bygningen og jorden. Men takket være den "radiale komposition", hvor enden af gaden er midt i billedet, har det mere dybde sammenlignet med billede [1]. Hvis du ønsker sådan et dynamisk vidvinkelbillede, skal du tage gadens retning i betragtning, når du optager.
  Lad os se, hvordan indtrykket skifter, hvis du optager på telefotosiden.

  Brændvidde: 50 mm / F-tal: 8,0 / Lukkerhastighed: 1/80 sek.

  Dette billede er taget med et zoomobjektiv ved 50 mm. For at både forgrunden og baggrunden er i fokus, blev blændeværdien indstillet til F8. Ligeledes for at undgå at bygninger fremstår skæve og giver et ustabilt indtryk i billedet blev kameraet holdt sikkert i lodret position.
  Billedet er optaget på telefotosiden og indfanger succesfuldt byens kendetegn. I modsætning til billedet, der blev taget med vidvinkel, fylder bygningen på den nærmeste side ikke en stor del af billedet. Desuden fylder gaden 1/4 af hele billedet. Denne komposition giver billedet et naturligt perspektiv.

  Brændvidde: 50 mm / F-tal: 6,3 / Lukkerhastighed: 1/80 sek.

  Dette billede blev også taget ved 50 mm. Selv i denne scene, hvor den overskyede himmel kunne fylde størstedelen, hvis billedet blev taget med vidvinkel, indfanges bybilledet i en synsvinkel, der er tæt på det menneskelige øje, ved at optage med telefoto.

  Brændvidde: 30 mm / F-tal: 7,1 / Lukkerhastighed: 1/60 sek. / ISO: 160

  Denne teknik med at beskære en del af scenen ved at bruge telefoto er også effektiv ved fotografering fra udsigtspunkter og gadebilleder.

  [1] Brændvidde: 28 mm / F-tal: 8,0 / Lukkerhastighed: 1/160 sek. / ISO: 200 [2] Brændvidde: 135 mm / F-tal: 8,0 / Lukkerhastighed: 2,5 sek.

  Når vi betragter en udsigt fra et udsigtspunkt, prøver vi ofte at indfange hele landskabet med vidvinkel. Hvis du beskærer noget af landskabet ind i billedet, kan du tage et billede, der mere effektivt indfanger den unikke atmosfære i byen.
  Billede [1] blev optaget ved 28 mm med zoompositionen skubbet lidt til telefotosiden med et almindelig zoomobjektiv. Hele byen spreder sig ud over billedets ramme, og det er kun den mest imponerende del, der er indfanget på billedet. I billede [2], modigt optaget ved 135 mm, er hele billedet fyldt med huse.
  Da hvert hus er gengivet i rigtig størrelse, er dette et interessant billede, der gengiver atmosfæren.

  På denne måde beskæres den markante del i billedet ved brug af telefoto, hvilket er effektivt til at gengive bybilledets stemning. Udnyt zoomobjektivet fuldt ud ved at afprøve forskellige brændvidder.

  Prøv zoomobjektiver med høj forstørrelsesgrad

  Objektiver, der er kategoriseret som "zoomobjektiver med høj forstørrelsesgrad", er praktiske på rejser. Da et zoomobjektiv med høj forstørrelsesgrad i sig selv dækker området fra vidvinkel til telefoto, kan det tage imponerende billeder af rejsescener med forskellige udtryk. Og da du ikke skal skifte objektiv ved en ny scene, er der mindre risiko for at gå glip af fotomuligheder, og du kan fokusere på at nyde rejsen.

  F-tal: 6,3 / Lukkerhastighed: 1/125 sek.

  Et 24-240 mm 10x zoomområde lader dette enkeltobjektiv dække en masse forskellige optagesituationer, hvilket gør det ideelt til rejser, hvor det er en prioritet med kun lidt bagage samt landskaber, arkitektur, øjebliksbilleder, portrætter og meget mere. Skift mellem vidvinkel og telefoto uden at være nødt til at skifte objektiv, hvilket lader dig indfange flere af de flygtige øjeblikke. Avanceret optik undertrykker effektivt afvigelser, mens det giver høj opløsning gennem hele billedområdet og en præcision lineær motor driver fokus for hurtig, problemfri reaktion. Håndholdte telefotooptagelser og fotografering i svagt lys gøres nemmere med indbygget optisk SteadyShot (OSS)-billedstabilisering, og designet er støv- og fugtafvisende, hvilket giver driftssikker betjening under udfordrende forhold.

  Brændvidde: 28 mm / F-tal: 10 / Lukkerhastighed: 20 sek.

  Dette objektiv er betydeligt mindre og lettere end sammenlignelige objektiver og er perfekt til en lang række optagesituationer. Objektivets brede brændviddedækning, fra 18 mm til 200 mm (27 mm til 300 mm i 35 mm ækvivalent), gør det til et ideelt "rejseobjektiv" med høj forstørrelsesgrad. Den optiske SteadyShot-teknologi reducerer det slør, der forårsages af kamerarystelser ved optagelse i mørke omgivelser eller ved længere brændvidder.