silhuet af brudepar mod oplyste træer

Varme udtryk

Mārcis Baltskars

At dokumentere en begivenhed er én ting, men at fange følelserne og nærværet på et bestemt tidspunkt og sted er noget helt andet. Men dette er noget, som bryllupsfotografen Mārcis Baltskars er blevet kendt for: At skabe smukke, nærværende portrætter af bruden og brudgommen til trods for det pres og de forventninger, der er til fotograferingen på en bryllupsdag.

brud med sine øjne lukkede holder sin mands hånd © Mārcis Baltskars | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 500

"Det er en enorm gave – at blive valgt som bryllupsfotograf", fortæller Mārcis. "Alt er så rent – der er ægte latter, ægte tårer, og alt dette udgør til sidst deres minder. Vi kan ikke huske alt, men vi kan bladre gennem billeder og få chancen for at genopleve begivenhederne igen."

Som fotograf skal Mārcis observere og dokumentere dagens begivenheder. Der sker altid en masse – der skal hilses på gæster, holdes taler, danses, og Mārcis dokumenterer det hele med sit Sony Alpha 7R III. Og mellem alt det hektiske finder Mārcis øjeblikke, hvor han kan tage billeder af bruden og brudgommens første få øjeblikke sammen som ægtepar.

brudepar går langs en sandsti gennem træer © Iveta Toms by Mārcis Baltskars | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/4.0, ISO 100

På dette tidspunkt bliver billederne et samarbejde; Mārcis lytter, observerer og finder ud af, hvordan han vil arbejde med parret. "Alt er baseret på kommunikation", fortæller han. "Som fotograf kan jeg ikke bare sige: stil dig dér, læg dit hoved på strå, se ud i det fjerne... Jeg skal opretholde en illusion, som en person ønsker at følge. Og så skal personen selvfølgelig føle, at jeg er professionel – hvis de føler sig usikre, skal jeg kunne gøre det trygge ved at vise dem, at jeg ved, hvad jeg har med at gøre."

Med så lidt tid og så meget arbejde skal Mārcis kunne stole på sit Sony Alpha 7R III, og han ved, at han kan få de billeder, han ønsker. "Eye AF er fantastisk til mennesker", forklarer han, "i stedet for at skulle tænke på teknik og skarphed kan jeg fokusere på andre vigtige ting som perspektiv, komposition og vigtigst af alt – kommunikation med motiverne".

brud læner sig ud over balkon © Mārcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/500s @ f/2.8, ISO 100

Og så er der Lydløs optagelse – en altafgørende funktion, der har ændret bryllupsfotografernes arbejde: "En bryllupsceremoni er et højtideligt øjeblik, hvor det er ekstremt vigtigt, at fotografen er usynlig og ikke forstyrrer begivenheden, så funktionen er simpelthen et "must"!"

Når det gælder objektiver, så nyder Mārcis den fleksibilitet, som FE 24-70mm f/2.8 G Master-zoomobjektivet leverer. "Det er min bedste allierede! Det er utroligt med sin kvalitet, skarpe billeder og hurtige autofokus – jeg har ikke brug for at skifte objektiv så ofte." Dog skifter han til den klassiske 85 mm-brændvidde med Sony FE 85mm f/1.4 G Master-objektivet, når der skal tages portrætter.

brudepar fanget i orange boble © Mārcis Baltskars | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/1.4, ISO 320

Mārcis er bevæbnet med alle de værktøjer og funktioner, han har brug for til at kunne arbejde hurtigt, når lejligheden byder sig. Netop et at disse øjeblikke, hvor alt gik op i en højere enhed, resulterede i et af hans yndlingsbilleder. "Det var aften, alle var på dansegulvet, så jeg gik min sædvanlige tur for at se mig omkring. Solen var lige gået ned, det var tusmørke, og tågen steg langsomt op fra engen. Jeg løb ind for at fortælle parret, at naturen havde bestemt sig for at give dem en fantastisk gave, men de sagde, at de blev nødt til at blive ved festen de næste 30 minutter. Jeg sagde, at det var nu eller aldrig."

brudepar omfavner hinanden i skumringen med månen bag sig © Kristine Rolands by Mārcis Baltskars | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/160s @ f/2.8, ISO 3200

Heldigvis gik bruden og brudgommen med på idéen, og vi kunne begynde at skabe et fantastisk billede.

"Vi forlod festlokalet og sprang ud på engen, der var dækket af dugdråber. Og efter et par minutter var brudens kjole drivvåd, og vi kunne hælde vand ud af skoene, men det stoppede os ikke. Billedet har alt – månen, der lige er kommet frem på himlen, den magiske atmosfære og den fantastiske måde, som de ser på hinanden på – som om intet andet eksisterer."

Det er sådanne øjeblikke, Mārcis lever for – at skabe billeder og minder, der holder et helt liv: "Det bedste er, når et par pludselig kontakter mig 3, 5 eller endda 10 år efter brylluppet, når de sidder og kigger i fotoalbum på deres bryllupsdag og fortæller mig med tårer i øjnene, at de takket være mine billeder kan genopleve dagen igen og igen. Det er billeder som disse, der gør mig glad."

Udvalgte produkter

Mārcis Baltskars

Mārcis Baltskars | Latvia

"Det bedste ved et billede er, at det aldrig ændrer sig, heller ikke selvom menneskerne på billedet gør" – Andy Warhol

Relaterede historier

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt